Zirc - A Bakony fővárosa

A város hivatalos honlapja

Mindannyian felelősek vagyunk a jövőért


– Mindannyiunknak megvan a felelőssége a saját területén, még ha nem is akkora, mint államalapító királyunknak.

 
Bérczi L. Bernát, a Zirci Ciszterci Apátság kormányzóperjele mondta ezt Zirc város augusztus 20-ai ünnepségén. Szent István felismerte, hogy feladatát, céljait nem csak önmagától kell kigondolni, hanem egy belső hangra figyelve kell irányítania az országát. Tudott a jövőben bízni, mert nem csak a maga erejében remélt, hanem az összefogásban és a föntről jövő erőben is – tette hozzá.
 
Megpróbáltatások, családi tragédiák kísérték életének útját, mégsem keseredett el, nem omlott össze, nem lett – a mai szóval élve – depressziós, mert egy hang, amire bátor volt figyelni, őt belülről megerősítette és vezette. Olyan országot épített, amely évszázadokon keresztül fejlődhetett.   
 
Ugyanakkor hangsúlyozta, ha Szent Istvánra gondolunk, akkor magunkra is kell gondolnunk, hogy mi vajon milyen jövőt építünk, milyen összefogás van bennünk. Ezért azt üzente az ünneplőknek, hogy „vigyük haza Szent István bátorságát, a belső erőt és az ő pozitív, jövőbe tekintő szemléletét”!


Bérczi L. Bernát hangsúlyozta, a saját területén mindenki felelős a jövőért

Az örökké megújuló életet jelképező kenyeret a Pillér Pékség sütötte és a zirci mezőgazdasági termelők ajándékaként Horváth Tamás, a Bakony-Agro Kft. ügyvezetője adta át Ottó Péter polgármesternek, majd Bérczi L. Bernát, az apátság kormányzóperjele megszentelte azt.


Bérczi L. Bernát kormányzóperjel áldást mond az új kenyérre, melyet Ottó Péter polgármester tart a kezében. Balról Horváth Tamás, a Bakony-Agro Kft. ügyvezetője

Hostess-lányok kínálják körbe az új életet jelképező, megszentelt kenyeret 

Zirc város ünnepségét megtisztelte jelenlétével dr. Kovács Zoltán, a Miniszterelnökség államtitkára, térségünk országgyűlési képviselője is. A műsort Bakonyi Gergő vezette, zenés-irodalmi összeállítással közreműködött Dávid Roland énekes-előadóművész és Lang Rudolf színművész. 

    

Az államalapítás ünnepén több kitüntetés átadására is sor került. Zirc Városi Díszpolgárává avatták dr. Tóth Sándort, az MTM Bakonyi Természettudományi Múzeumának nyugalmazott igazgatóját. „Zirc Város Tisztviselője” kitüntetést vehetett át Bereczkiné Papp Krisztina, a Zirci Közös Önkormányzati Hivatal Igazgatási Osztályának vezetője. Az ünnepség egy gyémántdiploma átadásával is gazdagodott: Illés Ferenc nyugalmazott múzeumigazgató, Zirc Város Díszpolgára 60 évvel ezelőtt szerezte meg tanári diplomáját, és kis megszakítással 1955 óta szolgálja munkásságával városunk életét, fejlődését.


Kitüntetést vehettek át az ünnepségen: Bereczkiné Papp Krisztina, Illés Ferenc, Dr. Tóth Sándor

A kitüntetésben részesülők méltatását kapcsolódó írásainkban ismertetjük. Immár hagyományosan a középiskolai tanulmányi ösztöndíjak átadására is az augusztus 20-ai ünnepségen került sor. Zirc Városi Önkormányzat a második félévben 19 fiatalt részesített elismerésben. Ösztöndíjat vehetett át Balázs Márton, Detre Csongor István, Farkas Estilla, Gregosits Martin, Hédl Petra, Kajtár Szabolcs, Kovács Bence, Kujbus Petra, Lekrinszky Anett, Mészáros Balázs, Molnár Petra, Neumann Péter, Oláh Lili, Pongrácz János, Simon Panna, Somogyi Gergő, Vajcs Luca, Vajda Kitti, Várszegi Júlia.


Az ösztöndíjasok egy csoportja. Aki nem tudott részt venni az ünnepségen, postán kapja meg oklevelét

Az ünnepséget a Békefi Antal Városi Könyvtár, Művelődési Ház és Stúdió KB szervezte.

Kelemen Gábor

Vissza

     

Galériaképek

Eseménynaptár

<<  Január 2018  >>
 h  k  s  c  p  s  v 
  1  2  3  4  5  6  7
  8
25262728
293031