Zirc - A Bakony fővárosa

A város hivatalos honlapja

Csökkenő működési költségek, javuló betegellátás


Nyertes pályázat keretében 30 512 500 forint összegű beruházás valósult meg a Zirci Erzsébet Kórház-Rendelőintézetben 2017 első félévében.

 
A zirci kórház – hasonlóan számos kórházhoz – pályázott az egészségügyi szakellátást nyújtó közfinanszírozott szolgáltatók működési támogatása keretében a tavalyi év végén meghirdetett, a gazdasági hatékonyságot fokozó fejlesztések támogatására. A kormányzati forrás teljes összege országosan 15 milliárd forint volt, ebből 30 512 500 forint összegű beruházás valósult meg Zircen.
 
„A Zirci Erzsébet Kórház-Rendelőintézet folyamatos fejlesztései keretében kiemelt helyen szerepelnek a gazdasági hatékonyságot fokozó beruházások, melyek segítségével évek óta kiegyensúlyozott gazdálkodás mellett tud az intézmény magas színvonalú betegellátást nyújtani. Jelen pályázat keretében elnyert támogatás szintén ezt a célt szolgálta különböző beruházások megvalósítása segítségével” – áll az egészségügyi intézmény sajtóközleményében.
 
Az intézmény költségvetésében jelentős tételt képező hulladékszállítás díját az eddig bevezetett szelektív hulladékkezelés, valamint a hulladékmennyiség csökkentése mellett a beszerzett hulladékpréssel tudják a jövőben mérsékelni: a keletkező hulladékot mintegy negyedére tömörítő berendezés használata révén mintegy másfél millió forint éves megtakarítás érhető el.

Beszerzésre került a Járóbeteg Szakellátó Központ műtője részére több tételből álló műtéti berendezés, mellyel a sebészeti és nőgyógyászati műtéti tevékenységek (sterilizálás) költsége csökkenthető, valamint az elvégezhető műtétek száma emelhető. Ezáltal eredményességük jelentősen növekedni fog, a várólista pedig csökken.  Az épületek víz- és vegyszertakarékos takarítása érdekében új takarítógépeket szereztek be, mellyel költséghatékonyabban és gyorsabban tudják tisztán tartani főképp a krónikus betegellátás keretében használt helyiségeket.

Az intézmény költségeinek nagy részét teszi ki a villamos energia-fogyasztás. Energiafelhasználásuk hatékonyságának emelése ebben az évben két területen valósul meg. Egy önálló projekt keretében történik majd meg a napelemes rendszer. E mellett, jelen pályázati támogatás keretében a kórház fényforrásait LED-es, részben vezérelt rendszerre cserélték, korszerű, energiatakarékos hűtőket, az élelmezési osztályra pedig mosogatógépet szereznek be. Az intézmény vízvezeték-rendszerére – figyelemmel a Magas-Bakonyban lévő karsztvíz kiemelkedően magas keménységére – mágneses vízlágyító berendezéseket telepítettek, mellyel költségmentesen tudják megelőzni a vízkő által okozott károkat és takarítási költségeket, ezzel együtt jelentősen csökkentve a vízterhelést is.
 
A projekt utolsó eleme textilazonosító-rendszer telepítése. Az egészségügyi textíliákba rögzített azonosítók segítségével gyorsabbá és automatizálhatóvá vált azok azonosítása, számolása. A textília-nyilvántartás precízebb és ellenőrizhetőbb lett, valamint a rendszer teljeskörű alkalmazása révén munkaerő szabadítható fel e területről, akiket a betegellátásban tudnak foglalkoztatni. A beruházások tervezetten, 2017. március-május hónapok folyamán megtörténtek.

– A fejlesztésektől azt várjuk, hogy jelentősen csökkentsék intézményünk működtetési költségeit: éves szinten több millió forint összegű megtakarítással számolunk, melyet további beruházások megalapozására, intézményünk fejlesztésére fordítva közvetlenül hozzá tudnak járulni a betegellátás minőségének fokozásához – közölte dr. Vermes Tamás főigazgató. – Intézményünk elsődleges célja Zirc város és a járás lakossága számára a lehető legmagasabb színvonalú, lakosságközeli egészségügyi ellátás biztosítása. Ennek megvalósítása érdekében – saját pénzügyi forrásaink felhasználása mellett – a jelen projekt keretében elnyert támogatást, valamint a várható megtakarítást betegeink érdekében kívánjuk felhasználni.A projekt megvalósulásával – további folyamatban lévő fejlesztéseinkkel együtt – a Zirci Erzsébet Kórház-Rendelőintézet nagymértékben hozzá tud járulni a térség lakossága egészségi állapotának javításához, a megromlott egészségi állapot helyreállításához – tette hozzá.


A Zirci Erzsébet Kórház-Rendelőintézet 2017. első félévi pályázati fejlesztései számokban:  

Eszköz megnevezése Az elnyert összeg (Ft)
Hulladékprés 2 430 046
Műtéti berendezés 6 671 523
Takarítógépek 3 197 924
LED-es fényforrás, energiatakarékos hűtők, mosogatógépek 13 417 624
Vízlágyító berendezések 2 405 046
Textil-azonosító rendszer 4 132 059

A fotókat Müller Imre készítette.

Kelemen Gábor

Vissza

 

Galériaképek

Eseménynaptár

<<  Január 2018  >>
 h  k  s  c  p  s  v 
  1  2  3  4  5  6  7
  8
25262728
293031