Zirc - A Bakony fővárosa

A város hivatalos honlapja

"Mindenki arra kíváncsi, mire vagyunk képesek"


Finn testvérvárosunk, Nivala fennállásának 150. évfordulóját ünnepli idén, és ez alkalomból Zirc városa is meghívást kapott az „ezer tó országába”. Négytagú küldöttségünk indult útnak.

 
A delegációt dr. Horváth Sándor Árpád alpolgármester vezette, tagjai Nemes István önkormányzati képviselő; a Bakonyi Finnbarátok Köre Egyesület részéről Brevics Lászlóné és Németh István voltak.


Nivala és Zirc között a testvérvárosi szerződést 1998. szeptember 1-jén írták alá. Utoljára 2004 nyarán járt hivatalos városi küldöttségünk Nivalában, finn testvérvárosunk delegációja pedig Zirc várossá nyilvánításának 30. évfordulója alkalmából vendégeskedett nálunk három évvel ezelőtt.   


A finn jubiláló város ünnepi programjára július 10. és 12. között került sor. Az eseményekről a delegáció képviseletében számot adó Németh István – aki önkormányzatunk egyik bizottságának a tagja is – először a vendéglátók közvetlenségét és a rendkívül precíz szervezést emeli ki. Nem csak az önkormányzati képviselők, hanem az ottani egyetem képviselői is kísérték a zirci delegáció tagjait.


Küldöttségünk a nivalai evangélikus egyházközség képviseletével, balról Vicar Sanna lelkész asszony. Mellette Kovács Rita, aki a LEADER-program keretében Finnországban dolgozik, és segítette a tolmácsolást


Az evangélikus egyháznak nagy szerepe volt a kapcsolat megalapozásában, annak idején a bakonycsernyei gyülekezet biztosította a fiataloknak, hogy kimenjenek Finnországba, s ott tanulják a nyelvet


Nivala Közép-Finnországban található település. A területe alapvetően mezőgazdasági művelésre alkalmas, az egyik fő tevékenységi kör is a mezőgazdaság és az erdőművelés. Emellett nagy figyelmet fordítanak a lakossági szolgáltatásokra, környezetvédelemre. Az önkormányzatokat körzetesítették, testvérvárosunkhoz tizenkét település tartozik. Velük a lakosságszám megközelítőleg tizenkétezer fő, egyébként Nivala önmagában hasonló lélekszámú város, mint Zirc, ebben is rokon vonást mutat. A városi képviselő-testület harmincöt főből áll, és van egy kilencfős végrehajtó, irányító bizottság.


Päivi Karikumpu, Nivala polgármestere és dr. Horváth Sándor Árpád, városunk alpolgármestere, a zirci delegáció vezetője. A festményen a nivalai kötődésű Kyösti Kallio, Finnország 4. köztársasági elnöke látható

A tapasztalatokat illetően egy hármas együttműködést emel ki a delegáció képviselője: az önkormányzat szervesen együttműködik egy nonprofit fejlesztési céggel (NIHAK), amelyet az önkormányzatok és a vállalkozások megsegítésére hoztak létre. A harmadik együttműködő partner pedig a Kerttu Saalasti egyetem. Az egyetemeknek ugyanis feladatul szabták, hogy a számukra kijelölt körzetekben segítsék az önkormányzatokat, illetve az önkormányzati területen működő vállalkozásokat. A három intézmény közötti szoros és gyümölcsöző kapcsolatot a delegáció tagjai a programok során is megtapasztalták, példaértékűnek nevezve ezt a három pillérből álló partnerséget.
 
Nivalában – földrajzi elhelyezkedése miatt – a tél rendkívül hosszú, közel három hónapig a napot sem látják. Ezért a városnak kiemelt feladata, hogy olyan lehetőségeket biztosítson az ott élők részére, amivel a szabadidejüket el tudják tölteni és ezt a feszített időszakot kellemesebbé tegyék. Így például rengeteg sportolási lehetőség van: sífutópályát építenek, rendelkeznek egy hatalmas sportcentrummal, melyben jégkorong- és bowlingpálya, uszoda, valamint több kondicionáló terem működik. Ezen kívül nagyon sok múzeummal rendelkeznek a település méretéhez képest, és a könyvtári szolgáltatásokkal is igyekeznek kielégíteni a lakosságot. Az önkormányzat több mint százmillió euróból gazdálkodik évente, a költségvetésének ötven százalékát szociális és egészségügyi szolgáltatásokra fordítja.


A nivalai önkormányzat épülete, az előtérben a fő profilt, a mezőgazdaságot jelképező magvető szobra. A lenti képen pedig a főtéren tehenet fejő nő szobra: a tejtermelés a legkiemelkedőbb ágazat Nivalában

Németh István külön kitér a már említett fejlesztési cégre, a NIHAK-ra. Sorolja a jegyzeteiből: öt önkormányzat tartozik a felügyeletéhez, 6600 vállalkozót segít a térségben széleskörű profillal: humán erőforrás közvetítése, üzleti és pénzügyi tervek készítése, kapcsolatok építése, pályázatok készítése. Kiemelt figyelmet fordítanak az európai uniós források kihasználására, és az elmúlt években igencsak jól aknázták ki az ebben rejlő lehetőséget. Finnországban egyébként kilencvenöt százalékban mikro-vállalkozások működnek 5-6 fős tagságot számlálva, és Nivalában is ezek a leginkább jellemzőek.
 
A nivalai vállalkozások nagyon fontosnak tartják a nemzetközi kapcsolatok ápolását, melynek révén az európai források is könnyebben elérhetők a számukra. A fejlesztési cég vezetője egy egész napot eltöltött a zirciekkel, és késznek mutatkoznak arra, hogy akár városunkkal, térségünkkel is felvegyék a kapcsolatot, vagy segítsék a kapcsolatfelvételt a szinte minden európai országban működő társcégeikkel. A fejlesztési központ már huszonkét éve létezik, és eredményei révén jelentősen hozzájárul a város gazdálkodásához. Óriási méretű ipari csarnokában több mint ezer főt foglakoztat. Érdekesség, és az intézmények együttműködésének egyik eredménye, hogy az északi sarkkörhöz közel található, rendkívül hideg éghajlatú finn testvérvárosunk fűtési rendszere földhővel működik.


Delegációnk a hajó- és repülőgéphangár-ajtókat gyártó Champion Door üzemébe is ellátogatott

Nivala egyetlen testvérvárosa Zirc, és Päivi Karikumpu polgármester asszony hangsúlyozta, hogy érdekeltek a kapcsolat további fenntartásában. A jubileumi ünnepségen részt vett a volt finn miniszterelnök is, aki szintén pozitívan értékelte a két város között fennálló partnerséget. Zircen van olyan civil szervezet, amely folyamatosan ápolja a már húszéves kapcsolatot, a mostani látogatás pedig arra világított rá, hogy az együttműködés akár vállalkozói vonalon is létrejöhet. Németh István az együttműködő intézmények mottójával zárja gondolatait, mintegy ajánlásként a jövőre nézve is: „Senkit nem érdekel, miért nem tudunk valamit, mindenki arra kíváncsi, mire vagyunk képesek.”

  Kelemen Gábor

Vissza
 

Galériaképek

Eseménynaptár

<<  Január 2018  >>
 h  k  s  c  p  s  v 
  1  2  3  4  5  6  7
  8
25262728
293031