Zirc - A Bakony fővárosa

A város hivatalos honlapja

A természetnek áldozott életút


A város értékeit növelő, maradandó eredményeinek elismeréseként „Zirc Város Díszpolgára” címet adományozott az önkormányzat dr. Tóth Sándor, az MTM Bakonyi Természettudományi Múzeumának nyugalmazott igazgatója részére.
 
A kitüntetés átadására augusztus 20-án, az államalapítás ünnepén került sor. A díszpolgári címet Ottó Péter polgármester és dr. Horváth Sándor Árpád alpolgármester adta át.


Dr. Tóth Sándor nyugalmazott múzeumigazgató a Díszpolgári Oklevéllel

Dr. Tóth Sándor az idén 45. születésnapját ünneplő MTM Bakonyi Természettudományi Múzeumának az első húsz évben volt az igazgatója, ez idő alatt vált a múzeum a város egyik meghatározó turisztikai, ismeretterjesztő és természettudományos központjává. Kiszélesítette és koordinálta az 1962-ben indított „A Bakony természeti képe” kutatóprogramot. Rendszeresen szervezett Bakony-kutató ankétokat, a konferenciákon átlagosan 60 kutató adta közre legújabb eredményeit. Az 1978-ban irányításával létrejött „A Bakony természeti képei” című kiállítás a leglátogatottabb volt a városban, évente 80-120 ezer látogatót vonzott. A természeti értékeket, Zirc környéki élőhelyeket bemutató szakszerű és látványos tárlat jelentősen hozzájárult városunk turisztikai fejlődéséhez.
 
Számára az ismeretterjesztés, a tudás átadása, a fiatalok figyelmének a természet irányába terelése – pedagógus múltjából fakadóan is – mindig nagyon fontos volt, ezért a múzeumi kollégáit is ösztönözte az előadások, táborok, szakkörök tartására, és a Bakony-kutató Kör, a Búvár-klub létrejötténél is bábáskodott. A Bakonyon túlmutató országos és nemzetközi szakmai munkássága is elismert, ami a múzeum, és ezzel együtt Zirc városának hírnevét erősíti.
 
Két évtizedes szakmai és vezetői munkája során a múzeum olyan rangot ért el, hogy 1992-ben – kiválva a Veszprém Megyei Múzeumi Igazgatóságból – önálló intézménnyé válhatott.


Ottó Péter polgármester gratulációját fogadja városunk új díszpolgára

Nyugdíjas évei alatt is aktív, segíti a múzeum munkáját és segítséget nyújt a fiatal kutatóknak. Társadalmi tevékenységeként 2011 és 2017 között két cikluson át betöltötte a Bakonyi Természettudományi Múzeum Baráti Körének elnöki tisztségét. Ismeretterjesztő írásainak száma meghaladja a háromszázat, napjainkban is több fórumon népszerűsíti a helyi természeti értékeket.
 
Munkásságát szakmai kitüntetések hosszú sorával ismerték el, így például 1986-ban átvehette a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat Országos Elnökségének aranykoszorús jelvényét. A Magyar Rovartani Társaság a Frivaldszky Imre Emlékérem ezüst-, majd arany-fokozatát adományozta a részére. 2007-ben Pro Comitatu díjjal tüntette ki a Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlése.


Kelemen Gábor

Vissza

 

Galériaképek

Eseménynaptár

<<  Január 2018  >>
 h  k  s  c  p  s  v 
  1  2  3  4  5  6  7
  8
232425262728
293031