Zirc - A Bakony fővárosa

A város hivatalos honlapja

Árnyjáték angol nyelven, német földön, magyar módra


Az Erasmus + program keretében Németországba látogatott a Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola kilenc diákja és öt pedagógusa.

 
A projektről – melynek elsődleges célja a külföldi tanulási, képzési, tapasztalatszerzési lehetőség – már több alkalommal beszámoltunk városunk honlapján. Öt ország vesz részt benne, amelyek kölcsönösen meglátogatják egymást, megismerik egymás kultúráját, oktatási rendszerét. A középpontban pedig egy történet áll, amelyet a résztvevőknek elő kell adniuk az egyes állomásokon.
 
Az első helyszín egy évvel ezelőtt Olaszország volt, majd februárban Macedóniába látogatott iskolánk képviselete. A harmadik projekttalálkozónak városunk adott otthont, májusban valamennyi résztvevő nemzet – az olasz, a macedón, a török és a német – ellátogatott Zircre, fogadta őket városunk polgármestere is. A negyedik állomás Németország, azon belül is egy Stuttgart melletti város, Schorndorf volt. A diákok közül többen családoknál voltak elszállásolva, aminek köszönhetően még jobban erősödhetett a kapcsolat a magyar és a német fiatalok között. Az egyik diáknak például ugyanaz a német diák volt a vendéglátója, akit ő fogadott akkor, amikor a németek érkeztek Zircre.


Zirci diákok, pedagógusok Németországban. Az alsó képen Burján István projektmenedzser (jobbról) és Tribel Enikő a fogadó német iskola képviselőivel

– Az érkezésünket követő napon a fogadó iskola igazgatója és a kollégák köszöntötték az összegyűlt országok csapatait, majd kezdetét vette a közös munka. Mindenki kapott egy osztálytermet, ahol próbálni lehetett az előadásra. A délelőtt a próbákkal telt el, majd aznap délután Stuttgartba látogattunk, megtekintettük az állatkertet. Jó időt fogtunk ki, így másnap – az újabb próbákat követően – egy közeli tóhoz kirándultunk. Később megnéztük a szomszédos város főterét egy kis fagyizással összekötve. A harmadik nap került sor az előadásra. A gyerekek Futóné Berki Katalin rendezésében egy árnyjátékot adtak elő angol nyelven mindenki nagy örömére és meglepetésére – számolt be az eseményekről Burján István projektmenedzser, az iskola testnevelő tanára.


A verőfényes őszi napsütés kicsalta a zircieket a német tó partjára


Mintha mézeskalács-házikók emelkednének a német város, Plüderhausen főterén

Érdekesség volt, hogy a nemzetek felcserélték egymás között a „Sagákat”, azaz a történeteket, így például a zirci diákok előadása a Medici családról szólt, Mátyás király Németországba „exportált” mondáját pedig a macedón nemzet képviselőinek kellett bemutatnia. Sokat próbáltak a diákok, és nagyon jó volt az árnyjáték visszhangja, nem túlzás azt állítani, hogy ez sikerült a legjobban.     

Bepillantást nyerhetünk a próbába és az árnyjátékba…

A projekt menedzsere és az előadást rendező pedagógus mellett Tribel Enikő, Hegyi Mariann és Földesi Katalin alkotta a pedagógusi kollektívát a németországi vendégszereplés alkalmával. Az előadást követő napon iskolánk delegációja részt vett még egy nagyszabású sportnapon.
 
A következő, egyben utolsó állomás Törökország lesz. Burján István elmondja, Isztambulba már kész felvételekkel kell menniük, melyek közül a résztvevők kiválasztják azt, amit a legjobbnak gondolnak.   

Fotók: Földesi Katalin
 
Cikk: Kelemen Gábor

Vissza

 

Galériaképek

Eseménynaptár

<<  Január 2018  >>
 h  k  s  c  p  s  v 
  1  2  3  4  5  6  7
  8
25262728
293031