Zirc - A Bakony fővárosa

A város hivatalos honlapja

Egy ezüst, ami nekünk aranyat ér


Zircen, a judo-táborban köszöntötték Hajtós Bertalan judo-edzőt, egykori kiváló sportolót abból az alkalomból, hogy huszonöt évvel ezelőtt ezüstérmet nyert a barcelonai olimpián.

 
Felsorakoztak a judokák és az edzők, a tábor szakmai vezetője az edzés levezénylésére készült, amikor váratlan meglepetés érte: a házigazda Vincze Judo Club egy keretezett, az edzőkollégák aláírásával ellátott emléklapot adott át a részére abból az alkalomból, hogy huszonöt évvel ezelőtt ezüstérmes lett a barcelonai olimpián. A kiváló sportembert szűnni nem akaró vastaps köszöntötte a teremben.    

 

Van egy olyan ember közöttünk, aki pontosan huszonöt évvel ezelőtt bearanyozta az életünket” – mondta Vincze Lajos, s nem véletlenül fogalmazott így: a magyar judo számára eddig a legnagyobb sikert hozó barcelonai olimpia döntőjét azóta is úgy emlegetik, hogy elvették Hajtós Bertalantól az aranyérmet. Az akkor már Európa-bajnok judósunk szenzációs versenyzéssel, négy ippongyőzelemmel jutott a döntőbe, ahol a világbajnok japán versenyző várt rá. Ahogy a sportkrónikák is írják, hiába volt aktívabb a magyar, a bírók az ellenfelet hozták ki győztesnek a pont nélkül véget ért döntőt követően.

Hajtós Bertalan sokáig, elérzékenyülve nézte az emléklapot, az a taps pedig csak nem akart szűnni körülötte. Érdeklődésünkre elmondta, amikor idejöttek a táborba, és elkezdték az edzéseket, eszébe jutott, hogy huszonöt éve érték el ezt a szép eredményt, arra azonban egyáltalán nem számított, hogy így meglepik a sporttársak. Ezúton is köszöni, hogy gondoltak rá ezzel a szép ajándékkal. Arról a kérdéses kimenetelű döntőről nem igazán beszél, csak a szépre emlékezik, hogy rajta kívül Kovács Antal aranyérmet, Csák József ezüstérmet, Csősz Imre pedig bronzérmet szerzett Barcelonában, voltak ötödik helyek is, és az edzőik akkor azt mondták, hogy száz év múlva sem lesz ilyen eredmény a magyar judóban. Ő azonban bizakodó, mint mondja, van most egy ütőképes ifjúsági csapatunk, akik odaérhetnek majd az olimpiára. Akkor még nem tudtuk, amit most már tudunk, hogy aranyat hozott a Chilében zajló ifjúsági világbajnokság a magyarok számára, Varga Brigitta a 48 kilogrammosok között felállhatott a dobogó legmagasabb fokára, s két bronzérmet is nyertek judósaink.    
 
Az ünnepelt szakember végül örömét fejezi ki, hogy így kinőtte magát a zirci edzőtábor. Emlékszik, 80-90 fővel kezdték, most pedig már több mint kétszáz résztvevő van. Méltatja a Vincze-testvéreket, akik nagy munkát végeznek annak érdekében, hogy a judo-tábor évről évre megvalósuljon. 


Hajtós Bertalan az aranykeretes emléklappal és a Vincze család két generációjával

Kapcsolódó cikk: Több mint kétszáz judoka edzett Zircen     
 

Kelemen Gábor

 
 
  

Galériaképek

Eseménynaptár

<<  Január 2018  >>
 h  k  s  c  p  s  v 
  1  2  3  4  5  6  7
  8
25262728
293031