Zirc - A Bakony fővárosa

A város hivatalos honlapja

Titkok, rejtélyek, élmények


A Zirc Városi Nyugdíjasklub meghívására Boross Adrienne tartott vetítőképes előadást perui élményeiről a Békefi Antal Városi Könyvtárban. A beszámoló nemcsak klubtagoknak szólt, minden érdeklődőt szeretettel vártak, meg is telt a közművelődési klubterem.
 
A vendégeket Pék László, a nyugdíjasklub vezetője köszöntötte. Majd lekapcsolták a villanyt, s csodálatos képek peregtek a vetítőről, miközben Simon and Garfunkel témához illő klasszikusa, az El Condor Pasa szólt. A kedvcsináló bevezető perceket követően az előadó, Boross Adrienne köszöntötte az érdeklődőket. Először is köszönetét fejezte ki férjének, Boross Lászlónak, aki technikailag kivitelezte az előadás képanyagát, s közre is működött a vetítésben. Továbbá külön köszöntötte Istenes Győzőt, aki a perui út szervezője, vezetője volt, és megtisztelte jelenlétével az előadást.


Pék László klubvezető köszönti a közönséget, balról Boross Adrienne előadó


Boross Adrienne bevezetésként a Peruba történő eljutás előzményeit, körülményeit ismertette, hiszen azért nem minden nap jut el az ember egy ilyen távoli országba. Elmondta, 2011-ben elolvasta Golenya Ágnes háromkötetes könyvét a dél-amerikai országról, és az olvasmányélményt követően „bakancslistájának” rögtön az első helyére került Peru. De sokáig csak álom maradt az „inkák varázslatos földje”, mígnem 2016 nyarán kapott egy e-mail-t az egyik barátnőjétől: van még kiadó hely egy perui útra… Nem szerette volna kihagyni ezt a lehetőséget, amely éppen abban az évben volt, amikor a pedagógusi pályán eltöltött negyven év után el tudott menni nyugdíjba. A jubileumi pénzét arra fordította, hogy valóra váltsa az álmát. És nemcsak magára gondolt, hanem másokra is: naplót írt, folyamatosan fotózott az út során, hogy elhozza Perut Zircre, és megossza azt az élményt, amit ott kapott.
 

 
Amszterdami átszállással utaztak Limába, tizenegyezer kilométert hagytak maguk mögött, mire a perui fővárosban landolt a gépük. A túrázó csapat kilenc főből állt, a már említett túravezető mellett négy magyar és négy „amerikás” magyar alkotta. Utaztak földön, vízen, levegőben, s ezekről a kalandokról precízen számot adott az előadó, a dél-amerikai ország apróbb részletei is előbújtak a fotográfiákról.
 

 

 
Dél-Amerika harmadik legnagyobb országáról van szó, mely 1821-ben rázta le magáról a spanyol hódítók igáját. Három nagy területből tevődik össze, a Parti síkságból, az Andokból és az Amazonas vidékéből. A hivatalos nyelv a spanyol, de indián nyelveket is beszélnek. Mezőgazdaságát a burgonya, kukorica és cukorrépa határozza meg, körülbelül ötezer féle burgonyájuk és több száz kukoricaféléjük van. Mínusz hét óra az időeltérés Magyarországhoz képest – ismertette a főbb tudnivalókat az előadó. 
 

Boross Adrienne élményeit nagy érdeklődéssel hallgatta a közönség, egy kicsit mindenki elutazott Peruba
 
Megtudtuk, hogy Peruban minden város főterét Plaza de Armasnak hívják, de a királyok városaként is emlegetett Limából természetesen nem bevásárlóközpontok képei peregtek elénk, hanem különleges építmények: vasútállomásból kialakított mozi, feltárás alatt álló piramisok a város közepén, fából készült erkélyek a házak oldalán, és a büszkeségük, a spanyolokat kiűző férfi lovas szobra. Utcai zenészek szinte mindenütt, békességet, nyugalmat árasztó emberarcok néztek ránk a messzeségből.
 
 
 

 

 
Boross Adrienne a „titokzatos” jelzőt illesztette a bejárt ország elé, s nem véletlenül: Peruban található a világ legősibbnek mondott városa, amely Krisztus előtt 2600-ban már lakott település volt. Aztán a piramisok: kör, négyzet alakú és lépcsős, a legnagyobb csaknem négy focipálya területét öleli fel. Előttük körkörös udvarok, ahová ez a csapat már nem tudott bejutni, mert lezárták a turisták előtt, de a túravezető és az előadó számára a perui utat inspiráló könyvek szerzője néhány évvel ezelőtt még rendkívüli energiamozgásokat észlelhettek itt. A 13. századból fennmaradt homokváros, amely annak köszönheti „túlélését”, hogy nem esett az eső. Nejlonfóliával védik, a világörökség része. Négyszögletes alakú tó egy palota közepén, amely mint megtudtuk, azóta már szintén nem látogatható. Festett falú templomok, vannak olyanok, amelyekbe be sem lehet menni. Nyújtott koponyák egy múzeumban, amelyek kifejlődése rejtély, de mesterkéltségüket a tudomány elvetette. Múmiatemető, dinnyenagyságú kavicsok, „űrlényeket” ábrázoló kövek, egy földalatti folyó, négyezer méter magasan élő állatok, a világ legmélyebb kanyonjából feltörő meleg áramlat hatására felröppenő kondorok…    
 

 

 

Azok a titokzatos koponyák…
 
Dél-Amerika legnagyobb és a világ legmagasabban fekvő hajózható tava, a Peru és Bolívia határán található Titicaca-tó sem maradhatott ki az úti élmények közül. Boross Adrienne sok szép és különleges helyet megőrzött az emlékeiben és fotográfiáin, a legkedvesebb számára azonban nem a legfőbb nevezetességnek számító Machu Picchu, az egykori Inka Birodalom romvárosa volt, hanem egy kis sziget bűvölte el a maga természetességével, nyugalmával, tisztaságával. Pedig nem volt veszélyektől mentes az odavezető út, ahogy mesélte, halálfélelmet éreztek a felcsapó hullámok miatt. Túravezetőjük a havas hegyek látványával próbálta elterelni a figyelmüket, bátorításként pedig magyar népdalokat énekeltek a felkorbácsolt vízen, és valahogy így kötöttek ki kishajójukkal a béke szigetén.   
 

 

 

 
A Peruról készült fotókat Boross Adrienne engedélyével használtuk.
 
Kelemen Gábor
 
 

Szolgálnak, védenek, segítenek


Nyílt napot tartott a Veszprémi Rendőrkapitányság Zirci Rendőrőrs a rendőri pálya iránt érdeklődő végzős középiskolások számára.

Hogyan kezelhető a gyermekek agresszív magatartása?


A Zirci Önkormányzati Szolgáltató Központ három előadásból álló rendezvénysorozatot indított, melynek középpontjában az a probléma áll, amely a zirci iskolában is jelen van: a nehezen kezelhető, agresszív gyermekek. Tanácsokat, javaslatokat várnak, megoldásokat keresnek.

OVI-KVÍZ


Tavaly ünnepelte a Zirci Benedek Elek Óvoda és Bölcsőde jelenlegi óvodai épülete a fennállásának 40. évfordulóját. Ebből az alkalomból egy 10 kérdésből álló kvízjátékra invitáljuk Önöket!
 

Séf, betyár, sikerkovács


A Zirc városáért 2017-ben végzett kiemelkedő munkásságának elismeréseként a „Zirc Város Elismerő Oklevele” kitüntetést vehette át az önkormányzattól Somogyi Tamás. Az oklevél átadására Zirc város polgármesterének Újévi Fogadásán került sor.

Ajánlások, hasznos tanácsok termelőknek


Megjelent a Zöld Áramlat Alapítvány hazai termelőkenk szóló kiadványa, mely - a házi állattartás példáján bemutatva - ajánlásokat, hasznos tanácsokat tartalmaz annak érdekében, hogy a hazai termelők mezőgazdasági termékeinek feldolgozottsági szintje növekedjen, és a nagyobb hozzáadott termékek piacra vitelével a gazdálkodók jövedelmes is magasabb legyen. 

A kiadvány ITT érhető el 


Vissza

Az emberi kapcsolatok fontossága


– Az igazán fontos értékeket emberi kapcsolatainkban éljük meg – mondta Újévi Fogadásán Ottó Péter polgármester, hangsúlyozva a közösségek városunk életében betöltött fontos szerepét.

Ajándék, amit nem lehet megvenni


Második alkalommal szervezte meg a Magyar Vöröskereszt Zirci Területi Szervezete a Disznótoros Véradást. A különleges akció nem várt sikert hozott.

Felhívás ruhaosztásraA Zirci Járás Szociális Szolgáltató Központ értesíti a lakosságot, hogy
 
2018. január 12-én (pénteken) és 15-én (hétfőn)
 
9.00 ÉS 13.00 ÓRA között
 
 RUHAOSZTÁST SZERVEZ:
 
               - ZIRC, Ady u. 3. Segítő Kezek Házában és
 
- Bajcsy Zs. u. 9. az Idősek Klubjában
 

Nagyné Fáró Katalin
intézményvezető

Vissza

 

2017 ARANY PILLANATAI


A jubileumok esztendeje volt a tavalyi, melyben a testvér-települési kapcsolatok erősítése is kiemelt szerepet kapott. S volt még sok emlékezetes pillanat, melyek közül kiválogattunk néhányat önkormányzatunk fotóarchívumából, ezzel kívánva mindenkinek
 
EREDMÉNYEKBEN GAZDAG, BOLDOG ÚJESZTENDŐT!

Intézményvezetőt választott a képviselő-testület


Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete decemberi rendes ülésén döntött, hogy Koós Kata zirci lakost, a Zirci Önkormányzati Szolgáltató Központ közalkalmazottját bízza meg ezen intézmény vezetői feladatainak ellátásával 2018. január 1-től.

Galériaképek

Eseménynaptár

<<  December 2017  >>
 h  k  s  c  p  s  v 
      1
  4  5  7  8  9
111213
18192024
25262728293031

Elérhetőségeink


Zirci Közös
Önkormányzati Hivatal

 

Levélcím:
8420 Zirc, Március 15. tér 1.
Pf.: 77
Telefon: 06 (88) 593-700
Fax.: 06 (88) 414-475
Email: pmh@zirc.hu