Zirc - A Bakony fővárosa

A város hivatalos honlapja

Napelemes kiserőmű létesült a kórháznál


Országszerte ritkaságnak tekinthető módon a parkoló fölé készült el a Zirci Erzsébet Kórház-Rendelőintézet napelemes kiserőművének egy része. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg 106,10 millió forintos támogatással.

 
A Zirci Erzsébet Kórház-Rendelőintézet a villamos áram-fogyasztás megújuló energiaforrásra alapozásának érdekében 175,45 kilowatt csúcsteljesítményű napelemes kiserőművet telepített. A fejlesztés eredményeként az új létesítmény évente 189 ezer kWh mennyiséget meghaladó áramot termel, ezzel 176 tonna szén-dioxid kibocsátását kerüli el.

     

Energiatakarékosság, környezettudatosság, ritkaság: országosan egyedülálló módon a parkoló fölé készült el az Erzsébet Kórház napelemes kiserőművének egy része (Fotók: Varga Gábor projektmenedzser)

Az egészségügyi intézmény energiafogyasztásának nagy részét a villamos áram teszi ki, melynek közel negyven százalékát a most megvalósult napelemes kiserőmű fogja megtermelni. Az adottságokat kihasználva részben az épület tetőszerkezetére, részben pedig a déli oldalon lévő gépjármű-parkoló fölé és az előtte lévő zöldterületre lett elhelyezve az összesen 638 darab, egyenként 275 W teljesítményű napelem. A parkoló fedésén túl további érdekesség, hogy olyan szabályozás kiépítésére volt szükség, mely az intézmény fogyasztási jellegzetességei szerint ideiglenesen korlátozhatja a termelést, hogy a hálózatba ne történjen visszatáplálás.
 
A zirci kórház „zöld szemléletének” keretében az új épületek már eleve energiatakarékosan létesültek, megújuló energiaforrásokra is alapozva, a régiek esetében pedig folyamatosak a takarékosságot szolgáló fejlesztések. A beszerzésre kerülő eszközök esetében fontos szempontnak tartják az energiatakarékosságot, korábban kerékpáros közlekedést népszerűsítő programot is megvalósítottak.    

Kelemen Gábor

Vissza
 
 

Galériaképek

Eseménynaptár

<<  November 2017  >>
 h  k  s  c  p  s  v 
  
24
27282930