Zirc - A Bakony fővárosa

A város hivatalos honlapja

Eseménynaptár

<<  December 2017  >>
 h  k  s  c  p  s  v 
      1
  4  5  7  8  9
11121317
18192021222324
25262728293031

Szavazás

Idén járt már Zircen?

Zirc - A Bakony fővárosa

Esemény 

Esemény:
Kalevala-Nap
Mikor:
2017.03.04. 
Hol:
Reguly Antal Múzeum és Népművészeti Alkotóház - Zirc
Kategória:
Programok

Leírás

 

Kalevala-Nap a Reguly Antal Múzeum és Népművészeti Alkotóházban

Véglegessé vált a március 4-én, szombaton délután 15 órától 19 óráig tartó családi napunk programja. Reményeink szerint a Múzeum összes helyisége megtelik a finn kultúrával kapcsolatos tevékenységekkel. A családi nap apropóját a Kalevala Napja adja: február 28-ra dátumozta Elias Lönnrot a Kalevala első változatának előszavát 1835-ben. Rendezvényünk nyitóeseménye ehhez kapcsolódik: 15 órakor a földszinti kiállítóteremben, ahol Kalevala-illusztrációkból álló kiállítás áll, a Bakonyi Finnbarátok Egyesületének tagjai a Kalevala különböző magyar fordításaiból válogatott részleteket adnak elő. Ezután ugyanitt meg lehet ismerkedni a Kantelével, a finnek jellegzetes népi hangszerével. Ebben Molnár Zoltán finnugor nyelvész lesz az érdeklődők segítségére. Ugyanitt a finn nyelvvel és kultúrával ismerteti meg a közönséget Gulyás Nikolett finnugor nyelvész, akinél kvízkérdésekkel tesztelhetik tudásukat. Akit megihlet a Kalevala, saját maga is fordíthat belőle: nyersfordítás alapján megpróbálhat kalevalai versmértékben, alliterációk segítségével verselni.

Az emeleten, a Reguly-kiállításban 16 órakor Ruttkay-Miklián Eszter tart előadást Rácz István életéről. A sokoldalú fotóművész, műfordító Kalevala-fordítása szerepel a földszinti kiállításon, ez indokolja a megemlékezést. 16.30-kor Gulyás Nikolett Finnországról tart előadást. A programot a Kiskakukk című film vetítése zárja.

A délután során a kézműves műhelyekben a Pápai Kékfestő Múzeum munkatársaival papírból szőtt-font tárgyakat készíthetünk, hiszen Finnországban nagyon népszerű a papír felhasználása e célra is.

Hogy teljes legyen a Finnország-élmény, a Bakonyi Finnbarátok finn ételkostolóval készülnek a konyhában.

A bőségvarázslás érdekében a Kalevalából ismert Szampót, avagy Csodamalmot is szeretnénk elkészíteni a Múzeumban: a Bakony-Balaton Kocka Klub LEGO építőszobájában mindenki részt vehet ebben.
 

Minden érdeklődőt szeretettel várunk! Tervetuloa!

Helyszin

Hol:
Reguly Antal Múzeum és Népművészeti Alkotóház
Utca:
Rákóczi tér 10.
Irányítószám:
8420
Város:
Zirc