Zirc - A Bakony fővárosa

A város hivatalos honlapja

Otthonra leltek a zirci judósok


Ünnepélyes keretek között, a hazai judo sport prominens személyeinek jelenlétében került átadásra a Vincze Judo Club új edzőterme a zirci áruház tetejében.


Szerda délután volt, és a második emeletre igyekezett mindenki. A cipőket gondosan levetették az ajtóban, hiszen puha szőnyeg terült el végig a „szobában”. Balról, a falon keretezett portréképek: Jigoro Kano, a judo alapítója és Vincze Ferenc, a zirci judo alapítója együtt nézték, ahogy az új edzőtermet birtokba veszik a tanítványok. A kifeszített japán zászló a sportág őshazája előtt tiszteleg, mellette a nemzeti színű lobogó, fehér sávjába bele van írva a házigazda neve: Vincze Judo Club Zirc.
 
A családias hangulatú ünnepséget a Ritmus Tánc- és Mozgásművészeti Egyesület táncosainak látványos bemutatója nyitotta meg, közreműködött Mrázik Mira és Strohéber Szintia.

A házigazda részéről Vincze Lajos köszöntötte a vendégeket. A hála jelei köszöntek vissza az érzelmes gondolatsorból, amiket karácsonyhoz közeledvén megfogalmazott a zirci judo-klub társvezetője, edzője. Először is édesapjáról emlékezett meg, aki majdnem ötven évvel ezelőtt, 1967-ben lerakta a sportág alapjait az akkori bányász sportkörben. Már akkor is családi összefogással működött a judo. A sportvezető méltatta a londoni olimpián érmet szerző judósokat, Ungvári Miklóst és Csernoviczki Évát is, akiknek köszönhetően forráshoz jutott a magyar judo, és közvetetten hozzájárultak az új zirci edzőterem létrejöttéhez. A beruházás megvalósításáért pedig köszönetet mondott a Magyar Judo Szövetségnek és a Nemzeti Sport Központnak, valamint a Zirc-Coop Zrt.-nek, amely a helyet biztosította a sportlétesítmény számára. A Vincze Judo Club jelentős önerővel járult hozzá új edzőtermének kialakításához. A judósoknak nem kell már cipelni a szőnyegeket, otthonosan berendezett helyen edzhetnek, készülhetnek a versenyekre.  

Vincze Lajos először édesapjára gondolt avatóbeszédében, majd köszönetét fejezte ki mindenkinek, akiknek köszönhetően új otthonra leltek

A Magyar Judo Szövetség részéről Nagy György főtitkár, a Zirc-Coop Zrt. képviseletében Taferner Józsefné elnök-igazgató mondott köszöntőt a jeles alkalomból. Ottó Péter polgármester is megfogalmazta ünnepi gondolatait, és virággal köszöntötte Vincze Ferenc özvegyét,Ica nénit. A felszólalók között többen is méltatták az alapító örökségét, aki sajnos már nem érhette meg ezt a felemelő pillanatot, de munkásságát gyermekei, unokái továbbvitték, sikeresen működtetik a klubot. Ennek is köszönhető, hogy Zirc az elsők között volt, ahol átadásra kerülhetett az új edzőterem. Az ünnepségen köszöntötték a Nemzeti Sport Központot képviselő Serbán-Szabó Lea úrhölgyet is.  


A Zirc-Coop Zrt. kiemelt partner volt a beruházás megvalósításában. Taferner Józsefné elnök-igazgató köszöntője. Balról: Nagy György, a Magyar Judo Szövetség főtitkára, jobbról Hajtós Bertalan olimpikon és Vincze Ferenc, a Vincze Judo Club Zirc elnöke

A zirci judokák sorfalat álltak, majd amikor a mesterek megadták a jelet, bemutatót tartottak az edzőterem falai között folyó munkából. Ezt követően, egyfajta varázsszőnyeg módján táncparkettre változott a tatami, és ismét a versenytáncosok mutatták meg ügyességüket: előbb Horváth Kiara szólóprodukcióját láthattuk, majd csoportos tánccal folytatódott az ünnepi műsor.

Városunk új judo-termének átadását több olyan sportoló is megtisztelte jelenlétével, aki dicsőséget szerzett hazánknak eredményeivel. Itt volt Hajtós Bertalan olimpiai- és világbajnoki ezüstérmes, kétszeres Európa-bajnok judós. Pánczél Gábor mesteredző, a KSI SE judo szakosztályának vezetőedzője, és tanítványai közül ketten: Tóth Krisztián Európa-bajnok, világbajnoki ezüstérmes, olimpikon judós, aki sokáig a felnőtt világranglistát is vezette. Joó Abigél nyolcszoros Európa-bajnok, többszörös Világ Kupa-győztes, a londoni olimpián ötödik és a legutóbbi, riói ötkarikás játékokon hetedik helyezést elérő judós. Csizmadia Zoltán, Európa-bajnoki bronzérmes judós. A sportbarátok között megjelentek a Veszprémi Judo Club és a Pápai Judo Club képviselői is.  


Az összetartást példázza, ahogy egy képre összeálltak az ünnepség vendégei, a judokák és a táncosok


A Vincze család két generációja az ünnepségen megjelent magyar olimpikonokkal

A judokáknak nagy élményt jelentett együtt fényképezkedni az olimpikonokkal, dedikációt is kértek tőlük emlékbe. A Vincze Judo Club vezetői hisznek abban, hogy a zirci edzőteremből is kerülnek ki olyan tanítványok, akik a magyar judo jó hírnevét erősítik majd a nagyvilágban. Ezért továbbra is keményen fognak dolgozni, immár egy tágas otthonban, korszerű körülmények között.       

Fotók: Csaba Lilla és a szerző
 
Kelemen Gábor

Vissza

 

Galériaképek

Eseménynaptár

<<  Január 2018  >>
 h  k  s  c  p  s  v 
  1  2  3  4  5  6  7
  8
25262728
293031