Zirc - A Bakony fővárosa

A város hivatalos honlapja

A gondviselés áll mögötte


Nagyboldogasszony napján utolsó miséjét tartotta a bazilikában, majd elbúcsúzott a zirciektől Huszár G. Lőrinc plébános atya, aki ezen túl Budapesten gyakorolja lelki hivatását. Sok emberi szív töltötte meg az egyházmegye legnagyobb templomát a meleg nyári estén.

 
Huszár G. Lőrinc atya elmondta, ötven éves lesz ősszel, s Zircen töltötte el életéből a legtöbb időt. A hat év plébánosi hivatás mellett további hat évet töltött el papnövendékként városunkban. Különleges helynek nevezte Zircet, mert itt többször is nemet mondtak valamire az emberek, s abból mindig valami jó következett. Utalt a zirci kórházért történő kiállásra a kilencvenes évek közepén, vagy a Zirci Országzászló Alapítvány értékmegőrző, értékteremtő munkájára. Örömét fejezte ki, hogy most mellette is kiállt egy közösség, hétszáz aláírást gyűjtöttek össze azért, hogy maradjon. A Móricz Zsigmond körtéren található Szent Imre plébániára kerül, ahol lelkipásztorként folytatja további szolgálatát. Szívesen lát mindenkit, aki arra jár, és ő is vissza fog majd térni szeretett városába, hiszen az áthelyezés ellenére továbbra is tagja a ciszterci közösségnek, Zircet pedig otthonának tekinti.


Huszár G. Lőrinc plébános atya hat évig vezette a zirci plébániát, az emberek megszerették
(Fotó: Boross László)

– Szomorú szívvel vesszük a megváltoztathatatlant, a búcsúzást – mondta a leköszönő egyházközségi testület elnökeként dr. Mohay József. Hozzátette: a város vezetése, a hívek, a mindennapi emberek egyként igyekeztek jelezni, kérni számos helyi, egyházmegyei, sőt római fórumon, hogy megtarthassa plébánosát. „Nem hiszek a véletlenekben, és tudom, hogy ez mögött valami módon mégiscsak a gondviselés áll. Most még nem értjük, hogy ennek miért kell így lennie, de eljön az idő, hogy ez másként lesz. Lőrinc atya, mint ciszter szerzetes továbbra is kötődik majd a zirci anyaházhoz, és a jövőben is idehúz a szíve. El-eljön majd egy aktuális rendezvényre, hiszen hívjuk, végleges elköszönésről így nincs és nem is lehet szó.”
 
Lőrinc atyával kapcsolatban elmondta, méltón és kimagasló módon folytatta elődei munkáját, szakrális tevékenységét, vezetve a helyi plébániai közösséget. Emelkedő számú keresztelések, házasságkötések, sok-sok hittanos gyermek, szentmisék, első áldozások, bérmálások, megannyi emberi szívekben kinyíló és kitörölhetetlen lelki emlék marad utána. Nemcsak rövid, tartalmas, lelket erősítő prédikációival hívta fel magára a figyelmet, de a közéletben is mindig tenni részes, áldást hozó és mondó volt, a városi ünnepségeken, megemlékezéseken, városépítő összejöveteleken. Támogatott minden jó célú szervezetet, mellé állt az igen aktív karitász működésének, hathatós segítséget nyújtva a lakóhely rászorulóinak, felkarolva őket. Zirc emberei befogadták és megszerették plébánosukat.

Huszár G. Lőrinc atya megáldja a város új kenyerét, melyet Ottó Péter polgármester tart a kezében az államalapítás tavalyi ünnepén. Az alsó képen az 1Úton zarándoklat lelki vezetőjeként
(Fotók: archív)
 

A méltató szavakat követően dr. Mohay József és Bittmann Károly egy ajándékkal köszönte meg a zirci plébános áldozatos munkáját, aki köszönetét fejezte mindenkinek az itt eltöltött időért.
 
Szakács Ildikó szavalata és a hittanos gyerekek műsora tette bensőségesebbé az ünnepséget. A templom falait átjárta a búcsúzók közös éneke, majd a plébános elmondott még egy utolsó áldást a zirciekre. Fiatalok gyűltek köréje, és a szent helyhez méltó csendes taps dicsérte tevékenységét.
 

Kelemen Gábor

 
Vissza

Galériaképek

Eseménynaptár

<<  Január 2018  >>
 h  k  s  c  p  s  v 
  1  2  3  4  5  6  7
  8
25262728
293031