Zirc - A Bakony fővárosa

A város hivatalos honlapja

Az igazi gyertyaláng másnak világít


– Az 1956-os forradalom és szabadságharc igazi öröksége, hogy a bevált emberi értékeket ne váltsa fel a mesterséges és vörös csillagos lelketlen köd, de más mesterséges és életidegen eszme sem.

 
Dr. Mohay József mondta ezt az ’56-os emlékkőnél, az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésére történő megemlékezésen.
 
Hozzátette: a keresztény gyökér kitépésének létrehozásával kiépített rendszerek nem működtek és ma sem működnek. Ezért veszélyesek a brüsszeli diktátumok és az erőltetett új centralizáció.
 
1956-ban sokan küzdöttek, sokan szenvedtek és haltak meg névtelenek és olyanok, akiknek nevét megőrizte a történelem. Megannyian csak néztek tétlenül és mások, akik tehettek volna valamit, messziről, fotelből néztek, és bólogattak. – Amíg van Magyarország, nem felejthetünk, ennek a napnak az emlékét tovább kell örökíteni gyermekeinknek. Ami akkor a reménytelenségben apró fénysugár volt – hit, remény és küzdelem – jelenti ma a tartást, a gyökeret, a hazafiasságot.   


Dr. Mohay József hangsúlyozta, a jól bevált érékeken nem szabad változatni, aktuális ez a kérdés jelenünkben is (Fotó: SKB)

Beszélt arról is, hogy sok olyan ember volt akkor, akik a nehézségek közepette is megtalálták az örömöt, boldogságot. A közelmúltban, életének 101. évében elhunyt Olofsson Placid atya példáját hozta fel, aki tíz évet töltött a Gulágon, de sohasem panaszkodott, azt vallotta, hogy a folytonos panasz előbb-utóbb megöli a lelket. Tudta, hogy társainak, rabtársainak szüksége van rá abban a nehéz helyzetben. „Az igazi gyertyaláng másnak világít, felemésztve önmagát. Fényük világít ma is, és jelzi, hogy van értelme a küzdelemnek, a kitartásnak, a felebaráti szeretetnek és az áldozatuknak.” 
  
Az emlékezők az apátsági udvarban gyülekeztek, majd egy-egy mécsessel kezükben az ’56-os emlékkőhöz vezető séta után fejet hajtottak az 1956-os forradalom és szabadságharc leverése előtt.
 
Az emlékező ünnepséget a Békefi Antal Városi Könyvtár, Művelődési Ház és Stúdió KB szervezte, a műsorban közreműködött Csaba Lilla.  

Kelemen Gábor

Vissza

 

Galériaképek

Eseménynaptár

<<  Január 2018  >>
 h  k  s  c  p  s  v 
  1  2  3  4  5  6  7
  8
2021
232425262728
293031