Zirc - A Bakony fővárosa

A város hivatalos honlapja

Várják a gyerekeket, számítanak a szülők támogatására


Augusztus eleje van, tombol a városban a kánikula, de a helyi futballklubnál nincsen „hőségriadó”, keményen készülnek a bajnokságra.

 
Öt órakor még kihalt az Alkotmány utcai sporttelep, csak az elnök úr van jelen, kibójázza a pályát, előkészíti a terepet az edzésre. A focikapukat eltolták a rúgófal irányába, ezután már pár méterrel arrébb születhetnek a gólok. Az áthelyezés azért történt, hogy a 20x40-es műfüves pálya elférjen az egyik kapu mögött. Ennek építési munkálatai hamarosan megkezdődnek, szeptember 1-jével át kell adni az új sportlétesítményt. A bejáratnál kandeláberek hevernek, már alig várják, hogy fényt adjanak a gömbölyű világnak: villanyvilágításos lesz a műfüves pálya, este is lehet rajta játszani… A szárazság ellenére az élő fű is szép, ami annak köszönhető, hogy folyamatosan oltják a szomját.


A kapu mögött kerül kialakításra a műfüves pálya, a munkálatok hamarosan megkezdődnek

Időközben megérkeznek a fiatalok, gyorsan ruhát cserélnek, aztán birtokba veszik a zöld gyepet. Amíg a társedző megtartja a bemelegítést, Nagy Krisztián klubelnökkel az öltözőépületbe húzódunk.   
 
– Különösebb változás nincs az előző évhez képest, az U14-es korosztályban van plusz egy csapatunk. Szeptember elején ismét meghirdetjük a játékos-toborzót Zircen és a környékbeli településeken. A gyerekek beutaztatását a TAO-s pályázatok adta lehetőségekkel élve szeretnénk megoldani, ahogy eddig is tettük. Terveink között szerepel az edzői garnitúra bővítése – mondja a közelmúltban „Zirc Város Sportjáért” díjjal kitüntetett szakember.
 
A legifjabbak, az U7-es korosztály mellé keresnek edzőt, egyébként már felállt a szakmai stáb: a Bozsik Program keretei között szereplő U9-es korosztállyal Orvos-Nagy János, az U11-esekkel Berkes Tamás foglalkozik. Az U14 „B” csapatát a Csesznekről és a „vár alatti” településekről a gyerekek utaztatását is bonyolító Vincze Sándorral közösen az elnök trenírozza, ezen korosztály „A” csapatát és a serdülő (U16) csapatot pedig egymaga a klubvezető viszi. Nagy Krisztián örömtelinek tartja, hogy az U19-es ifjúsági csapat mellé sikerült megnyerniük a zirci kötődésű, nagy tapasztalattal rendelkező Pavelka Bélát, illetve hogy a felnőtt csapat irányítását sikerült saját berkeken belül megoldani a „másik” Nagy Krisztián személyében, aki az FC Zirccel fúzióban működő Dudar SE elnöki tisztségét is betölti.

A klub taglétszáma 110-130 fő között alakul. Lemorzsolódásról szerencsére nem lehet beszélni, inkább egyre többen vannak, akik csatlakoznak az elmúlt években szépen kiépített utánpótlás-bázishoz. – Az ajtónk mindenki előtt nyitva áll – hangsúlyozza az egyesületi elnök, ugyanakkor hozzáteszi: szeretné, ha egyesek nem „gyermekmegőrzőnek” használnák a klubot, hiszen olyan személyek vannak itt, akik nagyon sokat dolgoznak annak érdekében, hogy a gyerekek sportolni, versenyezni tudjanak. Nagyon fontosnak tartja, hogy több támogatást kapjanak a szülőktől, biztassák, motiválják gyermeküket az edzésen való részvételre, hiszen a futball csapatsport, „egy mindenkiért, mindenki egyért” kell, hogy dolgozzon. Szomorúan emlékszik vissza a múlt év végén a Városháza nagytermében tartott évértékelő és előretekintő szülői értekezletre, melyre százharminc meghívót küldtek ki, s mindössze tizenheten jelentek meg…
 
A Football Club Zirc Sportegyesület korosztályos csapata Barót testvérvárosunk meghívására egy nemzetközi futballtornán is részt vett júliusban. A felkészülési lehetőség mellett tapasztalatszerzésre is kiválóan alkalmas volt az erdélyi út. A Drahovszky Gergő, Eszlinger Mátyás, Földesi Benedek, Igali István Koppány, Koczner Dominik, Kopházi Norbert, Maxim Zoltán, Piltman Balázs, Szemmelveisz Flórián, Takács Zoltán Konrád, Vingl Kolos, Wágner Lőrinc, Wittmann Márk összetételű csapat nem játszott alárendelt szerepet, nem sokon múlott a csoportból való továbbjutás. Ugyanakkor edzőjük már akkor felfedezte a határon túli és inneni gyerekek közötti hozzáállásbeli különbséget, amikor a bíró megadta a sípjelet a kezdésre: – Csillogó szemeket, a játék határtalan szeretetét, a mindenáron való győzni akarást, az egymásért történő küzdeni tudást láttam az erdélyi gyerekekben – emlékszik vissza.


Tudásban partner volt a zirci csapat, viszont az erdélyiek hozzáállásából lehetne tanulni…

A városi sporttelep az FC Zirc TAO-s pályázatainak köszönhetően – melyhez minden esetben a létesítmény tulajdonosa, Zirc Városi Önkormányzat biztosította az önrészt – folyamatos fejlesztéseken esett át az elmúlt években, és további terveket szövöget a klub: szeretnék többek között felújítani a pályát, lecserélni a kispadokat, öntözőberendezést építenének ki. A Veszprém Megyei Labdarúgó Szövetségnél két kisbuszra adtak be pályázatot. A klubvezető kiemeli Kottyán Károly segítségét, aki elsősorban a pályázatok lebonyolítását végzi a klubnál, de bármiben számíthat a közreműködésére. Abban pedig, hogy a létesítménynek jó gazdája van, elévülhetetlen érdemei vannak Magyar Nándornak, az üzemeltető „Zirci Városüzemeltetés” Nonprofit Kft. munkatársának, akinek áldozatos munkáját szintén méltatja az elnök. A hamarosan elkészülő műfüves labdarúgópálya nagy előnyt jelent majd a klub számára, a téli edzések elvégezhetők a szabadban, csak a legrázósabb hidegben kell tornaterembe vonulniuk.

A szó továbbra is Nagy Krisztiáné, de most már egy másik személlyel beszélgetünk: a Dudar SE azonos nevű elnökét, a felnőtt csapat új edzőjét is megkérdeztük. A Zirc-Dudar SE néven szereplő csapat bent maradt a megyei első osztályban, ahol már a második idényt töltötték el. A szezon végén azonban sokan eligazoltak, és szinte egy teljesen új csapatot kellett építeni – meséli a szakvezető. A törzset képező dudariak mellé a keretben egyre több zirci játékos kap helyet, így most már tényleg nem indokolatlan a „bányász időkre” emlékeztető Zirc-Dudar név. A fiúk nagy elánnal vágtak neki a felkészülésnek, az új vezető irányításával már júniusban megkezdték az edzéseket. A kerethez folyamatosan csatlakoznak játékosok. Nagy Krisztián úgy látja, hogy egy nagyon jó közösség kovácsolódik most Zircen, szinte már „összeolvadtak” egymással a dudariak és a zirciek. A hétvégén rajtoló bajnokságban egyelőre a biztos bennmaradást tűzik ki célul. Fontos, hogy legyen a városnak egy olyan csapata, amely újra a pálya szélére csalogatja a futballszerető embereket. A szezon hamarosan indul, és reméljük, sok hazai gól landol majd a kicsivel arrébb helyezett kapukban…  

Kelemen Gábor

Vissza

 

Galériaképek

Eseménynaptár

<<  December 2017  >>
 h  k  s  c  p  s  v 
      1
  4  5  7  8  9
11121317
18192021222324
25262728293031