Zirc - A Bakony fővárosa

A város hivatalos honlapja

Mesélő ovi


Hol volt, hol nem volt, van egy kölcsönözhető mesegyűjtemény. Nem az óperencián túl, hanem a Zirci Benedek Elek Óvoda és Bölcsődében.

Kovács Mónika logopédus – aki két évvel ezelőtt egy mézeskalács-utcát álmodott „Elek apó zirci otthonába” – újabb remek ötlettel állt elő. Elhozta a köz javára, kölcsönözhetővé tette mesegyűjteményét, mert azt tapasztalta, hogy a mai világban ritkán olvasnak fel otthon a gyerekeknek. Szeretné, ha minél többen élnének a lehetőséggel, elvinnének egy-egy mesét, és a szülők, nagyszülők átadnák a meseirodalom gyöngyszemeit a gyerekeknek, unokáknak. Aztán ha már elégszer hallották a történetet, visszahelyeznék a polcra, hogy mások is részesülhessenek az olvasmányélményben.
 
A program kapcsolódik a Zirci Benedek Elek Óvoda és Bölcsőde jelenlegi épülete átadásának negyvenéves jubileumához, és bizony az 1977-es évszám kapcsán óhatatlanul a 77 magyar népmese jut eszembe… Hogy ebből mennyi van a folyosón nyíló mesekönyvtárban, nem tudni, a mesék egyébként a Nők Lapja folyóirat mellékleteit képezték az elmúlt tíz-tizenöt évben. Mónika gondosan megőrizte őket, és most egy nemes cél szolgálatába állította szép számú gyűjteményét.

A mesék elé kifüggesztettek egy füzetet is, melyet a gyerekek vezethetnek a család „titkárának” közreműködésével. Beírhatják a visszahozott mese számát, így azt is nyomon tudják kísérni, hogy hány mesét hallgattak meg, és akár ajánlhatják a társaiknak is azt, amelyik megtetszett nekik. A legszorgalmasabb olvasók meglepetésben is részesülnek majd a gyermekirodalmi akciót követően.  
 
A kölcsönzés még csak most kezdődött, a mi történetünknek azonban itt a vége, fuss el véle…


Az óvodában több idézetet is kihelyeztek a mesélés fontosságáról, értékéről. Ezek közül most kettőt teszünk közzé, az egyiket egy szülő, a másikat egy óvónő választotta. 


„Miért szükséges a mese? Elsősorban azért, mert ha mesélünk, együtt vagyunk a gyermekünkkel! Azt érezheti, hogy nekünk is fontos, a vele együtt eltöltött idő.” (Anyamentő.hu)  

„A mesék oldják, megnyugtatják, vigasztalják a gyereket. A belső kép ugyanis feldolgozás, indulatok, vágyak, szorongások, ismeretek feldolgozása, ezért kell mesélni este, vagy ha beteg a gyerek. Ettől lemegy a láza, testileg-lelkileg ellazul, megnyugszik, gyorsabban gyógyul.” (Vekerdy Tamás)

Cikk: Kelemen Gábor

Közreműködött: Dalmadi-Honyecz Edina

Vissza

 

 

Galériaképek

Eseménynaptár

<<  November 2017  >>
 h  k  s  c  p  s  v 
  
24
27282930