Zirc - A Bakony fővárosa

A város hivatalos honlapja

Hogyan javítható a parkolási helyzet Zircen?


A KTI Közlekedéstudományi Intézet készíti Zirc fenntartható mobilitási tervét. A kutatóműhely időről időre beszámol egy-egy témáról, az annak kapcsán végzett helyzetfeltárásról, majd felvet néhány megoldási lehetőséget. Ez még nem a mobilitási terv végleges javaslata; a célja, hogy felkeltse a Zircen közlekedők figyelmét a téma iránt, és lehetőséget teremtsen a hozzászólásra, javaslattételre.

Az autó a mobilitási rendszer meghatározó eleme, és fontossága nem megkerülhető, hiszen használata sok problémát tud okozni, különösen városok központi részein. Az autóhasználat szükségszerű velejárója a parkolás. Egy városban – annak méretétől függetlenül – a parkolóhelyek iránti igény a viszonylag kis területen elterülő és különböző intézményekkel túlzsúfolt központokban legtöbb esetben meghaladja a lehetőségeket. Különösen igaz ez a reggeli és a délutáni csúcsidőszakokban. A mobilitás menedzselésében a parkolás jelentős tényező, hiszen a közlekedési lehetőségeket érdemben befolyásolja, hogy hol, mikor és hány parkolóhely áll rendelkezésre, illetve hányan, hol és mennyi ideig kívánnak parkolni.

Zircen a város kedvező adottságai következtében a parkolási helyzet jónak mondható, még a kiemelkedően nagy forgalmú időszakokban is elviselhető. 2017 novemberében megfigyeléses parkolóhely-foglaltsági vizsgálatot végeztünk a városközpontban: az átlagos foglaltság 40 százalék körül alakult, igaz, a csúcsidőszakban ez az érték több helyen (pl. Rákóczi tér, Kossuth Lajos utca) megközelítette vagy elérte a 80 százalékot. Ez tehát azt jelenti, hogy az üzletek, hivatalok és más forgalomvonzó létesítmények felkeresése során nem lehet a közvetlen közelben (például a bejárat előtt) parkolni. Az online kérdőívünkben is számos válaszadó felvetette, hogy egyes intézmények (pl. iskola, óvoda, posta) közelében kevés a parkolóhely.

A mobilitás menedzselésének számos eszköze és módszere ismert, amellyel az autóhasználat kiváltható – de ezekkel a parkolás iránti igények csak csökkenthetőek, meg nem szüntethetők. A városokban a közterületek és ezen a parkolásra szolgáló területek érdemben nem növelhetők – sőt az élhető környezettel szemben támasztott jogos követelmények (például zöldterületek, gyalogosterek) miatt még csökkenek is. Kifejezetten a parkolás kérdésére összpontosítva a kívánt egyensúlyt két eszköz alkalmazásával lehet biztosítani, és ezek megfontolása Zircen is célravezető lehet:

·        Parkolóhelyek létrehozása a közútfelületeken kívül: erre egyes városokban a központban a térszín alatt, Zirc esetében elsősorban a központ szélén térszínen nyílik lehetőség. Ez utóbbi biztosíthatja, hogy a gépkocsiforgalom elől elzárt, gyalogos- és kerékpárosbarát övezetek, autóval csak korlátozottan elérhető helyek (pl. egy nagy forgalmat vonzó turisztikai látványosság) a távolabbról érkezők számára is megközelíthető legyen. Mindez különösen akkor lényeges, ha a fenntartható mobilitás jegyében a jövőben több „autómentes”, korlátozott forgalmú közterület lesz Zircen;

·        A közterületi (utcai) parkolás időbeli szabályozása annak érdekében, hogy a parkolóhelyeket a városközpont intézményeit (ügyintézési, bevásárlási stb. céllal) felkeresők használhassák, és ne pusztán a távolabbról érkező, a környéken dolgozók várakozási igényeit szolgálják ki. Ennek megvalósításához nem feltétlenül kell a fizetőparkolással járó költséges automatákat felszerelni, hanem alkalmazható az újabban már a hazai városokban is egyre népszerűbb, felhasználóbarát parkolótárcsás szabályozás. Ennek lényege, hogy bár a parkolásért nem kell fizetni, a várakozás kezdetén a szélvédő alá helyezett parkolótárcsán jelölni kell a pontos időt. Ez után az övezetben meghatározott idő (pl. két óra) elteltével a várakozóhelyet el kell hagyni.

A fenntartható mobilitási tervben a parkolási helyzet rendezése is hangsúlyos feladat. Kérjük, hogy az alábbi elérhetőségeken ossza meg velünk javaslatait.

Ha még nem tette, vegyen részt a Zircen élők (és itt közlekedők) körében végzett online kérdőíves felmérésben, amelyet ezen a linken érhet el. Itt a közlekedéssel (nem csak parkolással) kapcsolatos problémákat és a javaslatait is várjuk.

Észrevételeit közvetlenül is elküldheti a This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. e-mail címre, illetve személyesen vagy postán Várszegi Bernadett főépítészi referens részére (Zirci Közös Önkormányzati Hivatal, 8420 Zirc, Március 15. tér 1.).

 
A zirci parkolásvizsgálat eredményei. A kép nagyobb méretben ITT tekinthető meg

Vissza

 

Galériaképek

Eseménynaptár

<<  Január 2018  >>
 h  k  s  c  p  s  v 
  1  2  3  4  5  6  7
  8
232425262728
293031