Zirc - A Bakony fővárosa

A város hivatalos honlapja

Út- és járdafelújítás, zöldhulladék-begyűjtés


Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete legutóbbi ülésén többek között az út- és járdafelújítás végrehajtásával kapcsolatos döntések szerepeltek. Újra megszervezésre kerül a zöldhulladék-begyűjtés, módosulások lesznek a helyi járat útvonalában, menetrendjében.

 
Mint arról már korábban hírt adtunk, önkormányzatunk jelentős összegű, 75 millió forintos kormányzati támogatást nyert út- és járdafelújításra. A fejlesztés alá kerülő területek kiválasztásában helyi járati, nagy gyalogos forgalom, útkategória illetve a burkolat jelenlegi állapota is szerepet játszik. Ezek alapján került összeállításra egy nagyobb „csomag”, melyből kiválasztásra kerülnek a felújítandó utak, járdák. A képviselő-testület árajánlatokat kér be a szükséges műszaki dokumentáció elkészítésére, másik napirend keretében pedig szóban forgó beruházás közbeszerzési eljárásának indításáról született döntés. A kivitelezési munkálatok jövő év tavaszán kezdődhetnek meg.
 
A kerékpárforgalmi hálózati terv készítőjét is kiválasztotta a képviselő-testület. Mindez a TOP-projekt keretében, a „Fenntartható közlekedésfejlesztés Zircen” című pályázati finanszírozásból valósul meg.
 
2017. november 25-én, szombaton újra lesz zöldhulladék-begyűjtés városunkban – erről is döntött a képviselő-testület. Az akció keretében az önkormányzat 2 db 110 literes zsákot biztosít, a szükséges további zsákok 300 forintos egységáron vásárolhatók a szolgáltatást végző vállalkozáson keresztül. Önkormányzatunk részletesebb tájékoztatást – a képújság és városi honlap mellett – szórólapokon is nyújt. A képviselő-testület kifejezte szándékát, hogy a következő években is megvalósítja a zöldhulladék-begyűjtést, és számít a lakosság együttműködésére a környezettudatos gondolkodásban.
 
December 1-től módosulások lesznek a helyi járat útvonalában és menetrendjében. A változást az utasszámlálás során kapott adatok és lakossági igények váltják ki. Az útvonal-módosítás csökkenti a járat egyes megállók közötti zsúfoltságát, a menetrend módosításának eredményeképpen pedig az indulási és érkezési időpontok jobban illeszkednek a helyközi járatok menetrendjéhez, az iskola-, és munkakezdési időpontokhoz, valami a háziorvosi és szakorvosi rendelésekhez. A módosított útvonalhálózat és menetrend hamarosan megtekinthető lesz Zirc város honlapján. További változás, hogy – kormányrendelettel összhangban – a tanuló és nyugdíjas bérlet elnevezés „Kedvezményes bérlet” elnevezésre módosul anélkül, hogy a díjtételek változnának.  A helyi járat üzemeltetését ez év május 1-től vette át a „Zirci Városüzemeltetés” Nonprofit Kft. Másik napirend keretében a képviselő-testület elfogadta a korábbi üzemeltető Északnyugat-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. beszámolóját a menetrend szerinti helyi autóbusz-közlekedés első négyhavi teljesítéséről, és döntött, hogy az üzemeltetési veszteség támogatására 2 141 179 forintot átad a szolgáltató részére.
 
A Rákóczi téri jégpálya telepítési lehetőségeit is mérlegelte a képviselő-testület. Egyelőre úgy néz ki, hogy ebben az évben nem lesz korcsolyázási lehetőség a Rákóczi téren. Az elmúlt évek üzemeltetési tapasztalatai, az adventi időszakot követő jóval alacsonyabb kihasználtság és ennek következtében a bérelt műjégpálya tervezetthez képest jelentősebb forrásigénye alapján az önkormányzat ebben az évben nem tudja felvállalni a tavalyihoz hasonló pálya megépíttetését. Hosszabb távon gondolkodva gazdaságosabb lehet saját beruházásban megvalósítani a műjégpályát, amelynek terveit elkészíttette az önkormányzat, ennek kb. 16 m Ft-os költségének biztosításához keresik külső források bevonásának lehetőségét. Az előterjesztő javaslatát – amely szerint kedvező időjárás esetén ebben az évben építsenek természetes úton megfagyó jégfelületű pályát a téren – a testület elutasította az időjárás kiszámíthatatlansága, a gumiburkolatú sportpályában esetlegesen keletkező károk elkerülése okán.  
 
A Békefi Antal Városi Könyvtár, Művelődési Ház és Stúdió KB igazgatói álláspályázatának kiírásáról is döntés született. Az intézmény jelenlegi vezetőjének 2018. március 31. napjával lejár a megbízatása. A pályázat benyújtásának határideje 2018. január 31.
 
A képviselő-testület arról is határozott, hogy a Reguly Antal utca 48. szám alatt található önkormányzati tulajdonú, 724 m2 területű, „lakóház, udvar, gazdasági épület” megnevezésű ingatlant értékesítésre jelöli ki és nyílt versenytárgyalásos pályázatot hirdet a független értékbecslő által megállapított 12 600 000 forint kiinduló minimális vételáron a hatályos rendeletnek megfelelően.
 
Tiszteletdíjról történő lemondások következtében támogatási döntések is születtek. Kasper Ágota képviselő kéthavi tiszteletdíjával a Zirci Testvérvárosi Kapcsolatok Egyesületét támogatja, míg Sztana Éva bizottsági tag az Erdélyi Baráti Kör Közhasznú Egyesület javára mondott le honoráriumáról.  
 
A közterületek tisztántartásáról és a települési szilárd hulladékkal kapcsolatos közszolgáltatásról szóló önkormányzati rendelet felülvizsgálatára is sor került. Technikai jellegű módosításon túl a rendelet-tervezet kiegészítésre került Zirc Városi Önkormányzatnak a közösségi együttélés alapvető szabályairól szóló rendeletében alkalmazandó szankciókkal annak érdekében, hogy a szabályok be nem tartása esetén, a rendelet szabályainak végrehajtását szükség esetén ki lehessen kényszeríteni.

Kelemen Gábor

Vissza

 

Galériaképek

Eseménynaptár

<<  Január 2018  >>
 h  k  s  c  p  s  v 
  1  2  3  4  5  6  7
  8
232425262728
293031