Zirc - A Bakony fővárosa

A város hivatalos honlapja

Bakonyi finnbarátok hármas ünnepe a százéves "Ezer tó országa" tiszteletére

 


Alighogy befordulok a „Sziklán”, tangóharmonika hangja mászik a fülembe a fülledt nyári melegben. Ha nem lennék ismerős a környéken, akkor is tudnám, hova kell menni, mert a zene a székely kapun keresztül a domboldalban lévő fák közé csalogat…

 
Kedves emberekkel találkozom, akik azt sem tudják, hogy mivel kínáljanak, de nem a vendéglátásukat jöttem élvezni, hanem a Juhannus-ünnep felől érdeklődöm, amelyet már több mint tíz éve tartanak, de most először tettek nyílttá, és csatlakoztak vele a Múzeumok Éjszakája városi programjához. – Rendhagyó az idei év, mert Finnország fennállásának 100. évfordulóját ünnepli, Zirc testvérvárosa, Nivala pedig 150 éves idén. Úgy döntöttünk, hogy hármas eseménysorozattal ünnepeljük meg az évfordulót: az első volt a Kalevala, a második a Juhannus ünnepe, a harmadik rendezvény pedig december 6-ra esik: Finnország függetlenné válásának századik évfordulójára szeretnénk meghívni a finn Mikulást Zircre – avatnak be a részletekbe a Bakonyi Finnbarátok Köre Egyesületének tagjai.

A Juhannus a nyár, a fény, az éjféli nap és a finn zászló ünnepe, amelyet június 24-hez legközelebb eső hétvégén ünnepelnek. A nyár ilyenkor a legszebb, a növények teljesen kizöldülnek és ettől a naptól kezdenek termőre fordulni. Finnországban a nemzeti ünnepeken és állami eseményeken kívül számos, nem ünnepnapnak minősülő, úgynevezett zászlós nap létezik. Ilyenkor valamely esemény előtt tisztelegve reggel nyolc és napnyugta (illetve nyáron este 9) között lobog a finn zászló. Kivétel ez alól Juhannus ünnepe, amikor a nemzeti lobogót kivételesen nem húzzák le éjszakára. A Barátság Parkban könnyű szellő lobogtatott egy finn és egy magyar zászlót. Szent Iván éjjelét megelőző nap vonta fel a Bakonyi Finnbarátok Köre a két nemzet himnuszára. Wenczel Zsuzsanna elnökasszony beszédével, Ujvári Ivett szavalatával és a Zirci Tücsökzenekar muzsikájával, illetve egy finn népdallal avatták fel a jelképeket.

 

A felemelő ünnepséget követő napon sokszínű programmal várta az érdeklődőket a Bakonyi Finnbarátok Köre Egyesület, melyek kapcsolódtak a Juhannus-napi finn népszokásokhoz is. Délelőtt virágszedő túrára indultak, az összegyűjtött virágokból pedig koszorút fontak a fejük köré. Így vigadtak, s járták az Ivanovics Imre tangóharmonika-játékával kísért körtáncot.

A szabadtéri „nyári konyhán” elkészült a finom ebéd, majd a kulturális szórakozásé volt a főszerep: elsőként a Csetényből érkező Bujka Néptánccsoport lépett fel a park melletti ház kapualjában. A remek hangulat, amit teremtettek, még a közelben lakókat is odacsalogatta. A finnbarátok a szíves vendéglátás mellett levendulacsokorral hálálták meg a csoport tagjainak, hogy a rekkenő hőségben is fáradhatatlanul járták a hagyományőrző néptáncokat.  

Szent Iván éjszakájának egyik csodája az "Ezer tó országában", hogy a páfrány virágzik. A tudósok szerint ez lehetetlen ugyan, mivel a páfrány spórás növény, a néphit azonban azt tartja, hogy ezen az éjszakán néhány pillanatra kivirágzik. Akinek sikerül megszereznie a virágot, vagy a virágból képződött magot, varázserőre tesz szert. Varga Bence Art-díjas bűvész talán nem innen merítette természetfeletti tudását, mindenesetre elbűvölte trükkjeivel a közönséget, bevonva a mutatványaiba a nagyérdeműt is. A mágia után a jövendölésé volt a főszerep, a zirci kötődésű, országosan elismert jósnő, Francsics Judith közreműködésével. Kezdett mesebeli világgá átváltozni a park, amikor boszorkánytáncot jártak a finnbarát asszonyok a kis erdőben megbújó kemence mellett, már csak éppen Jancsi és Juliska hiányzott…   A Juhannus-ünnep legjelentősebb eseménye a máglyagyújtás. A gyerekek kis rakását délután öt órakor, a felnőttek nagy rakását este nyolc órakor gyújtották meg. A tüzes hangulatot Petus Mónika és Szentkereszty Judit népdalcsokra fokozta, vacsorára pedig elkészült a kemencében a finn kolbász, a makkara „zirci mása”. 21 órakor került sor a  zászlólevonásra a baráti kör „himnuszára”. A refrén most különösen  szépen szólt: …”azért vannak a jóbarátok”… Aztán Wenczel Zsuzsa finn hívószavaira magyar szóval feleltek a lelkes finnbarátok, így például: kesä-nyár, sydem-szív, veri-vér, ystävä-barát, rakkaus-szeretet… – kiáltották… A tűz pedig sokáig égett, megvilágítva az Éjszakában a barátságot…


Finnországba utaznak
Zirc július 8. és 12. között meghívást kapott Nivalába, hogy együtt ünnepelje finn testvérvárosával fennállásának 150. évfordulóját. A városi delegációt dr. Horváth Sándor Árpád alpolgármester vezeti, tagjai Nemes István önkormányzati képviselő, a Bakonyi Finnbarátok Köre Egyesület részéről pedig Németh István és Brevics Lászlóné lesznek. Legutóbb szintén jubileum alkalmából találkoztak a rokon nemzetek testvérvárosai, akkor Zirc várossá nyilvánításának 30. évfordulóját ünnepeltük együtt.

Paljon kiitoksia, Finnbarátok!

Cikk: Kelemen Gábor
 
Fotók: Bakonyi Finnbarátok Köre Egyesület, Fekete Zsigmond és a szerző

Vissza

 

Galériaképek

Eseménynaptár

<<  Január 2018  >>
 h  k  s  c  p  s  v 
  1  2  3  4  5  6  7
  8
25262728
293031