Zirc - A Bakony fővárosa

A város hivatalos honlapja

Megmozdultak az emberek a gimnáziumért


Sokáig romokban hevert a vizesblokk a III. Béla Gimnáziumban, és egy ideig kilátástalannak tűnt a helyzet, de az emberek összefogtak, és most már javában zajlik az újraépítés, hamarosan folytatódhat a tanítás.

 
– Október elején szétdurrant az egyik szennyvízcsövünk. Áztatta a falakat, nagyon gyorsan le kellett zárnunk, nem lehetett használni a vécéket. Igyekeztünk megoldani a problémát, tájékoztattunk mindenkit a helyzetről, szakembert azonban nem találtunk – meséli Balázsné Györek Zsuzsanna, a III. Béla Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója.

Valahogy azonban mégiscsak sikerült kilábalni a válságos helyzetből: – A „Zirci Városüzemeltetés” Nonprofit Kft. munkatársai felbontották, megpatkolták a csövet. Ők ennyit tudtak segíteni. Egyszerűen nem volt vízvezeték-szerelő, aki ráért volna. Decemberben, januárban tudtak volna jönni, ez azonban nem várathatott magára. Végül Magyar István vállalta, hogy az őszi szünetben elvégzi a munka egy részét. A Veszprémi Tankerület finanszírozza, de annyit felajánlottunk, hogy a karbantartóink is dolgoznak rajta. Erre a hétre öt tanítás nélküli munkanapot rendeltem el, tehát diákok nincsenek jelenleg az épületben – teszi hozzá. 
 
A szennyvízcső szétdurranásával kezdődött, de a baj általában csőstül jön: amikor megkezdte a vízvezeték-szerelő a munkát, akkor szembesült vele, hogy az egész aljzatot fel kell szedni. Már két konténer sittet vittek el az épületből. Kipillantunk az ablakon: a harmadik fordulóra is sor kerül hamarosan…

A vezetőség azonban összefogott és családi segítséggel nekiálltak a munkának. Érkezésünkkor is javában folyt a munka: falazó pedagógusokat láttunk, cementes zsákok, vödrök, csempés dobozok barikádozták el az első emeleti aulát. A díszítő falfestéshez hozzászokhattunk a Köztársaság utca 9. szám alatt, de a falkészítéshez nem igazán. Bejöttek a művészetis tanárok, a testnevelők, ki mennyit tud vállalni.
 
Lajtafalvi Katalin, a közelmúltban kinevezett igazgató-helyettes csempét vág éppen, építész férje irányítja a munkát, és édesapja is eljött, hogy segítsen. Igazgatónő is ott hagyja az irodát a fizikai munka kedvéért, betonoz, ha kell, anyagot hord és a családja is ott szorgoskodik az épületben.

– A gyerekeket is kértem, hogy próbáljanak szerezni szakembereket, akik eljönnének önkéntes alapon. Jött is apuka, ismerős, így hát elmondható, hogy társadalmi munkában történik a helyreállítás. A burkolást szakember végzi, Katiék már csinálják a csempézést. A tizenkettedikes fiúkra a pakolásban számíthattunk. Ma a 9.Ny-es gimnazista lányok takarítottak, lemosták a virágokat, padokat – sorolja a pozitív példákat az igazgatónő.
 
Szépen, lassan helyreáll a rend: – Hétfőn, amikor jönnek a gyerekek, a második szinten már kész lesznek a vécék, a földszinten és az első szinten beteszi a szanitereket a vállalkozó, így a nagyszünettől már lehet a lányvécéket is használni. Nagy segítséget kapunk egy nagypapától, akinek az unokája nálunk folytatja majd a tanulmányait. Építési vállalkozó, és egy brigádot ide tud rendelni. Péntek, szombat, vasárnap látástól-vakulásig burkolni fognak – mondja az igazgatónő, és kiemeli, hogy még egy ismeretlen házaspár is segített az anyagfuvarozásban, a hölgy magyar volt, a férje német, Bakonyszentlászlóra tartottak, de nem jelentett gondot nekik, hogy elszállítsák az esztrich betont.
 
A diákok számára tehát meghosszabbodott az őszi szünet, de a telephelyeken azért folyik az oktatás.
 
A gimi esete jó példa arra, hogy minden rosszban van valami jó: a falak mögül előtörő nem várt jelenség miatt egy időre le kellett állnia az oktatásnak, de egy példaértékű összefogásnak köszönhetően a fizikai munkát hamarosan újra felválthatja a szellemi-, és mehet minden a régi kerékvágásban.
 
Balázsné Györek Zsuzsanna azt mondja, nagyon szeret Zircen élni, mert azt tapasztalja, hogy itt figyelnek egymásra az emberek, és ez most, egy mélyebb gyökerű probléma megoldásában még jobban megmutatkozott. Tennünk kell a másikért, mert soha nem tudhatjuk, hogy mikor szorulunk az ő segítségére…     

Kelemen Gábor

Vissza 

 

 

Galériaképek

Eseménynaptár

<<  November 2017  >>
 h  k  s  c  p  s  v 
  
24
27282930