Zirc - A Bakony fővárosa

A város hivatalos honlapja

A vízárus és a savval lelocsolt aranyhal

A vízárus és a savval lelocsolt aranyhal
 
– A víz, mint téma, mindig is foglalkoztatta a képzőművészeket. Se szeri, se száma a vízzel kapcsolatba hozható alkotásoknak. Mint életet adó őselem, egyszerre vonz és taszít. Atavisztikusan vágyódunk a felüdítő végtelen vízhez, ugyanakkor félelemmel tölt el annak ismeretlenül sötétlő mélysége.
 
Szeifert György, a III. Béla Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola igazgató-helyettese mondta ezt a Víz Világnapja alkalmából, az iskolájuk tanulóinak alkotásaiból nyíló kiállítás megnyitóján, az MTM Bakonyi Természettudományi Múzeum SarokGalériájában. A művésztanár két festményen keresztül beszélt a vízről, amelyek szintén láthatók a kiállítótérben.
 
Az egyik Paul Klee „Az aranyhal” című festménye, melyet a hamburgi Kunsthalle teremőrének elbeszélése szerint egy tébolyult néző savval locsolt le. Szeifert György a kép elemzését követően elmondta, a hal mintegy kétezer éve kimeríthetetlen vonatkozásgazdagságú jelképpé vált, a keresztény kultúra középpontját jeleníti meg, Krisztus-szimbólum. Görög nevét – ichthüsz – az ókeresztények Jézus rejtett nevének rövidítéseként hirdették. A víz pedig a megtisztulás szimbólumává vált, Jézus közvetlenül nyilvános tanításának megkezdése előtt a Jordán-folyónál Keresztelő Szent Jánoshoz ment, aki őt megkeresztelte. – Ma vajon jó szívvel, nyugodtan merítkeznénk-e meg folyóink, folyamaink vízében? Valóban megtisztulást jelentene számunkra lelki és testi értelemben egyaránt? Ugyanazok a folyók ezek? Ha nem, mit tettünk velük? – tette fel a kérdéseket a művésztanár, majd szomorú valóságként hozzátette: az aranyhal savval történő locsolása nap, mint nap bekövetkező eseménnyé vált. Annyira megszoktuk, hogy már meg sem halljuk a teremőrök erről szóló beszámolóit.  
 

 
A másik festmény Diego Velázquez „A sevillai vízárus” című, 17. századi alkotása, mellyel kapcsolatban elmondta: megdöbbent jó négy évtizeddel ezelőtt, amikor először látta a kép reprodukcióját. Döbbenete nemcsak a festő által megjelenített látványnak szólt, hanem a címben szereplő foglalkozásnak is: vízárus, vagyis olyan ember, aki abból él, hogy pénzért adja a vizet. „Akkor ugyanis még senki nem vásárolt vizet, nemhogy vidéken, de a városokban sem. Ha megszomjaztunk, természetes egyszerűséggel tekertünk egyet a csapon, nemcsak otthon, hanem a köztereken is. Fizetni a vízért, vagyis vizet árulni, az elképzelhetetlenül szürreális tevékenységek közé tartozott.” Hozzátette: ma már azon csodálkozunk, hogy akkor mi csodálkozni való volt a vízárusításon, hiszen a vízóra elengedhetetlen tartozéka lett a háztartásainknak, az ivóvizet pedig műanyag palackokba zárva hurcoljuk haza a szupermarketek polcairól. „Sejtjük, hogy a víz érték, és szó nélkül fizetünk is érte. Remélem, mielőtt még nagyobb baj lesz, azt is kitaláljuk, hogy hogyan vigyázzunk rá!” – hívta fel a figyelmet Szeifert György, aki a diákok alkotásairól nem is ejtett szót, hiszen mint mondta, az alkotófolyamat a befogadónál ér véget, aki megnézi, elolvassa, meghallgatja a művet, majd ennek hatására szabad folyást enged gondolatainak, érzelmeinek…
 
A kiállítás-megnyitót a Zirci Városi Vegyeskórus nyitotta és zárta, köszöntőt mondott dr. Kutasi Csaba, az MTM Bakonyi Természettudományi Múzeumának igazgatója. Elmondta, 1993-ban nyilvánította az ENSZ március 22-ét a Víz Világnapjává, hogy felhívja a figyelmet az édesvizek korlátozott voltára, illetve arra, hogy a vízszennyezettség rendkívül nagy károkat okoz, és óvnunk kell ezt a természeti kincset. A diákok külön erre az alkalomra Marton Veronika tanárnő vezetésével egy nagyméretű térbeli infógrafikát is készítettek, melyért külön köszönetét fejezte ki.
 

Dr. Kutasi Csaba köszöntője, mellette Szeifert György
 
A tizenöt diák alkotásait felvonultató „vizes” tárlat június 20-ig tekinthető meg a SarokGalériában.
 

A Zirci Városi Vegyeskórus adta meg az alaphangot a tárlathoz
        

Kölyökidő: Erasmus+


Olaszországban és Macedóniában járt a Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola küldöttsége az Erasmus+ program keretében. A projektet vezető pedagógust és a diákokat kérdeztük élményeikről Kölyökidő rovatunkban.  

Túrával idézték meg az emlékét


Tizenegyedik alkalommal rendezte meg az Ösvénytaposó Baráti Társaság a Reguly Antal Emléktúrát, melyen közel négyszáz induló volt.  

Nemzeti öntudatunk alapköve


Az 1848-49-es forradalom és szabadságharcra emlékezett Zirc városa
 

– Nemzeti ünnepeink között kiemelkedő helyet foglal el Március tizenötödike, hazánk újkori történelmének egyik meghatározó eseménye. Az egykori tavaszi napot követő 1848-49-es forradalom és szabadságharc alapköve a nemzeti öntudatnak, minden magyar számára meghatározó és példaértékű.

Megidézték az épületek szellemét


Játékos formában emlékezett az 1848-49-es forradalom és szabadságharcra a Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola felső tagozata. 

Jól csak a szívével lát az ember


„A megújulás lendülete” címmel nyílt kiállítás a Reformáció Emlékbizottság által meghirdetett fotópályázat képeiből a Reguly Antal Múzeum és Népművészeti Alkotóházban.

Honfoglaló magyarok és a betyárvilág képekben


Akik március 4-én délután a Városi Könyvtár környékén sétálgattak, a kora tavaszi madárcsicsergés mellett éles puskaropogásnak és ostorcsattogtatásnak is szem- és fültanúi lehettek: díszes gúnyába öltözött betyárok lepték el az utcát.

A tavasznak is hírnökei


Ezúttal is városunk adott otthont a nyugdíjasok megyei sakk- és rejtvényfejtő versenyének, melyen szép számmal képviseltették magukat a szépkorúak.

Folyamatos a csatlakozási lehetőség - Az Újévi Sporthíradó vendége a Ritmus Tánc- és Mozgásművészeti Egyesület


Pár nappal azután beszélgettem Vincze Lajosnéval, a Ritmus Tánc- és Mozgásművészeti Egyesület vezetőjével, miután szerencsésen landolt a gépük magyar földön. Hollandiában jártak, és ha már elrepültek ilyen messzire, nem tértek haza üres kézzel: a Horváth Kiara, Simon Rebeka páros első helyezést ért el „Összhang” című koreográfiájával egy nemzetközi versenyen, amellyel továbbjutottak a májusi belgiumi világbajnokságra. Szerencsére az egyesületen belül is megfelelő az összhang, ennek tudható be, hogy folyamatosan fejlődnek, gyarapodik a taglétszámuk, egyre több mozgásformát kínálnak.

Futsaloztak a fiatalok Zircen


A Reguly Antal Szakképző Iskola adott otthont február utolsó napján a Pápai Szakképzési Centrum fiú futsal-tornájának.

Pályázat a civil szervezetek támogatására


Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete pályázatot hirdet a helyi civil szervezetek, közösségek és egyesületek támogatására. 
 
Pályázni ebben az évben megvalósítandó tevékenységekre, programokra lehet, a pályázható támogatás mértéke pályázatonként maximum 200 000 Ft. A pályázatok benyújtásának határideje: 2017. április 14.
 
A részletes pályázati kiírás és a pályázatok benyújtásához szükséges dokumentumok ITT érhetők el. 


Vissza
 

Galériaképek

Eseménynaptár

<<  Március 2017  >>
 h  k  s  c  p  s  v 
  
2526
2728293031  

Elérhetőségeink


Zirci Közös
Önkormányzati Hivatal

 

Levélcím:
8420 Zirc, Március 15. tér 1.
Pf.: 77
Telefon: 06 (88) 593-700
Fax.: 06 (88) 414-475
Email: pmh@zirc.hu