Zirc - A Bakony fővárosa

A város hivatalos honlapja

Zircen találkoztak az erdélyi és a kárpátaljai fiatalok


Ottó Péter polgármester fogadta a magyar ajkú testvértelepüléseinkről, Barótról és Dercenből városunkba érkező néptánccsoportokat és kísérőiket.

 
A Baróti Gaál Mózes Általános Iskola néptánccsoportja és a Derceni „Gyöngyösbokréta” Népi Táncegyüttes útja először a Városházán keresztezte egymást. A barótiak nem sokkal a hivatalos fogadás előtt érkeztek meg városunkba, a derceniek már hétfő óta nálunk vendégeskednek. A nagyteremben találkoztak, melynek ajtaja mellett egy faliszőnyeg látható, „Isten áldd meg a magyart!” felirattal. Dercen ajándéka ez még 2015-ből, amikor Zirc városa a kárpátaljai település segítségére sietett az Ukrajnában kialakult háború okozta gazdasági nehézségek enyhítésére. A két település ezután kötött „testvérségi” szerződést, míg Baróttal már közel harmincéves a partnerségi kapcsolat.
 
Ottó Péter polgármester az üdvözlést követően egy kérdést igyekezett megválaszolni. Mint elmondta, a derceni csoport kísérőpedagógusa tolmácsolta felé az egyik fiatal érdeklődését, hogy miért látják őket vendégül a zirciek, hiszen ezzel sok munka van, pénzbe kerül, satöbbi. Városunk vezetője a kérdés megválaszolását egy közelmúltbeli eseménnyel kezdte: a Vizes Világbajnokságot idézte fel, amikor minden magyarnak egyszerre dobbant a szíve, együtt örültünk a magyar sportolók sikereinek.

– Amikor világra jövünk, a legkisebb közösség, a család mellett egy nagyobb közösségnek is részeseivé válunk, tudatunkban és érzéseinkben is magyarrá nevelődünk. A magyarságunk pedig azt jelenti, hogy egy nemzethez tartozunk, ugyanaz a kultúránk, a történelmünk, hasonlóképpen gondolkodunk, hasonlóak az érzéseink, és talán ezek azok a dolgok, amik összekovácsolnak, összetartanak minket. Amikor Magyarországról, a magyar történelemről beszélünk, akkor ez különösképpen igaz, hiszen a trianoni döntés miatt országrészek kerültek az anyaországon kívül, határon túli magyarlakta területek jöttek létre, létrejött az a fizikai határ, amely évtizedeken keresztül elválasztott minket egymástól, ugyanakkor valamilyen szinten össze is kötött, hiszen kölcsönösen fontosak egymásnak a határon inneni és túli magyarok.
 
Hangsúlyozta, nekünk, az anyaországban élőknek természetes, hogy magyarok vagyunk, ugyanakkor a kisebbségben élő határon túli magyaroknak generációról generációra átívelve kellett küzdeniük azzal, hogy meg tudják tartani a magyarságukat. – Arra pedig, hogy ez mennyire jól sikerült, nagyon jó példa, hogy milyen szépen beszélitek a nyelvet, milyen szépen táncoltok, szavaltok, énekeltek. Akárhányszor lehetőségünk van az előadásaitokat megcsodálni, mindannyiszor elérzékenyít bennünket – szólt a gyerekekhez városunk vezetője, majd úgy zárta gondolatait – választ adva egy kicsit a kérdésre is –: „Nem ti kaptok tőlünk, hanem mi kapunk tőletek. Sokkal többet, mint ami anyagiakban kifejezhető.” Végül azt kívánta a gyerekeknek, hogy érezzék nagyon jól magukat az itt eltöltött idő alatt, és ne csak a zirciekkel, hanem egymással is ismerkedjenek, barátkozzanak, ápolják a kapcsolatot. 
 
A köszöntőt követően a polgármester méltatta azokat, akik sokat tesznek annak érdekében, hogy az érzésekből tettek által megvalósított találkozások legyenek. Közülük is kiemelte Sztana Évát, aki évtizedek óta szívén viseli a baróti, és most már a derceni kapcsolatunkat is. Mindezért köszönetét fejezte ki, a köszönetnyilvánítást taps követte a vendégek részéről. Sztana Éva elmondta, az egész Erdélyi Baráti Kör egyként áll mögötte, nélkülük nem lehetne ezt a programot megvalósítani, és kiemelte más civil szervezetek partnerségét is.  

A két csoport most már közös programokon vesz részt az Erdélyi Baráti Kör Egyesület szervezésében, kíséretében. A Bakonyi Betyárnapok pénteki napján mindkét néptánccsoport fellép majd. De mielőtt még tovább engedtük volna útjára az erdélyi és kárpátaljai delegációt, készítettünk egy közös képet a vendéglátókkal együtt, hogy a szívünk mellett fotográfián is megőrizzük a felejthetetlen pillanatot.

Kelemen Gábor

 
Vissza

     

Galériaképek

Eseménynaptár

<<  Január 2018  >>
 h  k  s  c  p  s  v 
  1  2  3  4  5  6  7
  8
25262728
293031