Zirc - A Bakony fővárosa

A város hivatalos honlapja

Kép-újság: Azok a Helsinki szép napok...


Kép-újság: Azok a Helsinki szép napok…

Répás József, a Bakonyi Finnbarátok Körének titkára, sportbarát mutatja az Aranycsapat fotóját a Helsinki Olimpiát megidéző egyik tablón, a Városháza folyosóján. A sporttörténeti kiállítás a független Finnország százéves évfordulója alkalmából, a Finn Nagykövetségről került Zircre.

 
A magyar sport történetének legsikeresebb olimpiája volt a 65 évvel ezelőtti. Olyan nagyhatalmak előztek csak meg minket az éremtáblázaton, mint az Egyesült Államok és a Szovjetunió. A magyar sportolók 42 érmet gyűjtöttek Finnországban, ebből 16 volt az arany, 10 az ezüst és 16 a bronz.
 
Kuriózumnak számít az a plakát, amely a Helsinki Olimpia mellé az 1940-es évszámot rendeli. Ezek a játékok a világháború miatt elmaradtak, és 1936 után legközelebb csak 1948-ban rendeztek olimpiát. A finn fővárosban az eredetihez képest tizenkét évvel később gyújtották meg az olimpiai lángot.
 
A kiállítás január végéig tekinthető meg a hivatal nyitvatartási idejében. Érdemes eljönni és átélni a magyar sport történetének legszebb pillanatait, melyre mindörökké büszke lehet nemzetünk!  

Kelemen Gábor

Vissza

 

Galériaképek

Eseménynaptár

<<  Január 2018  >>
 h  k  s  c  p  s  v 
  1  2  3  4  5  6  7
  8
232425262728
293031