Zirc - A Bakony fővárosa

A város hivatalos honlapja

Feltárták a rejtélyeket, élményekkel gazdagodtak


Rejtélyes a városunk? Igen, a Veszprém Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Zirci Tagintézménye által első alkalommal szervezett „Rejtélyes Városunk” napközis tábor rávilágított arra, hogy ilyen oldala is van Zircnek, csak éppen meg kell találni a módszereket.  

 
A táborszervezők, Detre Anita, Szekeres Dóra és Szobonya Zsuzsanna – akik az alábbiakban be is számoltak nekünk június utolsó hetének élményeiről – célja az volt, hogy a város megismerése közben többek között fejlődjön a gyerekek gondolkodása, emlékezőképessége, kooperációs készsége. Az egyhetes táborban tíz gyermek vett részt, a legfiatalabb hat, a legidősebb tizenkét éves volt. A táborvezetők munkáját Detre Csongor gimnazista segítette a közösségi szolgálat keretein belül.
 
– A tábor minden nap reggel nyolc órától délután háromig tartott. A reggeleket rövid beszélgető körrel kezdtük, ahol mindenki elmondhatta az előző napról a véleményét, mi tetszett neki, mi az, amin változtatna, és milyen érzésekkel érkezett aznap. Hétfőn a gyermekeknek lehetőségük volt különböző, irányított játékokon keresztül megismerni egymást. Ezt követően ellátogattunk a Tűzoltóság laktanyájához, ahol megismerkedhettek a tűzoltók munkájával. Nagy érdeklődéssel és lelkesedéssel ültek fel az autóra, majd oltották kézi pumpás oltókészülékkel a jelképes tűzet, melyet egy bója szimbolizált. A kis vizes játék jól is esett a nagy melegben. Az ebédet követő relaxáció után kézműveskedéssel zártuk a napot.

Kedden délelőtt két csapatra osztottuk a társaságot. Reggel megkapták az első rejtvényt, melynek megfejtése a következő állomást tartalmazta. Feladataik közé tartozott, hogy megadott személyleírás alapján keressenek meg egy hölgyet a városban, aki megadja a következő feladványt. A gyermekek rendkívüli lelkesedéssel fejtették meg a rejtvényeket és keresték, ismerték meg vaktérkép alapján az összes szobrot a városban. Zárásként a két csapatnak közösen kellett az utolsó feladványt megfejteni. Ebéd előtt a Pintér-hegyi játszótéren kaptak szabad programot a gyermekek. Délután a LEGO-kiállításra látogattunk el, ahol a tárlat megtekintése után birtokba vették az építőszobát, és nagy kreativitással, elmélyülve készítettek különböző LEGO-alkotásokat.

Szerdán a Reguly Antal Múzeum és Népművészeti Alkotóház munkatársa, Kirmer Anna elvitte a kis közösségünket egy városismereti sétára, ahol megismerhettük Zirc főbb nevezetességeit, történetét. Ebéd előtt még sor került a méhészeti kiállítás megtekintésére. Délután a nagy melegben az Arborétum fái nyújtottak némi menedéket és árnyékot a pihenő idejére. Megismerkedtek a gyermekek a Szent László pénzéről szóló legendával, mely után nagy lelkesedéssel indultak a botanikus kertben a nummuliteszek keresésére, melyeket Szent László pénzének is nevezünk.

Csütörtökön reggel felelevenítettük a város történetét, majd Lőrinc atya, a zirci plébános ismertette meg kis csapatunkat az Apátság rejtélyeivel. Elsőként felvitt minket a Vörös-toronyba, ahol Zirc csodálatos látványa terült elénk. Utána a királyi szobában megismerhettünk egy kísérteties történetet, majd a templom harangtornyában kerestünk denevéreket. A Látogatóközpontban az Apátság történetét ismerhettük meg. A kripta és az Apátság alatt húzódó alagút bejárata is a megismert rejtélyek között volt. Délután a Műemlékkönyvtár és a Természettudományi Múzeum került terítékre, ahol a gyermekek párosával oldották meg a kapott feladatokat. A délelőtti apátsági séta során szerzett tudásukat egy, Lőrinc atya által kidolgozott feladatlapon adták vissza.

Pénteken, a tábor lezárásaképpen az egész héten szerzett ismereteket frissítettük fel különböző játékokon keresztül. A gyermekek korosztálytól függően totót töltöttek ki. Kézműves-foglalkozás keretében készítettek mezítlábas érzékelő talpakat, buborékfújót és szabad rajzot is többek között.

A szervezők remélik, hogy élményekben, ismeretekben és barátokban gazdagodtak azok a gyermekek, akik részt vettek a „Rejtélyes Városunk” élménytáborban. Az ingyenes tábor megvalósításáért köszönetet mondanak a Zirci Önkormányzati Tűzoltóságnak – Szelthoffer Ferenc tűzoltó-parancsnoknak és kollegáinak – a LEGO-kiállítás szervezőjének, Pallagi Lászlónak, a Reguly Antal Múzeum és Népművészeti Alkotóház részéről dr. Ruttkay-Miklián Eszter igazgatónak és Kirmer Anna néprajzos munkatársnak, a Zirci Ciszterci Apátság látogatásáért Huszár G. Lőrinc plébánosnak, továbbá Kovács Mónikának a segítségért, Varga Istvánnénak és Szekeresné Bucsy Piroskának az ajándékokért, nem utolsósorban a Veszprém Megyei Pedagógiai Szakszolgálat vezetésének.


Zirccel kapcsolatos további tábori élményeket szívesen fogadunk a This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. e-mail címre!

Vissza 

 

Galériaképek

Eseménynaptár

<<  Január 2018  >>
 h  k  s  c  p  s  v 
  1  2  3  4  5  6  7
  8
25262728
293031