Zirc - A Bakony fővárosa

A város hivatalos honlapja

Erdélyi döntő a zirci futballtornán


Negyedik alkalommal került megrendezésre a „Barátság Kupa” kispályás labdarúgótorna, melynek a Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola Rákóczi téri tornaterme adott otthont. Két erdélyi iskola csapatát is vendégül látta városunk.

 
A határon túli kapcsolatok erősítését, barátságok ápolását célzó sportesemény Burján István testnevelő tanár kezdeményezésére indult el, aki most is főszerepet vállalt a szervezésben. Eddig a Sepsiszentgyörgy és Zirc közötti barátságra épült a futballtorna, az idei rendezvényre pedig meghívást kapott a két határon túli magyar testvértelepülésünk, Dercen és Barót. El is fogadták mind a ketten az invitálást, de végül a kárpátaljaiak technikai okok miatt kénytelenek voltak lemondani az utat.
 
A társszervezőként közreműködő és az erdélyi vendégek ellátását biztosító Zirc Városi Önkormányzat pályázatot is benyújtott a rendezvény megvalósítására, ennek eredménye azonban egyelőre nem ismert. A szállást a PSzC Reguly Antal Szakképző Iskolája és Kollégiuma biztosította, a barótiak fogadásában és ellátásában pedig az Erdélyi Baráti Kör Egyesület is közreműködött. Mindemellett több helyi vállalkozó, intézmény és sportember is támogatta a rendezvény létrejöttét.
 
Elsőként a baróti Gaál Mózes Általános Iskola küldöttsége lépte át az országhatárt Bán Annamária igazgatónő vezetésével. A Rákóczi téren fogadta őket a Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola, az Erdélyi Baráti Kör Egyesület és Zirc Városi Önkormányzat képviselete. A kilencvenes években rendszeres volt a barótiak és a zirciek találkozása a futballpályán, és most ezt a hagyományt is sikerült feleleveníteni. A szállás elfoglalását követően részt vettek a trianoni megemlékezésen, majd megtekintették a Ciszterci Bazilikát és a Műemlékkönyvtárat.


Barót iskolaküldöttsége az Erdélyi Baráti Kör tagjaival a Zirci Ciszterci Apátság díszudvarában

A késő délutáni órákban a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium küldöttsége is megérkezett városunkba Kovács Tünde tanárnő irányításával. Ők tavaly már jártak itt – az eddigi három Barátság Kupából kettőnek Sepsiszentgyörgy adott helyet, Zirc másodszor volt a rendezvény házigazdája. Városunk képviselete fogadta őket a szálláshelyen, és köszöntötték egymást a barótiakkal: mint megtudtuk, a megyei döntőn már találkozott a két iskola csapata, nem voltak ismeretlenek egymásnak.


A találkozást követően közös csoportképre került sor a kollégium bejáratánál

A június 10-én, szombaton megrendezett futballtornának hat résztvevője volt: a címvédő Székely Mikó Kollégium és erdélyi testvérvárosunk, Barót mellett a környékből Borzavár-Porva és Réde fogadta el a meghívást, a házigazda Zirc pedig két csapatot indított. A rendezvényt Burján István főszervező nyitotta meg, a mérkőzéseket pedig Nagy Krisztián labdarúgó-edző vezette. A versenyen körmérkőzéses rendszer érvényesült, azaz mindenki játszott mindenkivel, majd az alapszakaszt helyosztók követték. Rendkívül színvonalas, küzdelmes, és ami a legfontosabb, a kupa szelleméhez méltón sportszerű játékot láthattunk. A harmadik helyért Zirc két csapata mérkőzött, és végül egy hosszú büntetőpárbaj döntött az egyik javára. A döntőben pedig a két erdélyi iskola fiataljai találkoztak egymással, és a végig izgalmas fináléban végül egy góllal a barótiak bizonyultak jobbnak.

Zirc–Barót testvér-települési rangadó a IV. Barátság Kupán

A torna végeredménye: 1. Gaál Mózes Általános Iskola, Barót, 2. Székely Mikó Kollégium, Sepsiszentgyörgy, 3. Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola I, 4. Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola II, 5. Borzavár-Porva, 6. Réde. Minden csapat oklevelet kapott, az első három helyezett emellett kupa- és éremdíjazásban is részesült. Az ünnepélyes eredményhirdetésen különdíjak is kiosztásra kerültek. A torna gólkirályi címét Kovács Albert (Barót) érdemelte ki, a Legjobb mezőnyjátékosnak Molnár Pétert (Barót), Legjobb kapusnak pedig Váncsa Lászlót (Sepsiszentgyörgy) választotta a versenybizottság. Díjat vehetett át továbbá a Legjobb határon túli csapat, az első helyezett baróti Gaál Mózes Általános Iskola.


A győztes Gaál Mózes Általános Iskola csapata felkészítő edzőjével és kísérőivel, illetve az elnyert díjakkal


Második helyen a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium végzett


A harmadik helyet a házigazda Reguly iskola első számú csapata szerezte meg

A verseny díjazását az MLSZ Veszprém Megyei Igazgatósága támogatta, a díjakat Lingl Zoltán, a Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola igazgatója és Horváth István, az Erdélyi Baráti Kör Egyesület elnöke adta át. A verseny minden résztvevőjét és a lebonyolításban közreműködő önkénteseket hideg élelemmel várták az Erdélyi Baráti Kör gondos kezei.


Burján István mutatja a vándordíjat, amely továbbvándorolt Sepsiszentgyörgyről – Zircen keresztül – Barótra

A vándorkupa következő helyszíne még kérdéses, de az biztos, hogy lesz folytatás. Azokkal az érzelmekkel, amelyekkel búcsút vettünk az erdélyi barátainktól, nem is lehet másként…

Kelemen Gábor    

Vissza      


 

Galériaképek

Eseménynaptár

<<  Január 2018  >>
 h  k  s  c  p  s  v 
  1  2  3  4  5  6  7
  8
2425262728
293031