Zirc - A Bakony fővárosa

A város hivatalos honlapja

Mézédes éjszaka dinoszauruszok vendégségével

 

Újabb két mesterség felújított műhelyét adták át és több kiállítás nyílt a Múzeumok Éjszakáján, amely ezúttal is színes programkínálattal várta a helyieket és a városunkba látogatókat.

 
Pezsgett az élet a Rákóczi téren, a zebra nem győzte átvinni a csoportokat, családokat a tér egyik feléről a másikra. Meleg nyári idő köszöntött városunkra ezen a napon, amelyet egy kis futózápor frissített fel a késő esti órákban. Kitartottak a vendégek, a bazilika csak közvetlenül éjfél előtt ürült ki.
 
A rendezvényhez ezúttal a Bakonyi Finnbarátok Köre Egyesület is csatlakozott a Juhannus-ünneppel. Már délelőtt virágszedő túrára indultak, majd egész estig programok sokaságával várták az érdeklődőket a Barátság Park árnyékot nyújtó fái alatt. A városközpontban öt órakor kezdődött az „éjszakai élet”, ekkor nyílt meg a „Dinoszauruszok a Bakonyban” című kiállítás az MTM Bakonyi Természettudományi Múzeumának SarokGalériájában. A különleges tárlatnak helyet adó intézmény kísérőprogramok hosszú sorát kínálta, volt például dinógyár, szörnyhorgászat, tücsökmuzsika. Sor került a rajz- és fotópályázat eredményhirdetésére, a beérkezett alkotásokból kiállítás nyílt.


Dinoszauruszok élvezik az MTM Bakonyi Természettudományi Múzeumának vendégségét Szent Iván éjjelétől

A Reguly Antal Múzeum és Népművészeti Alkotóházban – a fenntartó Zirc Városi Önkormányzat nyertes pályázatának köszönhetően – újabb két felújított műhely – kovács- és faműves – átadására került sor, és a tavalyi évben, szintén a Múzeumok Éjszakája program keretében felavatott fazekas- és szövőműhely is tárt kapukkal várta az alkotni vágyókat. Az udvaron mesterség-bemutatók, kézműves-foglalkozások színesítették a programot, mini piac várta a betérőket kézműves termékekkel, a múzeum földszinti szárnyában megnyílt a „Vándorméhész” című kiállítás. Nyitva tartott az épületben megnyíló Zirci Információs Pont és a Balaton-Bakony Kocka Klub LEGO-gyűjteményének kiállítása is.


Alkotni mindenhogy jó, de festett arccal a legjobb!

A város „vérkeringéséből” is ki lehetett mozdulni kicsit. Az MTM Bakonyi Természettudományi Múzeuma este virágillatú, madárdalos sétára, éjszaka denevérlesre invitált, a Zirci Ciszterci Apátság Látogatóközpontja „Harang mustrára” vitte az előzetesen regisztráló csoportokat, fel lehetett fedezni a Vörös-toronyból Zircet, angolkerti szakvezetés és templomlátogatás is szerepelt a programok között, koncertet adott a Zirci Városi Vegyeskórus. Az Országos Széchényi Könyvtár Ciszterci Műemlékkönyvtár számtalan kincse mellett a „Mézajkú Szent Bernát” című kiállítást kínálta.
 
A Zirci Református Egyházközség mesekuckóval, komolyzenével és a Reformáció 500. évfordulója alkalmából zenés áhítattal csatlakozott a programhoz. A Békefi Antal Városi Könyvtár, Művelődési Ház és Stúdió KB bázisintézményében az idén 40. születésnapját ünneplő Zirci Városi Vegyeskórus jelenlegi és volt tagjainak művészi alkotásaiból nyílt kiállítást lehetett megtekinteni.


Weiszné Romhányi Krisztina és Weisz Péter koncertje a református templomban

A programok sorát könnyűzenei koncert zárta, az ír és skót folkzenét játszó MÉZ együttes remek hangulatot teremtett a Rákóczi téren, volt, aki táncra is perdült a muzsikára. A zirci intézmények ezúttal is meghirdették közös pecsétgyűjtő játékukat. A késő esti órákban készülődő viharra való tekintettel a szervezők a Reguly Antal Múzeum kapualjában tartották meg a sorsolást.
 
A Múzeumok Éjszakája központi programjának megvalósítását Zirc Városi Önkormányzat is támogatta. A műhelyek átadásáról, a megnyíló kiállításokról, az alkotópályázat eredményeiről és a Juhannus-ünnepről bővebben hamarosan megjelenő, kapcsolódó írásainkban olvashatnak.     

 

 Kelemen Gábor

Vissza 

 

 

Galériaképek

Eseménynaptár

<<  Január 2018  >>
 h  k  s  c  p  s  v 
  1  2  3  4  5  6  7
  8
25262728
293031