Zirc - A Bakony fővárosa

A város hivatalos honlapja

A szeretet gyógyító ereje

 

Karácsonyhoz közeledvén újra megmozdult a zirci Árpád-házi Szent Erzsébet Katolikus Karitász csoport rászoruló embertársaink megsegítésének érdekében. Hangulatos jótékonysági délutánt szerveztek, melynek bevételét tűzifaadományra és karácsonyi csomagra fordítják.

 
A Szent Erzsébet emléknapját megelőző délután újra megtelt a Zirci Ciszterci Apátság Látogatóközpontjának Gobelin-terme. A vendégeket Csaba Lilla műsorvezető köszöntötte, a jótékonysági délutánt pedig Imrefi Mór plébános atya, a karitász csoport lelki vezetője nyitotta meg.
 
Teréz anyától idézett, aki a szeretet szolgálatára adta az egész életét. „Olykor azt gondoljuk, a szegénység: éhesnek, mezítelennek és hontalannak lenni. Mégis a legnagyobb szegénység nem kívántnak, nem szeretettnek lenni és tudni, hogy senki sem törődik veled. A testi betegségekre ott vannak a gyógyszerek, de a magányt, kétségbeesést és reménytelenséget egyedül a szeretet képes meggyógyítani.” Hozzátette: sokan vannak a világon, akik egy darabka kenyérre éheznek, de még többen olyanok, akik csak egy kis szeretetre. A karitász csoport tagjai ezt a szeretet szolgálják, és akik adományoznak, azok a szeretetüket fejezik ki a rászorulók iránt, együtt éreznek velük, gyógyítják a szeretetéhségüket, az ajándékozással pedig gazdagabbá válunk – hangsúlyozta a lelki vezető.

  

Imrefi Mór plébános a szeretet szolgálatára hívta fel a figyelmet. Mellette Bérczi L. Bernát, a Zirci Ciszterci Apátság kormányzóperjele és Szíjártó László atya, a Veszprém-Főegyházmegyei Karitász igazgatója
 

Ezt követően Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára köszöntötte az egybegyűlteket, aki a jótékonysági délután fővédnöke, Soltész Miklós államtitkár képviseletében volt jelen a rendezvényen.

Sajnálatosnak tartotta, hogy sokan lemondanak róla, nem vállalják azokat az értékeket, amelyeket a kereszténység hozott Európába, így az élet szentségét, a mások megsegítését és a szolidaritást. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy ezek az értékek megvannak még az emberekben, és a karitász is ezt képviseli. Idézte a 2011-es alaptörvényt, amely elismeri a kereszténység nemzetmegtartó erejét. Erre való tekintettel a kormány erejéhez mérten segíti a Katolikus Karitász tevékenységét, pályázati úton eddig soha nem látott mértékben támogatja a hazai karitatív szervezeteket.
 
A helyettes államtitkár köszönetét fejezte ki mindazon szervezeteknek, amelyek a hátrányos helyzetű emberek megsegítésével, életkörülményeinek javításával foglalkoznak, törődnek velük nap mint nap.
 
Zagyva Richárd, a Katolikus Karitász igazgatóhelyettese elmondta, a karitász munkatársai, önkéntesei példaként követik Szent Erzsébet cselekedeteit, azt, ahogy lehajol az emberekhez és azokhoz is közeledik, akik egy kicsit távolabb vannak a társadalomtól. A jótékonysági délután szerinte több mint egy szimpla rendezvény, hiszen felhívja a figyelmet és lehetőséget is nyújt a segítségnyújtásra. Közös ügyet támogatnak közösen az emberek, így a szervezők, a fellépők és a közönség.

A köszöntőket követően színvonalasabbnál színvonalasabb produkciók szórakoztatták a közönséget. Volt mese-móka, kacagás, nagyhatású szavalatok, meditatív, nyugalmat árasztó gitárdallamok, tangóharmonikával kísért sváb dalcsokor, hagyományőrző bakonyi néptáncok. Fellépett Lázár Hanna, Ulrich Anna, dr. Bitskey Ildikó, Ács István, a Bakonyoszlopi Énekkar Baumgartner Etelka művészeti vezetésével, valamint Vastag Ricsi és a Veszprémi Gerence Hagyományőrző Néptáncegyüttes.

   

 

   

Ulrich Józsefné, a zirci Árpád-házi Szent Erzsébet Katolikus Karitász csoport vezetője köszönetét fejezte ki a fellépőknek és minden kedves vendégnek, aki elfogadta a meghívást a jótékonysági délutánra. Elmondta, az előző évi jótékonysági délután adományából 110 mázsa tűzifát tudtak vásárolni a rászorulók részére és 75 karácsonyi csomagot állítottak össze.

A műsort követően a karitász önkéntesei meleg teával, süteménnyel várták az előtérben a vendégeket.    
 
Az emberek az idei évben is megmozdultak annak érdekében, hogy szebb, melegebb legyen a rászoruló családok karácsonya, a kihelyezett urnában 185 000 forint adomány gyűlt össze.      

Kelemen Gábor

Vissza

 

Galériaképek

Eseménynaptár

<<  Január 2018  >>
 h  k  s  c  p  s  v 
  1  2  3  4  5  6  7
  8
25262728
293031