Zirc - A Bakony fővárosa

A város hivatalos honlapja

Szorosabb kapcsolatra vállalkozni

 

Tizenhárom tagú delegáció érkezett Zircre finn testvérvárosunkból, Nivalából. A látogatás elsődleges célja vállalkozói kapcsolatok, együttműködések kialakítása volt.

 
Előzményként fogható fel a négytagú zirci delegáció nyári útja az „Ezer-tó országába”. Az ottani fejlesztési cég vezetője egy egész napot eltöltött városunk képviseletével, és késznek mutatkoztak arra, hogy gazdasági fronton is együttműködést alakítsanak ki Zirccel, hiszen nagyon fontosnak tartják a nemzetközi kapcsolatok ápolását. A kintről hozott „ma senkit nem érdekel, miért nem tudunk valamit, mindenki arra kíváncsi, mire vagyunk képesek” mottó által vezérelve meg is történt az újabb kapcsolatfelvétel, és három év után újabb nivalai delegációt fogadhatott városunk hétvégén.


A nivalai delegáció és városunk képviselete a Reguly Múzeum és Népi Kézműves Alkotóházban

A finn vendégek Győrből érkeztek Zircre pénteken este. A fogadó bizottságot Ottó Péter polgármester, Vörös Kálmán önkormányzati képviselő, a Gazdasági, Turisztikai és Környezetvédelmi Bizottság elnöke, Nemes István önkormányzati  képviselő, vállalkozó, Horváth László, a „Zirci Városüzemeltetés” Nonprofit Kft. ügyvezetője, Turi Balázs, a Bakonyi Finnbarátok Körének korábbi elnöke, Hevesiné Németh Marianna turisztikai referens és Németh István, a Bakonyi Finnbarátok Egyesület tagja, korábbi elnöke alkotta. A szombati napon kísérőként közreműködött dr. Horváth Sándor Árpád alpolgármester és Hutvágnerné Kasper Judit, a helyi LEADER akciócsoport munkaszervezetének vezetője.
 
Városunk képviselete a Forest Hills Hotel & Golf-ban fogadta a testvérvárosi küldöttséget, ahol közös vacsorára került sor, és itt aludták át a messziről jött vendégek magyarországi útjuk zirci éjszakáját.


A nivalai delegáció összetétele a finn testvérvárosunkban jellemző hármas együttműködésnek megfelelően alakult ki: az önkormányzat szervesen együttműködik egy nonprofit fejlesztési céggel (NIHAK), amelyet az önkormányzatok és a vállalkozások megsegítésére hoztak létre. A harmadik együttműködő partner pedig az egyetem, amely segíti az önkormányzatokat, illetve az önkormányzati területen működő vállalkozásokat.


A küldöttséget Päivi Karikumpu polgármester asszony vezette, tagjai között volt a városi képviselő-testület elnöke, a fejlesztési csoport vezetője, a nivalai ipari park igazgatója, az egyetem professzora, sikeres vállalkozók, vállalkozói tanácsadók. Tolmácsként a nap egészében Kovács Rita, a finnországi Rieska-Leader csoport külföldi kapcsolatok koordinátora működött közre, aki már évek óta kint él Finnországban.

A szombati nap előadásokkal indult „A Bakonyért” Egyesület (LEADER) és a helyi ipartestület által közösen működtetett központban. Elsőként Ottó Péter polgármester köszöntötte a vendégeket és beszélt Zirc város múltjáról, jelenéről, jövőképéről, a kihívásokról. Majd Bajkai János, „A Bakonyért” Vidékfejlesztési Akciócsoport Egyesület elnöke mutatta be az általa vezetett szervezetet. Várszegi Bernadett, a város főépítészi referense a gazdasági környezet vonatkozásában elemezte Zircet, dr. Pálfi Zoltán Tamás, a Technológia Mérnöki Iroda Kft. ügyvezető igazgatója pedig cégük tevékenységéről tartott előadást a közönségnek. 

A delegáció és a fogadó bizottság tagjai ezt követően két, sikertörténetet magáénak mondható zirci vállalkozást tekintettek meg. Hédl Sándor, a Bakony Elektronika Kft. ügyvezetője folyamatosan fejlődő üzemükön kalauzolta végig a vendégeket, majd a város másik végébe utazott a csoport, ahol Csombor Tibor, az Acél-Vakond Kft. ügyvezetője fogadta telephelyükön, s avatta be az alagútfúrás rejtelmeibe élményszerű beszámolóval a testvérvárosok képviseletét.

A szakmai délelőttöt követően ünnepi-, egyben munkaebédre került sor az PSzC Reguly Antal Szakképző Iskolájának és Kollégiumának ebédlőjében, az önkormányzati konyha tálalásában. A húsleves kanalazása közben köszöntők hangzottak el a két testvérváros vezetőinek részéről, majd a meghívást elfogadó további zirci vállalkozások kaptak bemutatkozási lehetőséget, egyben megismerhettük a nivalai delegáció tagjainak tevékenységét is. Az ismerkedés, kötetlen társalgás mellett jó alkalomnak bizonyult a közös ebéd a helyi és a külföldi vállalkozók információcseréjére is. 

Délután a kulturális programé volt a főszerep, a vendégek megtekintették Zirc nevezetességeit: Kasper Ágota önkormányzati képviselő, az MTM Bakonyi Természettudományi Múzeumának ny. igazgatója az általa korábban vezetett intézmény állandó kiállításán tartott tárlatvezetést, Németh Gábor, az OSzK Ciszterci Műemlékkönyvtár vezetője pedig a sok ritkaság közül villantott fel néhányat a faintarziás könyvbirodalomból. Ezt követően a bazilikában Kapitány Dénes adott orgonakoncertet. A város múltját és jelenét is meghatározó Zirci Ciszterci Apátságot Bérczi L. Bernát kormányzóperjel mutatta be, majd a manufaktúrában Varga Zoltán sörfőző vezetésével megismerhették a finnek a zirci kézműves sör készítésének folyamatát, és természetesen kóstolásra is nyílott lehetőségük.

A nap zárásaként a finnugor kultúrát mélyen ápoló Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóházba tettek sétát kísérőikkel a delegáció tagjai. A névadó Reguly Antal életéről, munkásságáról, finnországi utazásairól az állandó kiállításban dr. Ruttkay-Miklián Eszter igazgató tartott előadást, és természetesen nem maradhatott el az „Egy szó, mint száz” című időszaki kiállítás látogatása sem, amely Reguly Antal finnországi munkásságát mutatja be. Láthatóan jól esett a vendégeknek, hogy kaphattak egy kis „hazait”, és ezt csak fokozta a Bakonyi Finnbarátok Körének szíves vendéglátása.

A finn-magyar barátságot már több mint húsz éve ápoló egyesület részéről Wenczel Zsuzsanna elnök asszony mondott szívhez szóló köszöntőt, Petus Mónika és csoportja pedig magyar népdalokat énekelt a vendégek tiszteletére. Házi rétessel, „folyékony fénnyel” kínálták a hosszú napot maga mögött tudó delegációt, majd a nivalaiak és a zirciek közösen énekelték – előbb magyarul, aztán finnül – a „Tavaszi szél vizet áraszt…” című dalt. A kölcsönös ajándékozást követően – melynek a tárgyi emlékek mellett a legszebb megnyilvánulása kétségkívül a szeretet, a barátság volt – elbúcsúztak a finn vendégek, hiszen várt még rájuk a magyar főváros, Budapest. Rövid ideig tartózkodtak csak nálunk, de ennyi idő is elegendő volt ahhoz, hogy még közelebb kerüljünk a földrajzilag legtávolabb lévő testvérvárosunkhoz.

Az pedig, hogy a konkrét célját elérte-e a zirci program, a jövő zenéje, de a tolmácsolt visszhangokból, az általuk megosztott tapasztalatokból ítélve lehet folytatása rokonaink késő őszi látogatásának… 

Kelemen Gábor

Vissza

Galériaképek

Eseménynaptár

<<  Január 2018  >>
 h  k  s  c  p  s  v 
  1  2  3  4  5  6  7
  8
25262728
293031