Zirc - A Bakony fővárosa

A város hivatalos honlapja

Az "Öreg-Bakony" nem vén Bakony!


Tizenharmadik alkalommal került megrendezésre a természetismereti vetélkedő az MTM Bakonyi Természettudományi Múzeuma, a Múzeum Baráti Köre és az „Együtt a Könyvtárért” Alapítvány közös szervezésében. Középpontban a Bakony élő- és élettelen világa volt.

 
Ebben az évben is a Múzeumok Őszi Fesztiválja adott keretet a rendezvénynek. A programot Rechner Szilvia, az MTM Bakonyi Természettudományi Múzeuma Baráti Körének titkára vezette le, köszöntőt mondott és a díjakat átadta Kasper Ágota ny. múzeumigazgató, a Baráti Kör elnöke.

A versenyre öt iskola, hat csapat nevezett. A kiírás értelmében ötfős csapatok dughatták össze fejüket az asztal felett, de volt olyan csoport, akik tartalék játékossal is készültek.
 
A vetélkedő előtt mindegyik csapat egy részletes tárlatvezetésen vett részt a kiállításban, illetve minden, a versenyre jelentkező oktatási intézmény megkapta a „Bakonyi dinoszauruszok csodálatos világa” című könyvet a felkészüléshez, mely később az iskolák könyvtárába kerül.
 
A feladatok változatosak voltak, a szokásos módon előbb egy feladatsort kellett megoldani, majd egy totó következett, ezt követően pedig a vetélkedő legérdekesebb részére került sor, amikor a tálcákra kirakott ősmaradványok, ásványok, termések, rovarok, madarak csoportosítását kellett megoldani különböző szempontok szerint.

A versenyen első alkalommal indult és rögtön első helyezést ért el a veszprémvarsányi Fekete István Általános Iskola és AMI „Öreg-Bakony” csapata (Takács Lujza, Hardi Márton, Holdinger Ádám, Nagy József, Kovács Gergely, felkészítő: Kassai Edina).

 

A győztes csapat kapitánya a tortával és az első helyezésért járó oklevél

Második helyen végzett a Borzavár-Porvai Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola „Csillámcicák” csapata (Adler Anna, Kádi Kata, Bors Petra, Horváth Loretta, Deézsi Leonora Csenge, felkészítő: Borszukné Kropf Ilona).


Érdekesség volt, hogy a második helyen végző csapat jelmezben vetélkedett

A harmadik helyen holtverseny alakult ki, majd következett a mindent eldöntő kérdés, amely végül mégsem lett mindent eldöntő, hiszen ezt követően is maradt a patthelyzet. Így a szervezők két 3. helyezettet hirdettek: Litéri Református Általános Iskola „Nevenincs” csapata (Balogh Alex, Rada Enikő, Zavada Bianka, Pintér Zsombor, Kovács Botond, felkészítő: Gyenes Viktor) és a Csetényi Vámbéry Ármin Általános Iskola „HEGAHAVABO” csapata (Varga Kristóf, Hege Lídia, Gasparics Dorina, Hajdú Botond, Vas Zalán Kende, Bognár Bence, felkészítő: Somogyi Katalin).

Holtverseny alakult ki az egységes viseletben megjelenő litéri és a csetényi iskola csapata között

Az 5. és 6. helyen a Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola csapatai végeztek. Senki sem tért haza üres kézzel, minden résztvevő kapott ajándékot, a bakonyi dinókról szóló könyveket, az év állatai, növényei plakátokat, valamint kitűzőket, különböző kiadványokat.
 
A Liget Kiadó könyvekkel, a Pepe Cukrászda tortával támogatta a rendezvényt.
 

Fotók: MTM-BTM, Somogyi Katalin és a szerző
 
Kelemen Gábor

Vissza

 

Galériaképek

Eseménynaptár

<<  November 2017  >>
 h  k  s  c  p  s  v 
  
24
27282930