Zirc - A Bakony fővárosa

A város hivatalos honlapja

Színek és formák változatossága


Azokat, akik a Békefi Antal Városi Könyvtár közművelődési klubtermébe lépnek, a színek melegsége, formák puhasága öleli körül. Ez évi alkotásait mutatja be a „Gyűszűkék” Foltvarró Klub egy kiállítás keretében.


A kiállítás-megnyitón a közönséget, valamint a „Gyűszűkék” Foltvarró Klub tagjait  ̶   Cserepes Klárát, Egervölgyi Dezsőnét, Kujbus Ferencnét, Máhl Andrásnét, Simon Mártonnét, Slajchó Györgynét, Szabó Lajosnét, Szabó Dénesnét, Valler Mihálynét és Volf Ferencnét  ̶  az intézmény munkatársa, Csaba Lilla köszöntötte Márai Sándor „Az ünnepekről” című írásával. Az író Füves könyvéből választott szemelvény aktualitását az ünnepélyes kiállítás-megnyitón túl az adta, hogy kereken húsz éve, 1997-ben indult egy foltvarró tanfolyam Horváthné Mátyás Márta vezetésével, melynek folytatásaként a lelkes résztvevőkből megalakult a klub.

A húszéves születésnapját ünneplő „Gyűszűkék” Foltvarró Klub ezúttal is csodálatos alkotásokkal örvendezteti meg a közönséget

A kiállítást B. Dobos Teréz népi iparművész nyitotta meg, aki köszöntőjében elmondta, a „Gyűszűkék” Foltvarró Klub alkotóközössége egy baráti társaság is, amit a kézművesség megtartó ereje köt össze. Hangsúlyozta, a klub tagjai magas szintű szakmai munkát végeznek, több elismerésben is részesültek. Helyi, regionális és országos kiállításokon is bemutatkoztak, valamint foltvarró táborokban is részt vettek, fejlesztették magukat. Kiemelkedőek jótékony célokra készített munkáik, melyeket többek közt a zirci és az olaszfalui óvodában, a budapesti Betesda Gyermekkórházban, illetve a Böjte Csaba által létesített Gyermekotthonban is láthatunk.


A kiállítást megnyitó B. Dobos Teréz népi iparművész méltatta a klubtagok munkáit és a kézművesség megtartó erejéről beszélt

A tárlat anyagával kapcsolatban kiemelte: az alkotásokra jellemző a színek és formák változatossága, a variációk sokasága, az igényesség és az ötletgazdagság. Az iparművész végül kitért arra, hogy számára a foltvarrás technikájának legszebb tulajdonsága az, hogy ötvöződik benne a művészet és a praktikusság. Utóbbit jól példázták a tombolasorsoláson elnyerhető meglepetések, így például a zsebkendőtartó, telefontok vagy a sütés-főzéshez szükséges konyhai fogókesztyű. Hagyomány, hogy a klub tombolasorsolást szervez a kiállítás keretében, s ez által egy-egy aprósággal kedveskedik a jelenlévőknek. A kulturális program estébe nyúló, jó kedélyű, kötetlen beszélgetéssel zárult. 
 
A „Gyűszűkék” Foltvarró Klub kiállítása 2018. február 28-ig tekinthető meg.


Tudósított: Csaba Lilla, Pucsek Kata

Vissza  

 

Galériaképek

Eseménynaptár

<<  Január 2018  >>
 h  k  s  c  p  s  v 
  1  2  3  4  5  6  7
  8
25262728
293031