Zirc - A Bakony fővárosa

A város hivatalos honlapja

Kölyökidő: Amikor a szülők újra gyerekek lesznek


Retro játékokból, tárgyakból nyílt kiállítás a Zirci Benedek Elek Óvoda és Bölcsőde óvodai részében, az intézmény jelenlegi épületének negyvenéves jubileumához kapcsolódóan. Kölyökidő rovatunkban meglátogattuk a gyűjteményt, egyfajta gyerekkorba tett időutazásként.   

 
Sürögnek-forognak a gyerkőcök az üveges kerengő előtt. Mutatják, melyik játék tetszik nekik a legjobban. Látszik, hogy nagy a kísértés, így az óvónők beengedik őket a régi gyerekszobába…

– Amikor szóba került a negyvenéves évforduló, jöttek a jobbnál jobb ötletek, hogy mivel tudnánk készülni. Fotó-, rajzkiállítás, a 40 év pedig adta magát, hogy szedjünk össze olyan dolgokat, ami régi – meséli az előzményeket Kovácsné Palkovics Márta intézményvezető-helyettes, a kiállítás főszervezője, aki akkoriban volt gyermek, amikor átadták az óvoda új épületét.
 
Igyekeztek mindenkit bevonni, szó volt arról, hogy szélesebb körben is meghirdetik a játékok gyűjtését, de a rendelkezésre álló hely ennél több tárgyat nem nagyon tudott volna fogadni. Így hát az intézményi dolgozók, szülők otthonról hozott tárgyi emlékein alapul a kiállítás. Van azért olyan játék is, amely az óvoda hagyatékát képezi. Így például bemutatásra került az a dömper, amelyet még a ’77-es átadón kaptak a csoportok. A régi, „Kisóvoda” épületében parkolt az elmúlt évtizedek során, s most átjött az Alkotmány utca másik felére. Platója már hiányzik ugyan, de műszaki állapota kifogástalan…


Az a bizonyos dömper 1977-ből

Minden játék egy-egy emlék: „Ezt még az apukám csinálta, aki sajnos már nem lehet közöttünk”. Ez még a nagynénémé volt”. Az egyik állólámpának hiányzott a lába, de egy óvodai dolgozó édesapja helyreállította, és így ez is a régi korok hangulatát idéző berendezés részét képezi. A kiállítás rendezése során is nagyon sok ötlet jött, az egyik kolléganőnek kezébe akadt otthon egy régi habverő, s az utolsó pillanatban elhelyezte a kirakat mögé. A szoba még majd bővül kincsekkel, Mikulásra, karácsonyra szeretnénk aktualitást kölcsönözni a kiállításnak – mondja Kovácsné Palkovics Márta.
 
Nemcsak játékok vannak, hanem műszaki cikkek is, és szinte valamennyi működőképes. – Most már ezen a telefonon lehet majd elérni az óvodát? – mutatok egy ősrégi készülék felé, s nem is járok messze az igazságtól, mert jó még az is, igazából csak be kellene kötni. A televízió néma, ezt annak a számlájára írjuk, hogy régen hétfőn adásszünet volt. A lemezjátszó viszont megszólal, Süsü, a sárkány köszönti a gyerekeket az egyik bakelitről. A legendás magyar mesét 1976-tól kezdte sugározni a Magyar Televízió, vagyis szinte együtt „nőtt fel” a születésnapját ünneplő óvodai épülettel. 


Hívjatok vissza később, most mennem kell a csoportszobába!

Van sok olyan játék is – így például a színes kockák –, amelyek az átadó körüli időszakban fellelhetők voltak az akkor új csoportszobák polcain. Vajon hogyan látják a mai gyerekek a régi játékokat? Vannak, akik a babákat csúnyának találták. Márta óvónőnek is van két babája a gyűjteményben, és láthatóan nem sértődött meg a legifjabb generáció kritikai érzékenységén, ugyanakkor hangsúlyozza, ők szépnek találták akkor, és kiállták az idő próbáját, mint mondja, lehet, hogy a mai babák negyven év múlva nem lesznek sehol. Talán jobban is vigyáztak rá, hiszen akkoriban nem volt annyi játékuk a gyerekeknek, mint manapság – teszi hozzá.  


Azért nincs mindenki azonos véleményen, a lányok szívesen kezükbe vették a régi babákat


Na, és erre mit léptek?

Játékhangszereket is fellelhetünk, lehet, hogy azóta is tartó zenei pályafutások első ékkövei. És ott vannak a fából készült sílécek, amelyek sokszor megjárhatták a líneát a régi nagy bakonyi teleken…
 
A szülők is többet időznek az óvoda falai között, mióta kikerültek az archív felvételek és a retro játékok. Keresik magukat a megsárgult fotográfiákon, bepillantanak a régi gyerekszobába, nosztalgiáznak, előfordul, hogy könnybe lábad a szemük, mert előtör egy-egy kedves emlék a múltból.      


A sok régi játék láttán a szülők is újra gyerekké válnak egy kicsit…

A gyerekek ezt még nem értik, nekik játékok az emlékek, birtokba veszik a szobát, hozzányúlhatnak a tárgyakhoz, persze óvatosan, hiszen hosszú éveken át őrizték ezeket a lakások mélyén. A lányok babáznak, a fiúk kihúzzák az asztal alól a csocsót, és forgatni kezdik a még mindig stabilan álló bábukat. Zselykének az a játék tetszik a legjobban, amelyikben a vízilovak elnyelik a golyókat, azt mondja, szívesen elfogadna hasonlót, de vajon lehet-e még ilyet kapni a játékboltokban? Dóri is csatlakozik társához, így ez a szerkezet igen előkelő helyre kerül a népszerűségi listán. Botond kedvence a rugós foci, mert ezt ő hozta otthonról. – A papámé volt! – mutat büszkén a játék felé.


Kovácsné Palkovics Márta, a kiállítás főszervezője a gyerekekkel. Az üveges kerengő melletti vitrinekben vannak még apró kincsek, amelyeket szintén érdemes megtekinteni


Kelemen Gábor

Vissza

 

Galériaképek

Eseménynaptár

<<  November 2017  >>
 h  k  s  c  p  s  v 
  
24
27282930