Zirc - A Bakony fővárosa

A város hivatalos honlapja

Hálaadó futózarándoklat a családért - Továbbindult Zircről a Mária Maraton


A kerékpárosok után tegnap délután a futók is megérkeztek városunkba, s ma reggel 9 órakor az apátság udvarából tovább is indultak a Mária Maratonon.

 
Makai Viktória ultramaraton-futó és férje, Makai László egy hete indultak el Mariazellből és július 15-én, Csíksomlyón fognak célba érkezni. Több mint 1300 kilométert futnak egy hónap leforgása alatt. A Mária Úton haladó sportzarándoklat egyik állomása volt Zirc.  
 
Az eddigi legnagyobb hőség tombolt a nyáron, amikor a budapesti házaspár útban volt a Bakony fővárosa felé. Egymást felváltva teszik meg az emberfeletti távot. Lakókocsiban kíséri őket két kisgyermekük, akikre a nagyi vigyáz, míg Viki és Laci éppen őértük fut: hálát akarnak adni családjukért, ezért döntöttek úgy, hogy elfogadják a programot szervező Mária Út Egyesület felkérését.


A szülők futva, a nagyszülő és a gyerekek lakókocsiban érkeztek – Zircen újra együtt voltak

Nem voltak egyedül a Zirc felé vezető úton. Bakonybélbe eléjük ment városunk és a Veszprémi Rendőrkapitányság képviseletében Komenda József, aki nemcsak együtt rótta le a zarándokfutókkal a közel félmaratoni távot, hanem segített is a navigálásban. Amikor befutottak az apátságba, úgy tűnt, mintha már ezer éve ismernék egymást, pedig csak 17 kilométer kötötte össze őket: ez egy olyan távolság volt, amely nagyon közel hozott egymáshoz embereket… Kölcsönösen nagy élményként élték meg a találkozást és a közös futást. Mária Maraton-éremmel ismerték el a zirci sportember teljesítményét, aki ma Dudarig is elkísérte őket.

Örömteli, hogy városunk részéről is csatlakoztak a futózarándoklathoz

A futókkal együtt egy kerékpáros is érkezett tegnap délután. De hiszen a biciklis zarándokcsapat hétfőn tekert be városunkba, s már ki tudja, hol járnak a Mária Úton: ennyire lemaradt volna? Természetesen nem erről van szó, a szintén fővárosi Szatmári András lassabb tempóban teker, ezért döntött úgy, hogy inkább a futókkal halad. Mint elmondta, közelmúltban elhunyt felesége emlékének ajánlja ezt az utat.

Csakúgy, mint a kerékpárosok, a futók is a Zirci Ciszterci Apátságban kaptak szállást. Köszöntötte őket Zirc Városi Önkormányzat képviselete, a civilek részéről a félmaratonokat is teljesítő Csombor Mariann és Huszár G. Lőrinc plébános atya, aki az indulás előtt áldást is mondott a család további útjára.

A futó-házaspárral készített riportunk megtekinthető a Stúdió KB városi televízió adásában. 

Kelemen Gábor

Vissza

 

Galériaképek

Eseménynaptár

<<  Január 2018  >>
 h  k  s  c  p  s  v 
  1  2  3  4  5  6  7
  8
25262728
293031