Zirc - A Bakony fővárosa

A város hivatalos honlapja

A kölcsönös szeretet és tisztelet megnyilvánulása


Zirc az idei évben is meghívást kapott Barót testvértelepüléstől a városnapi rendezvényére. Önkormányzatunk küldöttsége mellett egy sportdelegáció is részt vett a programon.

 
Így a két település között már közel harminc éve fennálló partnerkapcsolatot a sport által is sikerült erősíteni. Előzményként fogható fel a június elején városunkban lezajlott futballtorna, melyre erdélyi testvérvárosunk is meghívást kapott. Barót európai uniós támogatást nyert, így egy sportprogrammal tudta bővíteni rendezvényét. Ennek keretében műfüves kispályát avattak, futballtornákat rendeztek.
 
Városunk küldöttségét Vörös Kálmán önkormányzati képviselő, bizottsági elnök, a delegáció vezetője; Holl András, a „Zirci Városüzemeltetés” Nonprofit Kft. személyszállítási vezetője (aki egyben a csapatot szállító busz egyik sofőre is volt), Lamszider József gépkocsivezető, valamint e sorok írója, az önkormányzat média- és sportreferense alkotta. A sportdelegációban a Football Club Zirc Sportegyesület 2005–2006-os születésű labdarúgói kaptak helyet tizenhárom fővel, kísérőik Nagy Krisztián edző, klubelnök, Burján István testnevelő tanár és Kovács Bertalan gépkocsivezető voltak.


Városunk delegációja kísérőnkkel, Rend Tímeával, a baróti hivatal munkatársával

Pénteken a késő délutáni órákban érkeztünk Barótra. A hivatalban Lázár Kiss Barna András polgármester úr és apparátusa fogadott minket. Az emberek barátsága, a szíves vendéglátás olyan érzést keltett bennünk, mintha haza mentünk volna. A szállást és az étkezést Barót városa biztosította. Csapatunk az iskolánál kapott szállást, önkormányzatunk küldöttsége pedig Benedek Elek szülőfalujában, a Baróttól mintegy tíz kilométerre található Kisbaconban lelt éjszakai pihenőre.
 
A szombati nap a sporttelepen indult, ahol a kicsik máris birtokba vették testvérvárosunk új műfüves labdarúgó pályáját. A 2005–2006-os születésűek számára kiírt verseny – melyre Zirc is meghívást kapott – a nagy pályán zajlott, ahol két kisebb játékteret alakítottak ki a szervezők. A kilenc csapatot két csoportba sorolták, ahonnan az első két-két helyezett jutott tovább. A küzdelmek a testvér-települési rangadóval indultak, melyen a házigazda Baróti Focisuli 2:0-s győzelmet aratott az FC Zirc ellen. Barátságos szellemű volt a mérkőzés, és a két csapat „szurkolótábora” is jól megfért egymás mellett a lelátón. A második találkozón Szent Simón legyőzésével sikerült a mieinknek javítani.


Barót–Zirc testvér-települési rangadó


Csapatunk az első győztes mérkőzést követően

A sportesemény délután, a Barót Napok hivatalos megnyitója után folyatódott. A delegációk fúvószene kíséretében vonultak a polgármesteri hivataltól a város főterére, ahol Lázár Kiss Barna András polgármester köszöntötte a vendégeket. Külön köszöntötte a meghívást elfogadó testvértelepülések; Budafok, Érmihályfalva, Dabas, Párkány, Sarkad, Szarvas, Zalaegerszeg, és nem utolsósorban Zirc képviseletét. A településvezető beszédében elhangzott: minden városnak van egy olyan ünnepe, amelynek az összetartó ereje megkérdőjelezhetetlen. Ezeken a napokon megnyilvánul az egymás iránt érzett szeretet és tisztelet. A rendezvény megnyitójának első fellépője a baróti Gaál Mózes Általános Iskola néptánccsoportja volt, akiket hamarosan városunkban is köszönthetünk majd.


Ünnepélyes felvonulás a város főterén


Barót polgármesterének köszöntője


A helyi iskola néptánccsoportjának műsora

A köszöntőt követően hatalmas felhőszakadás zúdult a városra, de hamarosan már sütötte a nap Erdővidéket, és újra pályára léphettek a csapatok is. A zirciek délutáni mérlege hasonló volt a délelőttihez: egy győzelem (Sepsi OSK 2006) és egy vereség (Kovászna), mellyel végül tisztességesen helytállva a csoport harmadik helyén zárták a versenyt. Így hát a továbbiakban Barótnak szurkoltunk, és együtt örültünk a végső győzelmüknek. Az eredményhirdetésen a helyezetteknek járó díjak mellett oklevéllel köszönte meg a város polgármestere a testvértelepülés csapatának részvételét.


A baróti és a zirci futballcsapat edzőkkel, delegáció-vezetőnkkel és a vendéglátó település polgármesterével

Szombat este díszvacsorára volt hivatalos városunk delegációja, amely nagyszerű alkalom volt a többi testvérvárosi küldöttséggel való ismerkedésre, új kapcsolatok megteremtésére. A nyüzsgő, zenétől hangos belvárosi életből vasárnap a természetbe kirándultunk a baróti hivatal szervezésében: a Vargyas-szorosban vezetett túra mindnyájunk számára nagy élményt jelentett. Részünk volt egy kis erdőjárásban, hegymászásban, barlangászkodásban. A nap további része is szabad programmal telt el, majd este egy utolsó jóízű beszélgetést követően elbúcsúztunk vendéglátóinktól. Hétfőn hajnalban, illetve reggel indultunk haza Zircre, a varázslatos tájból és az emberek szeretetétől feltöltődve.

       Kelemen Gábor
            

Vissza
 
    

Galériaképek

Eseménynaptár

<<  Január 2018  >>
 h  k  s  c  p  s  v 
  1  2  3  4  5  6  7
  8
25262728
293031