Zirc - A Bakony fővárosa

A város hivatalos honlapja

Még szorosabb barátság Erdéllyel


Ötödik alkalommal került megrendezésre Sepsiszentgyörgyön a Barátság Kupa, melyre a Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola is meghívást kapott.

 
A sportesemény célja a határon túli kapcsolatok erősítése, barátságok ápolása a sport által. A vándorkupa itt tényleg folyton vándorol, hiszen egyszer Sepsiszentgyörgy, egyszer Zirc ad otthont a futballtornának. Az ezt megelőző alkalomra júniusban került sor, akkor a Székely Mikó Kollégium mellett erdélyi testvérvárosunk, Barót csapat is részt vett a tornán, sőt mi több, meg is nyerte azt.    
 
Burján István, a kapcsolatot megalapozó testnevelő tanár először is köszönetét fejezi ki azoknak, akiknek köszönhetően megvalósulhatott az újabb székelyföldi út: Olaszfalu Községi Önkormányzat biztosította a buszt, Zirc Városi Önkormányzat támogatásával pedig meg tudták ajándékozni a vendéglátókat. A kapcsolat erősítésében szintén részt vállaló Detre Miklóssal felváltva vezették a futballcsapatot szállító kisbuszt. A jármű méreteinek megfelelően hét diákot tudtak elvinni.


A zirci iskolai sportdelegáció vendéglátóikkal, a Székely Mikó Kollégium pedagógusaival. A csapat tagjai: Bíró Marcell, Komenda Kevin, Végh Attila, Kovács Áron, Végh Zsigmond, Klausz Máté, Mihályfi Vendel

Az első éjszakát egy Sepsi melletti kisfaluban, Kökösön töltötték, majd a Székely Mikó Kollégiumban szállásolták el a csoportot. A kulturális program részeként ellátogattak Csomakőrösre, Kőrösi Csoma Sándor szülőfalujába, megnézték a tájházat. Kovásznán megkóstolták a borvizet, ami után egy kicsit „keserű szájízzel” indultak tovább. Megtekintették Kézdivásárhely gyönyörű főterét, majd a visszaúton felmentek az Óriáspince-tetőre, a Székely Vágta helyszínére. A szabad programot követő nap került sor a futballtornára, melyen hat csapat vett részt. A zircieknek volt korábban második, harmadik helye is a Barátság Kupán, ezúttal azonban nem sikerült továbbjutni a csoportból.
 
Itt azonban tényleg a részvétel volt a fontos, hogy újabb barátságok köttettek, élményekkel gazdagodtak a fiatalok, megismerhették Erdélyország kulturális értékeit, és valamilyen szinten azért a testvérvárosi kapcsolatot is sikerült ápolni, hiszen a másik csoportban Barót csapata is szerepelt.
 
Burján István elmondja, a Barátság Kupa folytatódik, a következő alkalomra várhatóan tavasszal kerül sor Zircen. Beszélt arról is, hogy egyeztetések történtek, mely szerint a jövőben szeretnék a Székely Mikó Kollégiummal még szorosabbra fűzni és kiszélesíteni a kapcsolatot az oktatás területén. 

Kelemen Gábor

Vissza

 

Galériaképek

Eseménynaptár

<<  Január 2018  >>
 h  k  s  c  p  s  v 
  1  2  3  4  5  6  7
  8
25262728
293031