Zirc - A Bakony fővárosa

A város hivatalos honlapja

Kölyökidő: Ha nyár, akkor úszótábor!

 

A „Zirci Városüzemeltetés” Nonprofit Kft. az idei évben is meghirdette úszótáborát gyermekek számára 6-tól 12 éves korig. Kölyökidő rovatunkban a negyedik turnust látogattuk meg.

 
Azt mondják, ezt a kánikulát csak a víz közvetlen közelében lehet kibírni. Így teszek én is, a Tanuszodába megyek, és a medence széléről fotózom, ahogy a gyerekek vidáman lubickolnak, úszkálnak, labdáznak. Megvan a kísértés, hogy csatlakozzak hozzájuk, de csak a kezemmel mártózom meg egy kicsit, és máris a tábor szervezőihez igyekszem, hogy az eddigiekről kérdezzem őket.

– Hasonló létszám jött össze, mint tavaly. Az első két hétben 14-15 fő volt turnusonként, a második két hétben 10-10 fő. Életkor szempontjából 7-9 évesek jelentkeztek nagy többségben. Ebben a turnusban több a fiú, de eddig nagyjából fele-fele arányban voltak fiúk-lányok. Zirc mellett a környező településekről is érkeztek gyerekek, sőt veszprémi és budapesti gyermek is volt a táborozók között.
 
Bors Ferenc, Városiné Kertész Piroska és Cserepesné Murai Tímea szervezők, a „Zirci Városüzemeltetés” Nonprofit Kft. munkatársai igyekeznek minél választékosabb, érdekesebb programot összeállítani a gyerekeknek, kreatív ötleteikkel „feldobják” a hétköznapokat.   
 
Hangsúlyozzák, hogy nem edzőtáborról van szó, az alapvető cél, hogy a gyerekek kellemesen és hasznosan töltsék el a szabadidőt, jól érezzék magukat, élményekkel gazdagodjanak, hiszen mégiscsak szünidejük van. Persze van gyakorlás is, minden nap úszásoktatással indul, de aztán sok más program vár a táborozókra. Minden évben jön valami újdonság, idén például a Balaton-Bakony Kocka Klub LEGO-gyűjteményének kiállítása számított üde színfoltnak. Veszprémbe is elutaztak, ahol „egy kis Amerika” várt a gyerekekre mozival, gyorsétteremmel, elmentek a Maugli-játszóházba is.

A Tanuszoda emeletén kialakítottak egy kis kuckót, ahol társasozni, kártyázni, vagy éppen olvasni lehet. „Nyári konyha” is van mellette, amelyet otthonosan berendeztek. Egészen apróságokra is figyelnek a szervezők, így például a gyerekek dizájnos, névre szóló szívószálat kapnak. A szabadban is van sok játék, ha a forróság engedi, bár tényleg a legjobb ilyenkor a langyos vízben tölteni az időt. A tábor résztvevői az úszás mellett más sportágakkal is megismerkedhetnek: a Zirci Tenisz Klub Sportegyesület ezúttal is térítésmentesen tartott foglalkozásokat, amiért a szervezők ezúton is köszönetüket fejezik Németh László klubelnöknek. A hétfő délutáni programban lövészet is szerepelt.

Mielőtt elindultunk volna a légpuskás lőtérre, megkérdeztünk néhány gyermeket az úszótáborról.

          

Horváth Gréta kilenc éves. Ő tavaly volt már az úszótáborban, és annyira megtetszett neki, hogy idén ismét eljött. Tud úszni, de igyekszik fejleszteni a képességeit, azt mondja, a strandon is szokott gyakorolni. Az úszás mellett nagyon szeret ugrókötelezni, tagja a Zirci Kötélugró Csoportnak. Társával ellentétben a nyolcéves Valler Emma először jelentkezett ebbe a táborba, kimondottan azzal a céllal, hogy megtanuljon úszni. Nagyon tetszett neki a tenisz, bár hozzátette, egy kicsit nehéz sportnak találta. Már alig várta, hogy a sportlövészetet is kipróbálhassa. A két kislány zirci, Kiss Zétény (8) viszont Veszprémből érkezett. Meséli, hogy a nagypapájától hallott az úszótáborról, és határozottan kijelenti: azért jött el, hogy továbbfejlessze az úszótudását! Ez a leghosszabb zirci nyaralása, hiszen eddig egy-két napokat töltött itt, most viszont egy egész hétre jött a nagyszülőkhöz. Jól érzi magát, tetszik neki, hogy sokat sportolnak a táborban, nem utolsósorban barátokra lelt. A fiatalember a téli sportokat is kedveli, korcsolyázni már tud, és a jégkorongozással is szeretne megismerkedni.     
 

Az indulás előtt készül még egy csoportkép az „Uszka” előtt, aztán a Fáy András utcából a gyalogos-kerékpáros úton keresztül megyünk az Alkotmány utcába. A füves terület előtt megállunk egy pillanatra, mutatjuk a gyerekeknek, hogy itt fog felépülni a város új, az eddiginél nagyobb befogadóképességű tanuszodája, melynek terveit a minap mutatták be a Városházán. Van, aki már hallotta a jó hírt. Most még üres a placc, de három év múlva akár itt is lehet az úszótábor központja…

Közeledünk a Művelődési Házhoz, a vállalkozóbb kedvűek a rekkenő hőség ellenére futva érkeznek az épülethez, melynek emeletén Varjas József klubelnök és Panyi Kinga, az MTTSZ Területi Klub Zirc országos bajnok versenyzője már várja a gyerekeket. Először egy kis elméleti oktatás következik a klubszobában, aztán a házigazdák gondos odafigyelése mellett kezükbe vehetik a fegyvereket. Ezek bizony nem vízi pisztolyok… Az egyik lézert bocsát ki, a másik meg már igazi lőszert. Látni az örömöt az arcukon, ahogy céloznak, és a lőlapok azt mutatják, bizony lesznek olyan gyermekek, akikre érdemes lesz odafigyelni a későbbiekben, ilyen szempontból sem hiábavaló a foglalkozás.


Kelemen Gábor

 

Vissza

 

Galériaképek

Eseménynaptár

<<  Január 2018  >>
 h  k  s  c  p  s  v 
  1  2  3  4  5  6  7
  8
25262728
293031