Zirc - A Bakony fővárosa

A város hivatalos honlapja

Hulladékudvar és elektromos töltőállomás


Hulladékudvar létesítéséhez és elektromos autók számára töltőállomás kialakításához biztosít területet a város. Többek között erről is döntött a képviselő-testület szeptemberi rendes ülésén.

 
Önkormányzatunknak is lehetősége nyílott arra, hogy csatlakozzon az Észak-Balatoni Térség Regionális Települési Szilárdhulladék Kezelési Önkormányzati Társulás által lebonyolítandó "Komplex hulladékgazdálkodási rendszer fejlesztése az észak-balatoni közszolgáltatás területén, különös tekintettel az elkülönített hulladékgyűjtési, szállítási és előkezelő rendszerre" című projekthez, melynek keretében városunk külterületén megvalósításra kerülhet egy hulladékudvar. A képviselő-testület döntött, hogy a létesítményfejlesztéshez területet biztosít a társulás számára az ipari park délnyugati részén. A hulladékudvart a társulás alakítja ki és üzemelteti közszolgáltatási szerződés keretében.
 
Elektromos töltőállomás létesülhet a Rákóczi téren. Az e-Mobi Elektromobilitás Nonprofit Kft. azzal kereste meg az önkormányzatot, hogy elektromos gépjármű töltőállomást szeretne telepíteni a város területén. A kivitelezés és az üzemeltetés teljes költségét a társaság viseli. Több körben zajlottak egyeztetések a lehetséges telepítési helyszínről, és a legmegfelelőbbnek erre a célra a Rákóczi tér 11. előtt lévő villamos szekrény közelében található parkolók minősülnek. Döntés született, hogy a testület bérleti szerződés keretében ezt az ingatlanrészt biztosítja a megvalósításhoz. A töltőállomás telepítése pozitívan befolyásolhatja a város megítélését, hiszen egyre több elektromos autó közlekedik az utakon, sőt a turizmus szolgálatába is állítható a fejlesztés, hiszen amíg az autók feltöltődnek (ez akár több órát is igénybe vehet), a gépjármű-tulajdonosok a látnivalók megtekintésével töltődhetnek fel.


Egyre több elektromos autó közlekedik az utakon, a töltőállomás pozitívan befolyásolhatja városunk megítélését (Fotó: illusztráció, archív)

Miközben új fejlesztéseknek ad teret, a történelmi emlékhelyek megóvására is figyelmet fordít önkormányzatunk. A hadisírok felújítása után most az első világháborús emlékmű felújításáról is döntés született. A fejlesztést pályázati úton szeretné megvalósítani a képviselő-testület, a tervezett restauráció mellett az emlékmű közvetlen környezetének megújítását is célul tűzve ki.

A Kistemplom mellett található világháborús emlékművet a Zirci Országzászló Alapítvány évekkel ezelőtt felújította. Azóta azonban állapota romlott, ennek mértékének megállapítására kőrestaurátor is felkérésre került (Fotó: archív)

A napirendnek szinte már állandó vendégei a TOP projektek, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében megvalósuló beruházásoknak ezúttal a közbeszerzési eljárásait indította el a képviselő-testület. A „Zirci Városüzemeltetés” Közhasznú Nonprofit Kft. részére irodáknak, szociális helyiségeknek adhat helyet a régi „Kisóvoda” épülete, a már rég használaton kívül lévő ingatlan a gazdasági társaság egyik telephelyeként fog működni a jövőben.
 
Lezárult a „jógaközpont” létesítéséhez szükséges településrendezési eszközök módosítására irányuló eljárás, melyhez – a partneri véleményezési eljárás lezárultát követően – az állami főépítész záró szakmai véleménye is megérkezett. A képviselő-testület jóváhagyásával a borzavári út mellett, a döntésben meghatározott helyrajzi számú ingatlanok esetében az erdőterület beépítésre nem szánt különleges-rekreációs területre módosult. Ezen döntés lehetővé teszi, hogy a beruházás megvalósításához szükséges egyéb hatósági eljárások elindulhassanak.
 
Elfogadásra került a helyi közforgalmú közszolgáltatással kapcsolatos külön megállapodás Zirc Városi Önkormányzat és gazdasági társasága, a „Zirci Városüzemeltetés” Nonprofit Kft. között, amely a helyi járat üzemeltetésével összefüggésben felmerülő költségek folyamatos pénzügyi támogatásáról szól.

Elbírálásra került a „Zirci Városüzemeltetés” Közhasznú Nonprofit Kft. önálló ügyvezetői álláspályázata. A képviselő-testület döntött, hogy a munkakör betöltésére Horváth László – jelenlegi önkormányzati képviselő, gazdasági tanácsnok – pályázatát fogadja el. A Kft.-t így október 1. napjától két önálló képviseleti joggal rendelkező ügyvezető irányítja. A Zirci Önkormányzati Szolgáltató Központ intézményvezetői álláspályázatának kiírásáról is döntött a testület. A pályázati felhívás hamarosan elérhető lesz.
 
Tiszteletdíjról történő lemondás következtében támogatási döntést is hozott a testület: Nemes István képviselő a Bakonyi Finnbarátok Köre Egyesületet támogatja honoráriumával a november hónapban finn testvérvárosunkból, Nivalából érkező húszfős küldöttség fogadásának céljából.
 
2019-ben ünnepeljük Reguly Antal születésének 200 éves évfordulóját. A képviselő-testület 2019-et Reguly Antal Emlékévnek nyilvánította, támogatva minden olyan kezdeményezést, amely a méltó megemlékezést célozza a jubileum jegyében. Zirc várossá nyilvánításának 35. évfordulóját is ünnepeljük két év múlva, ezért a testület azzal bízta meg a Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóházat, hogy a lehető legszélesebb körre terjedő programkínálatot dolgozza ki, és vizsgálja meg a pályázati lehetőségeket a „Finnugor Kulturális Főváros 2019” cím elnyerésének érdekében. 

Kelemen Gábor

Vissza

 

Galériaképek

Eseménynaptár

<<  Január 2018  >>
 h  k  s  c  p  s  v 
  1  2  3  4  5  6  7
  8
25262728
293031