Zirc - A Bakony fővárosa

A város hivatalos honlapja

Száguldó paripák, bujdosó bakonyi betyárok


Újra első helyezés a település-standok szépségversenyében és a szombati nap legjobb lovas időeredménye – Zirc sikeresen szerepelt a Nemzeti Vágtán.

 
Jubilált, tizedik alkalommal rendezték meg a hétvégén, Budapesten a Nemzeti Vágtát. A lovas-hagyományőrző rendezvényre Zirc előfutamot rendező település jogán nyert részvételi lehetőséget: a Zirc Tündérfarm főszervezésében egy hónappal ezelőtt került sor a harmadik Bakonyi Vágtára.
 
Az idei évben három lovas is érdekelt volt a térségből a Hősök terén lezajló viadalon: Zirc színeit Molnár Gyöngyi, a Bakonyi Vágta győztese képviselte. A rendező település jogán Zirc a végeredménytől függetlenül is továbbjutott volna a Nemzeti Vágtára. Így azonban, hogy a házigazda város szerezte meg a végső győzelmet, a szervezők felajánlották a szabad kártyát a Kapuvár színeiben versenyző Somogyi József zirci lovas számára, így ő is ott lehetett a fővárosi versenyen. Vörös József csetényi lovas – aki 2015-ben megnyerte a Bakonyi Vágtát, míg a Nemzeti Vágtán második lett – pedig július végén, a Tiszafüredi Előfutamon iskolázta be magát a legjobbak közé. 


Molnár Gyöngyi (Zirc) vágtat a cél felé Ricardó lovával. Az előfutamok legjobb időeredményét produkálta

Zirc lovasa, Molnár Gyöngyi Ricardó lovával a 12. előfutamban első helyen jutott a középfutamba, ráadásul a legjobb időeredményt produkálta aznap. A középfutamtól azonban a csúszósnak vélt pálya miatt visszalépett Zirc. Ozsváth Kálmán, a Bakonyi Vágtát rendező Tündér Farm üzemeltetője érdeklődésünkre elmondta: éjjel nagymennyiségű eső esett a versenypályára, és a reggeli bejárás alkalmával úgy ítélték meg, hogy nem vállalják azt a kockázatot, amit a felázott talaj jelenthet a rendkívül gyors és értékes ló számára. Hozzátette: nem volt könnyű döntés, hiszen a végső győzelemre is megvolt az esély, de most a biztonsági szempontokat igyekeztek szem előtt tartani.
 
A két másik térségi érdekeltségű lovas is szépen teljesített, mindketten továbbjutottak az előfutamból. Vörös József végül a harmadik helyen ért célba a negyedik középfutamban, Somogyi József pedig Kapuvár színeiben nem sokkal maradt le a döntőről, második helyen zárta az ötödik középfutamot.
 
A Kishuszár-vágta döntője hallatlan izgalmakat hozott, Vörös Tamarát mindössze nyolc századmásodperc választotta el az első helytől. A csetényi versenyző a Bakonyi Kishuszár-vágta megnyerésével jutott tovább a Nemzeti Vágtára, majd előfutamából második helyen került a fináléba.


Fej-fej mellett haladtak a cél felé a kishuszárok, végül századmásodpercek döntöttek az első helyről

Miközben száguldó paripák patái verték fel a Millenniumi emlékmű körül kialakított versenypályát, a Világörökség részét képező Andrássy úton a versenyzőt indító települések lehetőséget kaptak arra, hogy bemutassák értékeiket. A standok versenyében Zirc hetvenkét település közül ezúttal is az első helyet szerezte meg. Lókötő Csárdát nyitottak a Vágta Korzón, betyáros játékokkal várták az érdeklődőket, ezzel is népszerűsítve a jövőre jubiláló, huszadik alkalommal megrendezésre kerülő Bakonyi Betyárnapokat. Különböző próbákat kellett kiállniuk a vállalkozó kedvűeknek, „Wanted” feliratú plakátok kifüggesztésével köröztették térségünk legelhíresültebb zsiványait, a kézre kerítőket pedig bőségesen megjutalmazták a bakonyi hátországból érkező támogatásoknak köszönhetően.


Akik kiállták a betyáros próbatételeket, egy tanúsítványt kaptak a betyárcím viseléséről, oklevelüket pedig 2018. augusztus 3-4-én Zircen, a XX. Bakonyi Betyárnapok keretében vehetik át

Mint az a képen is látható, nagy érdeklődés övezte a fővárosi életbe költöző bakonyi betyárvilágot. Az esős időjárás ellenére is remek hangulat uralkodott a zirci stand körül, melyet Ivanovics Imre tangóharmonikája csak tovább fokozott. A csárda mellett kovácsműhely is működött, melyben Oppenauer Péter mester ütötte a vasat. Wolfné Litter Beáta csuhécsodákat varázsolt a korzóra és a csárda design-ját is ő készítette. Kucseráné Kata személyében egy igazi Csárdabéli Szépasszonnyal is találkozhattak a „csárdába betérő” vendégek, a Bakonyi Betyárok népes társadalmát pedig Somogyi Tamás, Honyecz Zoltán és Varga Antal képviselte két napon keresztül az ország fővárosában.

  

Az első helyezettnek járó díjat Hevesiné Németh Mariann, Zirc Városi Önkormányzat turisztikai referense vette át, aki megszervezte a Vágta Korzón történő megjelenést. Hangsúlyozta azonban, hogy a győzelemhez csapatmunkára volt szükség. Nagyon sokan kivették a részüket abból, hogy Zirc ezúttal is maradandót alkotott a fővárosban, élményekkel gazdagította a nemzetünk lovas hagyományai iránt érdeklődő közönséget, s újfent kivívta a szakmai zsűri elismerését. S hogy a bujdosó betyárokat végül megtalálták-e? Ezzel kapcsolatban kétes információk láttak egyelőre napvilágot, de ha eljönnek városunk jövőre jubiláló nagyrendezvényére, a kies Bakony szívében talán minden kiderül…      

Versenyfotók: vagta.hu
 
Standfotók: Tóth-Kovács Eszter, Horváth Norbert 
 
Cikk: Kelemen Gábor

Vissza

 

Galériaképek

Eseménynaptár

<<  December 2017  >>
 h  k  s  c  p  s  v 
      1
  4  5  7  8  9
111213
18192021222324
25262728293031

Friss események

Nincs aktuális esemény