Zirc - A Bakony fővárosa

A város hivatalos honlapja

Az innováció nem áll meg a robotnál - a legtöbb e-Receptet Zircen tesztelték

 

November 1-jén bevezetésre kerül Magyarországon az e-Recept. A legtöbb információt a zirci Szent Bernát Gyógyszertár szolgáltatta az új rendszer bevezetésének tesztidőszakában.

 
Az e-egészségügyi rendszerhez november 1-jével valamennyi közfinanszírozott egészségügyi szolgáltatónak csatlakoznia kell. Ennek egyik fontos eleme az e-Recept. A gyógyszerek patikai kiváltása november 1. után sem fog alapvetően változni, a papír alapú vények továbbra is használatban maradnak. Azonban bárki kiválthatja az orvos által számára felírt készítményeket a papírvény nélkül is. Ehhez csak a személyi igazolványra és a TAJ-kártya együttes felmutatására van szükség, vagy ha rendelkezik e-személyivel, akkor ez utóbbi dokumentumot elegendő a patikusnak bemutatnia.
 
Dr. Kovács Zalán zirci szakgyógyszerész –, aki a gyógyszerész társadalom irányából a koordinátora az egészségügyet érintő változásoknak – érdeklődésünkre elmondta, a legtöbb e-Receptet gyógyszertáruk kezelte a pilotidőszakban, aminek köszönhetően a legtöbb adattal tudtak szolgálni az Állami Egészségügyi Ellátó Központ számára. A zirci tesztüzemről számos országos sajtóorgánum is beszámolt korábban.


Így néz ki a november 1-től bevezetésre kerülő e-recept. Forrás: Szent Bernát Gyógyszertár

Az e-Recept az egyik modulja az egészségügy digitalizálásának, emellett a beutaló és a lelet elektronikus megjelenése is megvalósul a közeljövőben. Mint azt megtudtuk, a gyógyszerek hamisításának kiküszöbölését célzó egységes gyógyszerdoboz-azonosítót is tesztelik, ami 2019-ben kerülhet bevezetésre. Mindez a gyógyszerészek számára jelent majd plusz feladatot, a vásárlók ebből csupán annyit fognak észlelni, hogy a dobozon a vonalkód helyett egy másfajta kód fog megjelenni.
 
Ha már a változásokról beszélünk, akkor arról is érdeklődünk, hogyan üzemel a márciusban „csatasorba” állított gyógyszeradagoló robot, milyenek a tapasztalatok ezzel kapcsolatban. Mindamellett, hogy szakmai körökből és a látogatók irányából is élénk érdeklődés mutatkozik az új technológia irányába, egyes emberek fantáziáját is megmozgatta az újítás: elterjedt például, hogy kismanók dobálják a háttérből a gyógyszert, mások szerint ez egy olyan hely, ahol „a falból jön az orvosság”. Talán érthető is, hogy egy kicsit sci-fi világként éljük meg mindezt, hiszen a Szent Bernát Gyógyszertár azon kevés patika közé tartozik hazánkban, ahol robottechnológia működik.
 
Láthatóan a szabad polcos rendszert is megszerették az emberek, a tapasztalatok szerint pozitív a fogadtatása, dr. Kovács Zalán egyértelműen előrelépésnek tekinti, hogy Zircen ilyen megvalósulhatott.

 

A betegellátás menete az elektronikus egészségügyi szolgáltatási térben (Forrás: e-egeszsegugy.gov.hu) Az illusztráció nagyobb méretben ITT tekinthető meg.

 

Kelemen Gábor 

Vissza


 

Galériaképek

Eseménynaptár

<<  Január 2018  >>
 h  k  s  c  p  s  v 
  1  2  3  4  5  6  7
  8
2425262728
293031