Zirc - A Bakony fővárosa

A város hivatalos honlapja

Kiszínezték az óriástámfalat, elismerték a munkájukat

 

A III. Béla Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola diákjainak keze munkáját dicséri a Bakonycsernye községben található díszfal.

 
– Kaptunk egy felkérést a bakonycsernyei önkormányzattól, hogy szeretnék a településen található támfalat a mi diákjainkkal kifestetni. Erre a festési akcióra az intézményünkben meghirdettünk egy pályázatot. A beérkezett pályamunkákat előzsűrizték a tanáraink, s öt alkotást választottak ki, melyeket megküldtek a megrendelő önkormányzatnak. A képviselő-testületi ülésen választották ki a nyertes alkotást, melyet Farkas Réka készített. Ez a munka került fel a nyári szakmai gyakorlat keretében a falra – ismertette a díjátadó előzményeit Balázsné Györek Zsuzsanna igazgatónő.
 
A közterületet csak egy alkotás színesítheti, viszont a pályázati kiírás értelmében az előzsűrizés során kiválasztott további négy terv is díjazásban részesült Bakonycsernye támogatásával – tette hozzá az igazgatónő, aki ezt követően, Földváriné Lajtafalvi Katalin intézményvezető-helyettessel együtt átadta a díjakat az igazgatói irodában. Mint megtudtuk, a borítékokban ajándékutalványok lapultak meg, melyen a diákok a munkájukat megkönnyítő eszközöket vásárolhatnak az erre kijelölt helyen.  


Balról: Balázsné Györek Zsuzsanna igazgató, Gazdig Fanni, Hullám Mónika, Csonták Angéla, Farkas Réka és Földváriné Lajtafalvi Katalin igazgató-helyettes. A képről hiányzik: Tokodi Alíz

A falfestés a kéthetes szakmai gyakorlat keretében történt két részletben, június végén és augusztusban, a munkát Földesi Barnabás és Sudár Péter művésztanárok irányították. Minden nap hét órán keresztül forgatták az ecsetet, az utaztatást a bakonycsernyei önkormányzat finanszírozta, amely ellátmányt is biztosított a fiatalok számára. A támfal közvetlenül az út mellett található, ezért arra is figyeltek, hogy biztonságos körülmények között végezhessék a festést: bójákkal kerítették el a munkaterületet, láthatósági mellényt viseltek. – Kicsit olyanok voltunk, mint a közmunkások. – mondja az akcióban részt vevő egyik diák. Emlékeznek, nagyon meleg volt, de a közösségi munka eredményeként gyorsan elröppentek az órák, s jól esett a diákoknak, hogy a közelben lakók süteménnyel kínálták őket. – Azóta is kapom a visszajelzéseket, meg vannak elégedve a diákok munkájával, örülnek neki. Elég sok helyen megjelentünk már ilyen akciókkal, de úgy gondolom, hogy továbbra is lesz rá kereslet, és szeretnénk is élni a lehetőséggel, hiszen a fiatalok számára is élményt jelent a szabadban munkát végezni – mondja az igazgatónő. Ugyanakkor hangsúlyozza, hogy a gyakorlatszerzésen túl egyfajta kihívást is jelent a diákok számára ekkora felületet megmunkálni.  


A bélás diákok tanáraikkal Bakonycsernyén, az elkészült alkotás előtt (Fotó: Művészeti Szakgimnázium)

Farkas Réka, a győztes pályamunka készítője Balatonfűzfőn él, és bejárós, minden nap hajnalban kel. Alapvetően a Bakonyt ábrázolja az alkotása, merített a legendákból, a hely történetére is jellemző pásztorszőlészeti kultúrából, és népmese elemek is megtalálhatók az óriásfestményen, amelyen a társaival együtt ő maga is dolgozott. Elmondja, a színvilágot illetően konzultáltak a megrendelővel.
 
Nem mindegyik díjazott diák töltötte a szakmai gyakorlatát a hosszú bakonyi település óriás támfalának árnyékában, a szentgáli Hullám Mónika és a veszprémi Csonták Angéla például rézkarcokat készített a Köztársaság utcai műhelyben, amíg a társai húsz kilométerrel odébb festettek. A Bakonybélben élő Gazdig Fanni viszont kint volt „terepen”, emlékszik, gyorsan eltelt az idő, sokat beszélgettek, zenét hallgattak a munkálatok közepette. Gyűjtöttek anyagot internetről, kutakodtak a bakonyi hagyományok között, a hely történetében, s a tanáraiktól is kaptak instrukciókat a tervekhez.


Mint megtudjuk, ők a második olyan osztály, akik szakmai érettségit, majd az ötödik év után komplex szakmai vizsgát fognak tenni, tehát a tantervük változott az előzőekhez képest. Az utolsó évet csak és kizárólag a szakmával tudják tölteni. Nagyon sok órájuk van, sokrétű, sokfajta munkát végeznek.


A kiválasztott terveket készítő diákok valamennyien 12. évfolyamosok, tehát hamarosan pályaválasztás előtt állnak. Komoly terveket szövögetnek a jövőre nézve, erről is kérdeztük őket.

      

Fanni szeretne ötödévre maradni, majd tervező-grafikusként továbbtanulni Budapesten.

Mónika is marad ötödévre a művészeti szakgimnáziumban, viszont szeretne idén felvételizni, és ha ez sikerül, halaszt egy évet. Tanárként helyezkedne el a grafikus szakmában, mellékszakmaként pedig a forgatókönyvírói képzést is szívesen elsajátítaná Pécsett, bár hozzáteszi, hogy erre nehéz bekerülni. 

 
Rékát az animátor szakma és a szobrászkodás is érdekli, ha nem lehet kombinálni a kettőt, egyelőre még nem tudja, hogy melyik válassza. Megtudjuk, hogy van egy internetes oldala is, a pólóterveiről viszont szerényen hallgat, azt a társai hozzák tudtunkra, hogy milyen ügyesen dolgozik. 
 
Angéla Sopronba szeretne felvételizni művész-építészet szakra vagy a Budapesti Metropolitan Egyetem tervező-grafika szakára, s ott doktorátusit szerezni, majd tovább a belső építészet felé… 

Kelemen Gábor 

Vissza

 

Galériaképek

Eseménynaptár

<<  Január 2018  >>
 h  k  s  c  p  s  v 
  1  2  3  4  5  6  7
  8
25262728
293031