Zirc - A Bakony fővárosa

A város hivatalos honlapja

Egy életre szóló emlékképek


Negyven évvel ezelőtt adták át a Zirci Benedek Elek Óvoda és Bölcsőde jelenlegi épületét
 
A nevelési intézmény sokszínű programokkal készült a jubileumra, az épület pedig belül megújulva ünnepelheti születésnapját.

 
A falakon fotók idézik meg az elmúlt évtizedeket – van köztük sok olyan, amely még feketén-fehéren örökítette meg a pillanatokat. Gyermekrajzok kísérik utunkat a földszintről az emeletre. A folyosón kölcsönözhető mesegyűjtemény nyílt, kialakítottak egy mesekuckót, az üveges kerengőben retro játékokból nyílt kiállítás.
 
A születésnap az óvodai énekkar műsorával vette kezdetét, és annyira jól sikerült a nyitány, hogy Ottó Péter polgármester is az óvónőkórus méltatásával indította ünnepi beszédét. Majd személyes gondolatait osztotta meg az óvodával kapcsolatban: „Az, hogy én most itt állok önök előtt, az óvónőmnek köszönhető. Mosolyognak, nem hiszik el nekem, pedig én egy nagyon visszahúzódó, bátortalan gyerek voltam. Böbe óvó néni nagyon sokat küzdött velem, hogy ceruzát vegyek a kezembe, és elkezdjek rajzolni egy csoportos foglalkozás keretében. Nagyon nagy szerepe van abban, hogy ki tudok állni ennyi ember elé, leküzdöm lányos zavaromat, s mondok néhány gondolatot.”

– Amikor egy kisgyermek bekerül a bölcsődébe, óvodába, a szülők a legféltettebb kincsüket bízzák önökre, átadják egy olyan intézménynek a gyermekeket, ahol a családi közösségből kiszakadva az első nem szabadon választott közösség tagjaivá válnak. Mire a gyermek iskolás lesz, elmondhatja, hogy eddigi életének felét az óvodában töltötte. Óriási idő ez a három év, amit ezek között a falak között eltöltenek, és óriási feladat az, ami ennek kapcsán önökre hárul – mondta városunk vezetője.
 
Hangsúlyozta, hogy nem épületet ünneplünk, hanem az embereket ünnepeljük, azokat, akik rajta vannak a fényképeken és azokat, akik esetleg nincsenek rajta, a gyermekeket, akik időközben már felnőtté, szülővé, sokszor nagyszülővé váltak, akiknek a gyermekei, unokái járnak ezen falak közé, és természetesen mindazokat, akik az elmúlt negyven évben aktív közreműködői voltak a nevelésnek.
 
Kocsis Istvánné, az óvoda korábbi vezetője felidézte azt az időszakot, amikor még az apátsági épületben folyt a nevelőmunka, ahol jelenleg a természettudományi múzeum állandó kiállítása található. Nem lehet összehasonlítani az akkori körülményeket a mostaniakkal, ugyanakkor hozzátette, volt ennek szép oldala is, mert azon a kis helyen nagyon jó volt a közösségi élet.
 
Az új óvodai épület – egy akkor egyedinek számító terv alapján – komoly társadalmi összefogással készült el, a téesz vállalta a kivitelezést, és az akkori üzemek is nagy szerepet játszottak az új óvoda létrejöttében. Nagyon sok segítséget, támogatást kaptak – emlékezett vissza a korábbi vezető.

A névadás körülményeiről is beszélt, amely húsz évvel ezelőtt történt. Ellátogattak erdélyi testvérvárosunkba, Barótra és Kisbaconban megnézték Benedek Elek szülőházát, emlékhelyét. Ekkor jött az ötlet: kiről másról nevezzék el a zirci óvodát, mint a nagy mesemondóról, akit mindenki ismer. Hoffer Ildikó keramikusművész elkészítette alkotását, amely azóta is az óvoda falát díszíti, a nagy mesemondótól kölcsönzött felirat pedig minden óvónő ars poeticája kell, hogy legyen: „Jézus tanítványa voltam, gyermekekhez lehajoltam, a szívemhez felemeltem, szeretetre így neveltem.”
 
Szívesen emlékszik vissza az elmúlt évekre, a nehézségek is megszépülnek ennyi idő távlatából, és örül annak, hogy az intézmény folyamatosan fejlődik. Becsüljük meg, hogy ilyen körülmények között nevelődhetnek a gyerekek, és gondoljunk azokra is, akik már nem lehetnek közöttünk ezen a jeles napon! – zárta ünnepi gondolatait Kocsis Istvánné.
 
„Most élsz, most élsz, ébredj álmodból, és hidd el, hogy hittel, a célod nincs is távol…” – Csutak Noémi diáklány csodálatos énekprodukciójával emelte az ünnep fényét.

Ezt követően az intézmény jelenlegi vezetője, Igmándyné Hebling Gabriella szólt az ünneplő közösséghez, aki még a régi, apátsági épületben kezdte meg a munkát. Történeti áttekintésében elmondta, az óvodai nevelésnek Magyarországon két évszázados múltja van és világhírű. Zircen 1901-ben épült a kisdedóvó és 1902-től beszélhetünk óvodai nevelésről, amit akkor még kisdednevelésnek hívtak. 1977-ben nagyon jó körülmények közé került az intézmény, majd jöttek a folyamatos változások, nemcsak az épületben, a környezetben, hanem a szakmában is. Az alap azonban mindig megmaradt, a törvényi változások azt legalizálták, amit az innovatív óvónők bevezettek a nevelésbe. Nagyon jó választásnak nevezte a tevékenységi központú program alapján egy helyi saját program kialakítását, hiszen a mai napig ezt alkalmazzák az óvodai nevelésben. Hangsúlyozta, hogy ehhez a munkához nemcsak az óvónőkre, hanem az intézmény minden dolgozójára szükség van.    
 
Szervezeti változások is történtek, a gyermeklétszám-csökkenés idején csoportok szűntek meg, amit nem volt egyszerű tudomásul venni, ugyanakkor ez lehetőséget adott arra, hogy bevezetésre kerüljön egy újfajta szolgáltatás, a bölcsődei ellátás. 2003 óta működik bölcsőde Zircen, évente negyven-ötven családnak tudnak segíteni ezzel az ellátási formával. A harmincéves évfordulón a kolléganők szakmai munkájának eredményeként a „Mindennapi játékaink” első kötetét adták át a környékbeli óvodáknak, hogy használhassák, ötletet meríthessenek belőle. A 40. évfordulóra pedig elkészült a második kötet, így most már minden foglalkozási ághoz adnak játékötletet, s át tudják adni a környékbeli óvodák képviselőinek.   

Igmándyné Hebling Gabriella beszélt a közeljövőben megvalósuló fejlesztésekről is. A fenntartó önkormányzat nyertes pályázatának köszönhetően egy év múlva átadásra kerülhet az új melegítő konyha és a tornaterem, valamint lehetőség nyílik a fejlesztőpedagógiai ellátás méltóbb elhelyezésére is.
 
Végül kiemelte a kapcsolatok, a találkozások és az együttműködés fontosságát, amire ez az alkalom is módot ad. – Ez a nap a gyerekekről szól. Mindannyian a gyermekekért vagyunk. Mi is és azok is, akiknek a támogatásával a mai napot meg tudtuk valósítani – zárta gondolatatait az intézményvezető.     
 
A meghívott vendégek közül többen ajándékkal lepték meg az ünnepelt intézményt. A vendéglátók egy kosárkába rajzolt emlékköveket helyeztek ki, melyek közül egyet-egyet az ünneplők magukkal vihettek, hogy mindig erre a napra emlékeztesse őket. 


A jubileumi program keretében szakmai előadásra is sor került, melyet Darabos Györgyi tanító, iskolafejlesztő, pedagógiai módszertan-tréner tartott. Ezután szakmai táncos bemutatóra és oktatásra várták az óvónőket a Művelődési Házba Vajda Csilla óvodapedagógus vezetésével, most csütörtökön pedig Kalap Jakab előadására kerül sor, melyet a gyermekek élvezhetnek a Művelődési Házban. Ekkor viselhetik először a gyerekek az új logóval ellátott egyen pólót! Meghívták a régi dolgozókat is, így közös beszélgetésre, nosztalgiázásra is lehetőség nyílt. A meghívást nagyon sokan elfogadták.
 
Az óvoda épületét erre a hétre nyitottá tették, így bárki visszalátogathat az oviba, hogy megkeresse magát a fényképeken, vagy bekukkantson egy régi gyerekszobába…


Kelemen Gábor

Vissza

Galériaképek

Eseménynaptár

<<  November 2017  >>
 h  k  s  c  p  s  v 
  
27282930