Zirc - A Bakony fővárosa

A város hivatalos honlapja

Hogyan kezeljük a kerti hulladékot?


„Itt van az ősz, itt van újra…” A fűnyírók, kaszák a tavaszi és nyári szezon után még továbbra is munkában vannak, miközben a fák elengedik leveleiket, előfordul, hogy egy-egy ág is búcsút mond a törzsének. A kerti lebomló hulladékok kezelésére több lehetőség is kínálkozik Zirc város területén. Önkormányzati hivatalunk Városüzemeltetési osztálya összegyűjtötte ezeket.

 

Célként kell meghatározni, hogy a zöldhulladék ártalmatlanítása elsődlegesen komposztálással történjen. Erre két út is létezik: egyrészt, az ingatlanon kialakított komposztálóban – mely lehet az önkormányzat által korábbi évek során kiosztott műanyagból készült keret, akár fából házilag készített, vagy egyszerűen az ingatlan sarkában elhelyezve – történő biológiai lebontás során rövid idő alatt a kertben is hasznosítható komposzt készíthető.

Másrészt, a hulladékgazdálkodási rendszer keretében is lehetőség van a biológiai hulladékok leadására. Minden hónap harmadik szerdáján az Alkotmány utcai sportpálya előtti területre érkezik egy jármű, amely díjmentesen elszállítja a saját ingatlanon nem kezelhető zöldhulladékot.


Ezen túl a kommunális hulladékgyűjtő edényben, illetve a külön megvásárolható zsákban (beszerezhető az ION-X Kft. telephelyén, Alkotmány u. 5.) is lehetőség kínálkozik a hulladékok elhelyezésére, ezek elszállítása heti rendszerességgel, a kukák ürítési napján megoldott.

 
A legkevésbé jó megoldás jelenleg a kerti hulladék égetése, melyre a helyi és országos szabályok szerint szeptember 1-től lehetőség van a következő év április 30-ig, kizárólag munkanapokon. Ezen időszakban is csak a tűzvédelmi szabályok betartásával és megfelelő meteorológiai viszonyok fennállása esetén lehetséges az égetés.

 

Amennyiben a komposztálás, illetve a leadás helyett az égetést választják, ebben az esetben a következőkre hívjuk fel a figyelmüket:
 
·         égetni csak száraz és egyéb hulladékokat (kommunális, ipari, állati eredetű) nem tartalmazó kerti hulladékot szabad
 
·         tűzgyújtás csak biztonságos körülmények között lehetséges úgy, hogy a környezetre tűz- és robbanásveszélyt ne jelentsen
 
·         a tűz őrzését, szükség esetén eloltását a tűz gyújtója köteles elvégezni; tüzet csak felnőtt jelenlétében lehetséges gyújtani
 
Aki a tűzgyújtásra vonatkozó szankciókat nem tartja be, a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el, melynek következtében 50 000 forintig terjedő helyszíni, vagy 150 000 forintig terjedő közigazgatási bírság szabható ki.
 

Kérjük, hogy a környezet védelme és a városban lakók nyugalma érdekében lehetőség szerint részesítsék előnyben a komposztálást!

                             

  Komposztálás: a legjobb megoldás             Az égetés a legkevésbé jó megoldás, és szigorú szabályai vannak
                                                                       Ha zsákban a zöld, tisztább a Föld: otthonról is elviszi a szolgáltató
                                                                       és leadható havonta egyszer a kijelölt gyűjtőponton                                                        A cikkben használt illusztrációk forráshelye: Internet

Szerk.: Kelemen Gábor 

Vissza 
 

 
 

Galériaképek

Eseménynaptár

<<  Január 2018  >>
 h  k  s  c  p  s  v 
  1  2  3  4  5  6  7
  8
25262728
293031