Zirc - A Bakony fővárosa

A város hivatalos honlapja

Kölyökidő: Megfiatalodó testvérvárosi kapcsolat


Tízfős diákcsoport látogatott el pedagógus kísérőkkel az őszi szünetben német testvérvárosunkba, Pohlheimbe a Zirci Testvérvárosi Kapcsolatok Egyesületének szervezésében. Szeifert Gyöngyi egyesületi elnököt, pedagógust és diákjait kérdeztük élményeikről Kölyökidő rovatunkban.

 
– Másodikos koruk óta tanítom a most nyolcadikos németes csoportot, és tavaly tavasszal beszélgettem a diákjaimmal arról, hogy nagyon jó lenne ezt a hét kemény évet lezárni egy kellemes németországi utazással, hogy gyakorolni tudják a német nyelvet az anyanyelvűekkel, illetve szerettem volna nekik megmutatni testvérvárosunkat – ismerteti az előzményeket Szeifert Gyöngyi, a Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola német szaktanítója, a Zirci Testvérvárosi Kapcsolatok Egyesületének elnöke.
 
– Lehetőségem nyílt arra, hogy benyújtsak egy pályázatot Pohlheim városához, az ottani Testvérvárosi Kapcsolatok Egyesületéhez, és az ő segítségükkel, illetve támogatásukkal elindult a szervezés. Továbbá szeretnék köszönetet mondani a támogatásért dr. Horváth Sándor alpolgármesternek, Kasper Ágota és Nemes István önkormányzati képviselőknek, a Reguly Iskoláért Alapítványnak, a buszt biztosító Vincze Sándornak és Volf Istvánnak, valamint a pohlheimi vöröskeresztnek (Rotes Kreuz Pohlheim, vezetője Jürgen Görig), nélkülük ez az út nem jöhetett volna létre.  


Pohlheim közel ezer kilométerre található Zirctől. A delegáció két kisbusszal utazott Németországba. A kirándulást az őszi szünetre időzítették az iskola vezetésével és a vendéglátókkal egyeztetve. A programok között múzeum- és iskolalátogatás, rajnai hajókázás, városnézés szerepelt, ellátogattak az egyes városrészekbe, megtekintették a német város történelmi nevezetességeit. Részt vettek egy halloween-partin is, mely a vidám, játékos szórakozás mellett azóta is tartó baráti kapcsolatokat szült.


 


Gazdag szabadidős programot szerveztek a vendéglátók a csoport részére

– Nagyon fontos volt a testvérvárosi egyesületek kapcsolatának erősítése, hiszen az elmúlt években egy kicsit formálissá vált ez az együttműködés. Ezért az egyesületünk szeptemberi ülésén elhatároztuk, hogy egy kicsit felfrissítjük az egyesületi munkát, fiatalokat vontunk be, junior szekciót alapítottunk, új tagokat vártunk, akik szerencsére jöttek is. A város valamennyi lakosát szeretettel várjuk egyesületünkbe. Szülőket, fiatalokat, akiket érdekel Németország, és az idősebbeket is, akiknek egy kicsit több idejük van arra, hogy utazzanak, kitekintsenek, és esetlegesen a vendégek fogadásában is részt tudnak venni – mondja Szeifert Gyöngyi.   
 
Az általános iskolás tanulók mellett két gimnazista lány is tagja volt a delegációnak, akik korábban szintén Reguly-s diákok voltak. Bereczki Eszter a riportra is visszatért egykori tanulmányai színhelyére, és amikor arról kérdezzük, hogy a diákdelegáció „korelnökeként” tervezi-e esetleg az egyesülethez való csatlakozást, megtudjuk, hogy nyitott kapukat döngetünk, hiszen ő már túl van ezen, aktív tagja az egyesület junior szekciójának.


Reguly-s diákok a német iskolapadban


A Zirci Testvérvárosi Kapcsolatok Egyesülete 2004-ben alakult azzal a céllal, hogy aktív kapcsolatot tartson fenn német testvérvárosunkkal, Pohlheimmel. Vezetőségi tagjai Szeifert Gyöngyi, Slajchó Lujza és dr. Buda Imre. Szeretnék segíteni a diákokat abban, hogy megismerjék Németországot, az ottani kultúrát, illetve gyakorolni tudják a német nyelvet. Szeretnék továbbá, ha a németek is minél többször jönnének Zircre. 2006–2007-ben részt vettek a Comenius Programban, melybe Zirc valamennyi testvérvárosát bevonták. A későbbiekben pedagógusokat segítettek, hogy kijuthassanak Pohlheimbe, és ott tapasztalatokat szerezzenek. Egyéni utazásokat, hospitálásokat, illetve csoportos munkaközösségi kirándulásokat is szerveztek, amelyeket a jövőben is szeretnének folytatni.

A zirci diákok szinte ódákat zengtek a német diákok segítőkészségéről, vendégszeretetéről, kicsit meg is lepte őket, hogy ennyire közvetlenek voltak velük szemben. Meglátogattak egy tanórát is, sőt be is kapcsolódtak a műhelymunkába, beszélgettek egymással a testvérvárosok ifjú generációinak képviselői. Plakátokat készítettek, amelyek a német és a magyar iskolarendszer hasonlóságait és különbözőségeit szemléltették. Sógorka Noémi nagyon szépen fejezi ki a kapcsolatok kialakulását: „Nem rólunk beszélgettek, hanem velünk!”

Közös műhelymunka vette kezdetét a pohlheimi és a zirci diákok között

Volt már korábban példa arra, hogy ilyen nagyobb létszámú diákcsoporttal kiutaztatok Pohlheimbe? – kérdezzük az egyesület elnökét.
 
– Igen, az egyesület létrejötte előtti évben, 2003-ban. Az a kirándulás inspirált minket arra, hogy az egyesületet létrehozzuk. Akkor egy tizenöt fős városi diákcsoporttal utaztunk, valamennyi zirci iskolából vihettünk ki tanulókat. Hasonlóan szeretetteljes vendéglátásban volt részünk, mint most.     
 
Amíg azonban tizennégy évvel ezelőtt az úti élmények inspirálták az egyesület létrejöttét, most az egyesület léte bizonyult inspirációnak egy újabb Pohlheimbe tett tanulmányi kiránduláshoz. – Nagyon sok munkája van az egyesületnek abban, hogy ez az út megvalósulhatott. A vendéglátókkal történt előzetes egyeztetést követően ők állították össze nekünk a programot. Mivel diákokról volt szó, hangsúlyosan szerepelt az iskolalátogatás és az ottani diákokkal való kapcsolatépítés. Csodálatos érzés volt, hogy a pohlheimiek mindig ott voltak velünk és mindenben számíthattunk rájuk. Ez azt gondolom, példaértékű a diákjaink számára is, hogy valójában hogyan kell egy egyesületnek működnie.   
 
A diákok egységesen Pohlheim város címerével ellátott kitűzőt viseltek riportunk alatt, melyet több más ajándék mellett emlékbe kaptak. Udo Schöffmann polgármester is fogadta őket hivatalában. Jó érzéssel töltötte el a fiatalokat, hogy a város vezetőjének érdeklődésére beszámolhattak úti élményeikről. 


Udo Schöffmann (hátsó sor jobbról a második) polgármester is fogadta hivatalában a zirci delegációt

A búcsúesten a város polgármestere mellett az egyesület vezetői – Horst Biadala elnök, Walter Damasky, Dieter Berger és Glades Lang vezetőségi tagok – is köszöntötték őket. Szeifert Gyöngyi ezúton is köszönetét fejezi ki a pohlheimi egyesület valamennyi tagjának, hogy anyagi szempontból és szellemileg is hozzájárultak az út sikerességéhez, majd hozzáteszi: a búcsúest hangulata nagyon jó volt, a hivatalos beszédek után kötetlen beszélgetés következett, és a vendéglátók arról is gondoskodtak, hogy a diákok ne unatkozzanak, amíg a felnőttek a jövőbeni terveket szövögetik: tekéztek, zenét hallgattak, remekül érezték magukat.
 
Selmeczi Dóra szívesen visszatérne újra Pohlheimbe, mert egyrészt nagyon tetszett neki a város, másrészt. mint mondja, ez az út teljes mértékben ösztönözte őt arra, hogy továbbvigye a német nyelv tanulását.  A pohlheimiek a jövő év májusban érkeznek Magyarországra. Balatonfüreden töltenek el egy hetet, illetve egy napot városunkban szeretnének tartózkodni. A Zirci Testvérvárosi Kapcsolatok Egyesülete fogadja őket, a programban természetesen számítanak majd a városvezetés közreműködésére is.   
 
A külföldön eltöltött napok a zirci diákok közötti kapcsolat erősítését is szolgálták. Négyágyas szobákban aludtak, aminek köszönhetően még jobban összekovácsolódott a közösség. A legfontosabb célok teljesítése mellett hazahozták magukkal egy cukrászda isteni ízeit, a közös fürdőzés élményét és a szálláshely portásának kedves mosolyát…


Fotók: Szeifert György

Riport: Kelemen Gábor

Vissza 


 

Galériaképek

Eseménynaptár

<<  Január 2018  >>
 h  k  s  c  p  s  v 
  1  2  3  4  5  6  7
  8
25262728
293031