Zirc - A Bakony fővárosa

A város hivatalos honlapja

Rendhagyó ének-zene óra a Kodály Vonósnégyessel


Illusztris vendégei voltak a minap városunknak, a tavaly ötvenéves jubileumát ünneplő Kodály Vonósnégyes adott hangversenyt iskolások számára a Zirci Ciszterci Apátság Látogatóközpontjának Gobelin-termében.

 
A programra a Kodály Emlékév alkalmából, a Magyar Kodály Társaság rendezésében került sor. Az egyik leghíresebb magyar zeneszerző 135 évvel ezelőtt született és ötven éve hunyt el. A hangversenyen helyi és környékbeli iskolák csoportjai vettek részt, akik a zenei élmény mellett elméleti ismeretekkel is gazdagodtak, és kérdéseket is tehettek fel a művészek irányába.
 
A vendégeket a Magyar Kodály Társaság országos elnökségi tagja, Nagy Tiborné Nyári Ágnes pedagógus köszöntötte. Bemutatta a zenekart és köszönetét fejezte ki a program megvalósulásáért fő támogatójuknak, az Emberi Erőforrások Minisztériumának, illetve új együttműködő partnerüknek, a Zirci Ciszterci Apátságnak, amellyel már folyamatban van az együttműködési megállapodás: Zirc lesz a központja a Magyar Kodály Társaság Felső-Dunántúli Tagcsoportjának. A jövőben hagyományőrző komolyzenei hangversenyek, szakmai előadások, konferenciák, zenehallgató estek szervezését tervezik. Ennek a hangversenynek pedig az volt a célja, hogy közelebb hozzák Kodály Zoltán életművéhez és a vonósnégyes műfajához az ifjúságot.


A Gobelin-terem színpadán a Kodály Vonósnégyes:
Falvay Attila, Bangó Ferenc, Éder György, Fejérvári János

A Kodály Vonósnégyes 1966-ban alakult a Liszt Ferenc Zeneakadémia növendékeiből. Kodály Zoltán nevét 1972-ben vette fel. A magyar vonósnégyes elismert a hazai és külföldi pódiumokon. Az elmúlt évtizedekben sikerrel vendégszerepeltek majdnem minden európai országban, illetve Amerikában, Japánban, Kínában, Indiában, Ausztráliában, Új-Zélandon. Afrikát leszámítva minden kontinensen felléptek már. Az együttes életében kiemelten fontos Kodály Zoltán életművének bemutatása, valamint más magyar szerzők műveinek előadása.
 
A műsort Lukács Elek, a veszprémi Dohnányi Ernő Zeneművészeti Szakközépiskola és a Csermák Antal Zeneiskola tanára vezette, az egyes zeneművek közötti összekötő szövegekben Kodály Zoltán életművével ismertette meg a hallgatóságot, és a vonósnégyes hangszereit is bemutatta az ifjúságnak.
 
A hangversenyt követően a közönség meginterjúvolhatta a művészeket. Sok kérdés hangzott el, az egyik diákot például az érdekelte, hogy mennyi ideig tanultak a hangszereken a vonósnégyes tagjai. Úgy másfél évtizedre becsülték azt az időszakot, mire professzionális zenésznek mondhatja magát valaki, ugyanakkor hozzátették: minden nap tanulnak, ez egy végeláthatatlan folyamat. Az együttzenéléssel kapcsolatban pedig azt mondták: az első tíz év nehéz, utána egy kicsit könnyebb…


A vonósnégyes tagjai készségesen válaszoltak a diákok által feltett kérdésekre

A zenekar eddigi hosszú pályafutását figyelembe véve egy kislány nehéz kérdés elé állította a vonósokat: – Hány helyen adtak már elő? – Nem is lehetett elvárni, hogy pontos választ adjanak, de mintegy 1500-2000 közé becsülték fellépéseik számát a hosszú évek során. 
 
Amikor egy kisfiú arról kérdezte a zenészeket, hogy mióta vannak meg a hangszereik, talán senki sem gondolta, hogy a 18. század első feléig kell visszamennünk az időben. Az a hegedű ugyanis, amin a vonósnégyes egyik tagja két éve játszik, 1731-ben készült. Ehhez képest az a cselló, amely szintén megszólalt a Gobelin-terem színpadán, fiatalnak számított, hiszen az „csak” 1835-ből való…


Történelmi hangszerbemutató: balról látható a közel három évszázados múltra visszatekintő hangszer. A világ egyik legértékesebb Stradivari hegedűjéről van szó, melyet a Magyar Állam adományozott Falvay Attila számára

Kelemen Gábor

Vissza

 

Galériaképek

Eseménynaptár

<<  November 2017  >>
 h  k  s  c  p  s  v 
  
24
27282930