Zirc - A Bakony fővárosa

A város hivatalos honlapja

Kölyökidő: Önkormányzati Nyári Napközis Tábor

 

Zirc Városi Önkormányzat az idei évben is megszervezte a nyári napközis tábort a Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola alsó tagozatos diákjai számára a gyermekek biztonságos elhelyezése és napközbeni ellátása érdekében. Kölyökidő rovatunkban meglátogattuk a tábort, riportot készítettünk a szervezőkkel, gyerekekkel.


A munkavállaló szülőknek, törvényes képviselőknek gyakran nincs lehetőségük arra, hogy gyermekük mellett maradjanak az iskolai szünetben, ezért a képviselő-testület ismét úgy döntött, hogy június közepétől augusztus végéig – vagyis a „vakáció” idejére – megszervezi az Önkormányzati Nyári Napközis Tábort, melynek lebonyolításával közművelődési intézményeit, a Békefi Antal Városi Könyvtár, Művelődési Ház és Stúdió KB-t és a Reguly Antal Múzeum és Népművészeti Alkotóházat bízta meg.


– Szerencsére sikerült egy pedagógiai végzettségű, állandó kísérőt találnunk a gyerekek mellé, aki intézményi munkatársaink szakmai irányításával szervezi a tábor mindennapjait. Fontosnak tartjuk, hogy ne csak egyfajta „gyermekmegőrzőként” működjön a tábor, hanem pozitív élményekkel töltődjenek a gyerekek – mondta el érdeklődésünkre Bieberné Réz Ágnes, a főbb koordinátori szerepet ellátó Békefi Antal Városi Könyvtár, Művelődési Ház és Stúdió KB igazgatója. Elismeri, hogy eleinte egy kicsit tartottak a rájuk háruló felelősségtől – hiszen napi tíz órában kell foglalkozni a gyerekekkel –, de végül sikerült megoldaniuk, hogy mindig legyen felügyelet az ifjúság mellett és tartalmasan töltsék el a szabadidőt. Az önkormányzati finanszírozáson kívül a Zirci Német Nemzetiségi Önkormányzattól kaptak anyagi támogatást, aminek köszönhetően még színesebbé, élményszerűbbé tudták tenni a programkínálatot.   
 
A tábor bázisa a Művelődési Ház, amely korábbi nevének megfelelően továbbra is az ifjúság és a közösségi élet színtere: társasjátékozásra, csocsózásra, asztaliteniszezésre nyílik lehetőség, játszótér és sportpálya is található az épület mellett. A házban találkoztunk a gyerekekkel, lábaikban még ott volt az előző napi „Kalandos Kedd” fáradtsága. A klubszoba asztalán papírpénz hever, amivel nem sokra mennénk az üzletekben, a „Gazdálkodj okosan!” társasjátékon viszont – mellyel most is előszeretettel játszanak a fiúk – mindent meg lehet nyerni vele.


Társasjáték: Csankovszki Edit (jobbról) táborvezető és Katona Brigitta diákmunkatárs a gyerekekkel

Az idei állandó kísérő, Csankovszki Edit Porván él. Az Alföldről, illetve közvetlenül Budapestről érkezett a Bakonyba, ahol napközis tanárként dolgozott felső tagozatos diákok mellett. Azt mondja, kezdetben nehezen barátkoztak meg a gyerekek a kötöttségekkel, hogy napról napra „menni kell valahová”, időnként „heves ellenállást” váltott ki egy-egy programon történő részvétel, de aztán valahogy mégis mindenki jól érezte magát szinte minden nap...
 
Némi nehézséget okozott, hogy a táborban alapvetően „fiúuralom” van, a táborvezető azonban meg tudta találni a közös hangot az urakkal, ezt Encz Ilona intézményi egységvezető is megerősíti: – Személyiségének, hozzáállásának köszönhetően a gyerekek hamar megszerették, többször előfordult, hogy egy doboz bonbonnal búcsúztak el tőle azok, akik befejezték a tábort. Az általunk kigondolt programok mellett Edit is mindenféle ötlettel állt elő: volt, hogy betekert tandembiciklivel a lakóhelyéről, hogy a táborozók kipróbálhassák ezt a különleges közlekedési eszközt. Vagy baseball-ütőkkel, labdával érkezett, és a sportpályán tanította a játékra az ifjúságot. Gitáron is játszik, együtt énekeltek a gyerekekkel a Pintér-hegyi Parkerdőnél – sorolja Ica a táborvezető sokoldalúságát, s hozzáteszi: intézményük is nagyon jól együtt tud dolgozni Edittel.

 


 A gyerekek minden reggel a Művelődési Háznál gyülekeznek, reggel héttől kilenc óráig itt töltik az időt. A heti tematikus programokban múzeumi kézműves-foglalkozás, könyvtári programok, sportolás és a „Kalandos Kedd” túrái szerepelnek. Az ebédet az önkormányzati konyha biztosítja a gyerekek számára az általános iskola „F” épületének ebédlőjében. Június-júliusban meglátogatták a tűzoltó-laktanyát, a rendőrőrsöt, az olaszfalui Zöldág Lovasudvart, és volt arborétumi séta, városismereti túra is. A múlt hónapban külön élményt jelentett a Balaton-Bakony Kocka Klub LEGO-gyűjteményének kiállítása mellett, hogy az építőszobában is játszhattak heti két délutánon, az úszótábor végeztével pedig a Tanuszodát is igénybe vehették.A „Kalandos Keddek” programnak is állandó résztvevői a napközis táborozó gyerekek (Fotó: Pucsek Kata)

– Jó érzés, hogy bárkihez fordultunk együttműködési kéréssel, mindenki szívesen segít a gyerekeknek örömet szerezni – köszönjük! A szülői visszajelzésekből azt olvashattuk ki, hogy a gyerekek sokat mesélnek otthon a közös élményekről, és a családok is elégedettek a szervezett programokkal. Természetesen megbeszéltük a szülőkkel azt is, ha esetenként vitahelyzetek alakultak ki a gyerekek között, amiket reményeink szerint így, a családokkal együtt eredményesebben tudtunk feloldani a gyerekek fejében, szívében – meséli Ica a nyári élményeket, és kiemeli a tábor lebonyolításában társintézmény Reguly Antal Múzeum és Népművészeti Alkotóház aktív közreműködő szerepét is.  


Az intézményi és a múzeumi munkatársak mellett a nyár bizonyos szakában közösségi szolgálatos diákok és az önkormányzati diákmunka-programban résztvevő fiatalok is foglalkoztak a gyerekekkel. Mesélik a szervezők, hogy a „kisfiúk” remekül egymásra találtak a „nagyfiúkkal”, megszerették egymást, mindenkinek megvolt a kedvence, akinek szinte „lógott a vállán” vagy fogta a kezét, amikor kirándulni mentek, és a közös focimeccsek is emlékezetesek maradnak.


Budai Bálint szeptemberben megy negyedik osztályba. Már kezdettől fogva résztvevője a nyári napközis táboroknak, így hát van bőven élmény a háta mögött. – Sokat játszottunk és a kézműves-foglalkozások is nagyon jók voltak. Kovácsoltunk, agyagoztunk, nemezeltünk, szalmából szitakötőt, viaszból gyertyát készítettünk, és még sok minden mást. Szinte nem volt olyan perc, hogy unatkoztunk volna! – meséli a fiatalember, akinek voltak már ismerősei, de sok új társra is lelt a táborban. Az egyik legizgalmasabb számára a könyvtári bújócska volt, nagyon jó kis rejtekhelyeket találtak a könyvek labirintusában. A sok sportolás is tetszett neki, fociztak, baseballoztak, kosárlabdáztak, pingpongoztak.           


Bálint kovácssegédként a mester mellett a Reguly Antal Múzeum és Népművészeti Alkotóház udvarán

(Fotó: Kirmer Anna)

– Sok élménnyel gazdagodtam, barátokat szereztem itt – összegzi röviden eddigi tapasztalatait Borbély Bence József, aki a második osztály küszöbét lépi át hamarosan. Majd elmeséli nekünk születése történetét, ami olyan szempontból érdekes, hogy szülei Mezőtúron éltek, de ő már Veszprémben jött a világra. Nem volt nehéz beilleszkednie, hiszen két osztálytársával is találkozott itt a táborban. Megmutatja nekünk a sebeit, a kölyökkor nélkülözhetetlen horzsolásait, és elmeséli, hogy szeptemberben beiratkozik majd judóra. Aztán nem zavarjuk tovább, hadd társasozzon Bálinttal…
 
A táborvezető munkáját a diákmunkatársak részéről júliusban Horák Ádám és Lekrisznky Anett, most pedig Katona Brigitta segíti, aki Győrben tanul, a Széchenyi István Egyetem Tanító Szakán. – Könnyű a gyerekekkel eltölteni az időt, mert a Művelődési Ház nagyon sok lehetőséget biztosít – mondja a tanítónak készülő diáklány. Egy hete kezdte meg a nyári munkát az intézménynél, ahol a tábori felügyelet mellett egyéb közművelődési és adminisztratív feladatokat is végez. Nagyon szeret a gyerekekkel lenni, mert elfogadóak, barátságosak.
 
És feltalálják magukat: amikor Pucsek Kata intézményi munkatársat a „Kalandos Keddek” programról kérdezem, Bence elszegődik mellém riportersegédnek. Nekem csak a kérdést kell feltennem, a diktafont ő tartja az interjúalany elé. Érdemes elolvasni a kollektív újságírói munkából születő cikket is!   

Kelemen Gábor

Vissza

 

Galériaképek

Eseménynaptár

<<  Január 2018  >>
 h  k  s  c  p  s  v 
  1  2  3  4  5  6  7
  8
25262728
293031