Zirc - A Bakony fővárosa

A város hivatalos honlapja

A bakonyi betyárok sokarcúsága


Tizenkilencedik alkalommal került megrendezésre városunkban a Bakonyi Betyárnapok Országos Betyártalálkozó. A kétnapos rendezvény sok arcát megmutatta: hagyományőrző programok, sportversenyek várták az érdeklődőket, és persze mulatni is lehetett egy nagyot.    

Az időjárás ezúttal szerencsére minden program lebonyolítását lehetővé tette. Kánikulával indult Kisasszony hava, és a rekkenő hőség az első hétvégén is kitartott: pénteken már negyven fokig kúszott a hőmérő higanyszála. Azonban a tűző nap sem tartotta vissza a vállalkozó kedvűeket attól, hogy tüzet gyújtsanak a „pusztán”: immár hagyományosan az ételfőző fesztivállal indult a program.  

 
A bográcsokban már javában álltak össze az ízek, szállt az ég felé a füst, amikor Csizmadia Géza főbetyár, műsorvezető „udvari kíséretével” színpadra lépett, hogy hivatalosan is megnyissa a rendezvényt. Betyáros szeretettel üdvözölte a vendégeket, külön köszöntötte a Zirc magyar ajkú testvértelepüléseiről, a kárpátaljai Dercenből és az erdélyi Barótról érkező tánccsoportokat, akik produkciójukkal – csakúgy, mint a Csetényi Bujka Néptánccsoport – nagy sikert arattak.

A néptánc-parádé Sobri Jóskát is előcsalta a bakonyi erdőségből, szellemét egy vásári komédiával a Kajárpéci Vízirevü társulat idézte meg. Konkoly Merse közreműködésével látványos lovasíjász-bemutatónak lehettünk szemtanúi. Este a szórakozásé volt a főszerep: a Pódium Színház műsorának repertoárja a „Bordaloktól a Csárdáskirálynőig” ívelt, majd egy újabb ifjúsági néptánccsoport, a GTEV SURTHALER-LAUTER következett kísérőzenekarával. A napot a „Betyárjó” buli zárta.   
 
Szombaton kezdetét vette a lovas fesztivál, melynek leglátványosabb attrakciója a 82-es főúton történő felvonulás volt. Az autók, motorok közé beékelődő karavánt sokan várták az út szélén. A városközpontban hosszú sorfalat álltak a lóháton, lovas kocsin, echós szekéren utazó „pompának”. Az ünnepélyes bevonulást követően az ügyesebbek a lovas-pályán mutathatták meg tudásukat. A rendezvénytéren a betyárok világába nyerhettünk bepillantást a Bakonyi Vadkanok közreműködésével, a színpadon pedig a Kelevézek szólaltatták meg népi hangszereiket.

A délután további részében a fúvósoké volt a színpad: fellépett a Devecseri Ifjúsági Fúvószenekar, a Balatonfűzfői Irinyi János Általános Iskola Ifjúsági Fúvószenekara és a Zirci Fúvósok. A baróti vendégeknek sajnos el kellett utazniuk, de a Derceni „Gyöngyösbokréta” Népi Táncegyüttes egy újabb hagyományőrző tánccsokorral ajándékozta meg a közönséget. Az est további részében Molnár György Koncertzenekara és Nádas György szórakoztatta a nagyérdeműt, fellépett továbbá a Something Nice együttes Walkó Csaba énekes(Compact Disco) közreműködésével.


Walkó Csaba, a Compact Disco frontembere ezúttal a Something Nice együttessel énekelt
(Fotó: Fekete Zsigmond)

A Békefi Antal Városi Könyvtár, Művelődési Ház és Stúdió KB főszervezésében megvalósult Bakonyi Betyárnapok kísérőprogramok sokaságát kínálta, melyben minden korosztály megtalálhatta a magának valót. A Reguly Antal Múzeum és Népművészeti Alkotóház „Kézműves Liget” néven különlegesen és látványosan berendezett foglalkoztató-műhellyel várta a gyerekeket a színpadi dekorációt is készítő Wolfné Litter Beáta kézműves közreműködésével. Csatló Melinda játékos néprajz foglalkozásán a legendás bakonyi betyárok nyomába lehetett eredni. Ezúttal is „üzemelt” Herbály András „Betyártanodája”, a „Csigavár Játékparkban” ügyességi, logikai fajátékok, légvár várta az ifjúságot, és „Betyár-bölcsi” is nyílt erre az alkalomra a Bakonyi Babázók Csoport vezetésével. A sportversenyekről és a betyáros véradásról kapcsolódó cikkeinkben olvashatnak.


Csinibaba és Betyárlegényke
 
Az idei évben tovább gyarapodott a „Csárdabéli Szépasszony” és „Bakonyi Betyár” címet viselők tábora, mely elismerésben például egy család is részesült, akik egységesen házilag varrott betyáros viseletben jelentek meg. A betyárlét kortalan, ezért „Csárdabéli Csinibaba” és „Bakonyi Betyárlegényke” néven új címeket is alapítottak, s adtak át a szervezők. A „Legnagyobb Bakonyi Betyár” címet a Bakonykarszt Zrt. Zirci Üzemmérnöksége érdemelte ki: párakapu felszerelésével frissítőt biztosítottak a kánikulában. A „Leghetykébb Betyárbajuszért” járó kitüntetést Bujdosó Attila vehette át. A Bakonyi Betyárok Bográcsos Erőpróbáját a Tündérfarm csapata nyerte, akik vajas galuskával tálalt rókagombás bakonyi betyár ragut ütöttek össze a jeles alkalomból. Második helyen „A régiek” Csülökpörköltje, harmadik helyen a Csipet Csapat Sertéspörköltje végzett. Különdíjjal jutalmazták a „Soproni” Bakonyi sertéstokányát. A tombolasorsoláson értékes nyeremények találtak gazdára. A „Csárdabéli Szépasszony” és a „Bakonyi Betyár” címet viselők teljes névsora, illetve a rendezvény támogatóinak listája megtekinthető a rendezvény hivatalos honlapján.   

Kelemen Gábor

Vissza

 

Galériaképek

Eseménynaptár

<<  Január 2018  >>
 h  k  s  c  p  s  v 
  1  2  3  4  5  6  7
  8
25262728
293031