Zirc - A Bakony fővárosa

A város hivatalos honlapja

Tíz félmaraton és a római kor emléke


„Zalán futása” sorozatunkban Trentóba látogatunk el. Ennek egész egyszerűen az az oka, hogy a zirci szakgyógyszerész idén az észak-olasz várost választotta külföldi futásának helyszínéül.

 
Dr. Kovács Zalán célul tűzte ki, hogy minden évben két félmaratont teljesít. Az egyiket Budapesten, a másikat pedig valahol Európában. Párizs, Birmingham, Amszterdam és Zágráb után Trento már az ötödik külföldi állomás volt, ahol sikerült célba érni. Az Alpok lábánál fekvő városba egy kis jubileummal a lábában érkezett: szeptemberben, a Városligetben lefutotta élete tizedik félmaratonját.
 
Az alapvető célja mindig az, hogy teljesítse a távot, és lehetőleg két órán belül érjen célba. Ezt eddig mindig sikerült elérnie, a félmaratoni „tízek társaságának” legjobb időeredményét pedig Párizsban, első külföldi futásán produkálta majdnem napra pontosan négy évvel ezelőtt, 2013. október 13-án. 
 
Zalán eddigi 10 + 1 félmaratonja a számok tükrében: ITT

Először is a szeptember 10-ei „jubiláns” versenyt idézzük fel. Elmondja, az egészségügyet érintő változások (erről egy másik írásunkban olvashatnak) miatt kevesebb ideje jutott a felkészülésre, és ezt a legjobban a 17. kilométerkőnél érezte meg a fővárosi félmaratonon. Nem volt az a nagy meleg, mint tavaly, viszont sehol egy felhő az égen, a nap pedig tűzött a rakparton, és ez nagyon sok energiát felemésztett. Zalán azonban leküzdötte az utolsó kilométereket a tizediken, sikeresen célba érkezett.


Dr. Kovács Zalán mutatja Budapest utcáin, hogy hányadik félmaratonját teljesíti. Trento után ezek számát már nem tudja megszámlálni két kezén

Az olaszországi versenyre három héttel később került sor. Családja is elkísérte, és arról is mesél majd, hogyan biztatták a pálya széléről szerettei. Maga a félmaraton is egy kicsit családias volt, ahogy Zalán jellemzi, hiszen a nagy hírverés ellenére úgy ezer fő körüli lehetett a résztvevők száma. Ebben persze közrejátszhatott az időjárás is, hiszen zuhogó esőben futottak az olasz város római kori emlékekkel szegélyezett utcáin. Ráadásul a történelmi belváros macskaköves útjait az eső szinte jégpályává változtatta – emlékszik vissza dr. Kovács Zalán a futáshoz nem túl hízelgő természeti körülményekre.  
 
Nemzetközi szinten elismert versenyről beszélünk, amely hetedik alkalommal került megrendezésre. Profik és amatőrök egyaránt rajthoz álltak, akiket korrekt módon külön kategorizáltak a szervezők.   


A verseny nívóját mutatja, hogy több afrikai futó is indult, róluk pedig tudjuk, hogy milyen képességekkel rendelkeznek

Segített leküzdeni az akadályokat, hogy a versenypálya kialakításának következtében családját háromszor is láthatta az út szélén a 21 kilométer során. Meghatódva emlékszik vissza ezekre az életképekre: – Zalán feliratú magyar zászlót lengetve szurkoltak nekem, és lelkesedésük átragadt a környezetükben lévő olaszokra is, akik szintén biztattak a saját nyelvükön, pacsiztak is velem.
 
A zászlószínekben rokon nemzetek képviselői spontán módon egy szurkolócsapatot alakítottak ki, ami nagy élményt jelentett a zirci futó számára, egyértelműen plusz energiákkal töltötte fel. A sport szeretete, a kitartás és a biztató szavak együtt alkották meg az 1:47:47-es időeredményt, amellyel Zalán célba érkezett, kategóriájában igen előkelő helyen. Sportszerűen megemlíti, hogy nálánál életkorban jóval előrébb lévő futók értek el jobb eredményeket, amire példaként tekint a továbbiakban.   
 
Dr. Kovács Zalán feltehetően egyedüliként képviselte hazánkat a versenyen, hiszen nem találkozott a „római kori időutazás” során honfitársakkal és a végeredményről készült listában sem szerepelt másutt a HUN rövidítés. Felesége és két gyermeke az utolsó méterek leküzdésénél is vele volt, a tőlük kapott szeretettől vezérelve lépte át a célvonalat, és ezért a támogatásért ezúton is köszönetét fejezi ki.


Büszkén mutatja érmét a célba érkezést követően az olasz város székesegyháza előtt, ahol anno a Tridenti zsinatot tartották (Fotó: Szeremley-Kovács Hanga)


 Képek forrása: Dr. Kovács Zalán
 
Cikk: Kelemen Gábor

Vissza  

 
 

Galériaképek

Eseménynaptár

<<  Január 2018  >>
 h  k  s  c  p  s  v 
  1  2  3  4  5  6  7
  8
232425262728
293031