Zirc - A Bakony fővárosa

A város hivatalos honlapja

Kölyökidő: Dobos Csanád


Van egy fiatalember Zircen, aki ahány sportot kipróbál, szinte mindegyikben eredményes. Kisgyermek volt még, amikor megyei úszóbajnokságot nyert és körbebiciklizte a Balatont. Többszörös körzeti asztalitenisz- és sakkbajnok. Mindemellett csodálatosan zongorázik, és az összes tanévet kitűnő eredménnyel zárta – Dobos Csanád volt a Kölyökidő vendége.

 
Zsúfolt heti programja miatt kissé nehezen tudunk időpontot egyeztetni, de azért csak találunk egy szabad órát, amikor kivételesen nincsen versenye, edzése, vagy zenefoglalkozása. A Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola nyolcadik osztályos tanulója egy körzeti pingpong-versenyről tért haza, amikor felkerestük otthonában. A leckéje már kész van másnapra, de azért kap még egy házi feladatot tőlünk a győzelemmel végződő asztalitenisz-bajnokság élménybeszámolóját követően. Arra kérjük, sorolja fel, hányféle sportágat űz, vagy űzött már eddig.
 
– Teniszedzésekre járok Veszprémbe, de a helyi csapatnak vagyok a tagja, a Megye II.-es bajnokságban, zirci színekben indulok. Ai-ki-dózok, most vagyok 2. kyu-s, vagyis még két fokozat van a feketeövig. Hat évig fociztam egyesületi szinten, de sajnos az egyéb tevékenységek miatt ez már nem fért bele az időmbe. Nyolc évig úsztam. Az iskolai labdarúgó- és a kézilabdacsapatnak is tagja vagyok, az atlétikai versenyeken futás, magasugrás számokban indulok, ebben – magasugrásban – kétszer sikerült egy megyei korosztályos versenyt – a Köztársaság Kupát – megnyernem, illetve még korábban lettem 600 méteren harmadik helyezett.  Csapattal is bejutottunk tavaly az országos döntőbe.

Szobájában, egy saját maga által fabrikált kis fogason szinte fürtökben lógnak az érmek, külön kallantyún az arany, az ezüst és a bronz. Az egyik legsikeresebb a 2009-es év volt, amikor 50 méteres gyorsúszásban és triatlonban is megnyerte a megyei diákolimpiát, az úszószám országos döntőjében pedig a 11. helyen végzett. Ugyanebben az esztendőben az „Év Úszója” a Balatonalmádi VIDRA SE-ben. Mindössze nyolc éves, amikor két nap alatt, 235 kilométert megtéve körbetekeri hazánk legnagyobb tavát. Versenyszerűen ugyan már nem úszik, de nem hagyott fel a vizes sporttal: 68 perces időeredménnyel teljesítette idén a Tihany és Balatonfüred közötti öbölátúszást. Édesapja elmeséli, hogyan tanult meg úszni a fiú óvodáskorában, édesanyja pedig örömmel újságolja, hogy Csanád jövőre az óceánban is próbára teheti tudását Ausztráliában élő testvérének köszönhetően. 


Dobos Csanád a legkiemelkedőbb eredményeket úszásban érte el, nem véletlen, hogy ezekre a legbüszkébb

A sportok között a tenisz az, amellyel talán hosszabb távon is szeretne foglalkozni. Megyei diákolimpián elért második helyezése igazolja, hogy bizony az ütőt sem forgatja rosszul. Pedig nem a legkönnyebb sportágak egyikéről beszélünk: – Nem csak fizikálisan kell formában lenni, hanem mentálisan is. Sokszor nem a tudás dönt, hanem az, hogy ki bírja a végjátékban a nyomást.      
 
A zene is elkíséri egészen kiskorától kezdve, óvodás volt, amikor kezdte, az utóbbi időben pedig több alkalommal is hallgathattuk gyönyörű zongorajátékát különböző rendezvényeken. Az eredményesség a dallamok világában sem maradt el, a tavalyi évben, a Lantos Magda Zongoraversenyen például kiemelt arany-fokozattal jutalmazták, Szombathelyről ezüst-fokozattal tért haza. Ahogy a sportban az edzőnek, a zenében a felkészítőnek is része volt a sikeres szereplésekben, amiért a szülők ezúton is köszönetüket fejezik ki Kapitányné Vadas Zsuzsannának, Csanád zenetanárnőjének.     


Hét éve színjeles tanuló, és nagy az esély rá, hogy az utolsó tanévet is kitűnő bizonyítvánnyal zárja. A tantárgyak sora – amelyekben első helyezést ért el a körzeti versenyek egyéni és csapat kategóriáiban – a kipróbált sportágak számával vetekedik: matematika (ebben megyei 4. hellyel is büszkélkedhet), magyar, informatika (országos versenyen tavaly csapatban 7. lett). Német és történelem versenyeken is rendszeresen indul. Azt mondja, az informatikával szeretne komolyabban foglalkozni, ez irányban képzeli el további tanulmányait.  

Nagyon szeret olvasni, naplót vezet az olvasmányokról, van olyan könyv, amelyhez rövid tartalmi ismertetőt is készített. Az olvasmánynaplóba belekukkanthatunk, a másik hobbijába, a bűvészkedésbe gyakorlás hiányában azonban most nem avat be minket, de így is el vagyunk varázsolva a sokoldalúságától, tehetségétől. Nemrégiben síelni is megtanult, ami a szakértők szerint szintén jól megy neki, így nem kérdés, hogy mivel telnek majd az ünnepek. De mielőtt még elengednénk téli szünetre, megkérjük, hogy karácsonyhoz közeledvén ajándékozzon meg mindenkit a zongorajátékával.  


 

Fotók és videó: Wittmann Csaba (Stúdió KB)

Riport: Kelemen Gábor

 

Vissza

 

Galériaképek

Eseménynaptár

<<  December 2017  >>
 h  k  s  c  p  s  v 
      1
  4  5  7  8  9
11121317
18192021222324
25262728293031

Elérhetőségeink


Zirci Közös
Önkormányzati Hivatal

 

Levélcím:
8420 Zirc, Március 15. tér 1.
Pf.: 77
Telefon: 06 (88) 593-700
Fax.: 06 (88) 414-475
Email: pmh@zirc.hu